01 / 05 / 2024

Limak Holding özelleştirme ihalelerinde en önde!

Limak Holding özelleştirme ihalelerinde en önde!

İskenderun Limanı'na 372 milyon dolara en yüksek teklifi veren Limak, 2003 yılından bu yana özelleştirme ihalelerinin en önde gelen müşterisi. Limak Holding'in patronu Nihat Özdemir, 5 milyar dolar vererek kamudan 8 işletme aldı



Limak'ın patronu Nihat Özdemir, son 7-8 yılda özelleştirmelerin en iyi müşterisi oldu. Önceki gün özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖlB) tarafından İskenderun Limanı için çıkılan ihaleye 372 milyon dolarla en yüksek teklifi Limak Holding verdi. Eğer bu ihale özelleştirme Yüksek Kurulu'ndan onay alırsa son yıllarda Limak'ın kamudan aldığı işletme sayısı 8'i, verdiği para da 5 milyar doları bulacak. 1976 yılında Nihat Özdemir ve Sezai Bacaksız tarafından kurulan Limak, turizm, çimento, enerji ve havacılık sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Fenerbahçe'nin yönetiminde bulunan Limak'ın patronu Nihat özdemir'in bu dönemde en kârlı işi kuşkusuz Tekel oldu. 2003 yılında Tekel Içki'ye 292 milyon dolar veren Nurol ve özaltın'ın yanında özdemir de vardı. Üçlü aradan çok geçmeden, 2006 yılında Mey Içki'nin yüzde 90'ını Texas Pasific Group'a 810 milyon dolara satarak adeta altın vuruş yaptı.

ÇİMENTOLARI KAPTI

Özdemir'in yani Limak Grubu'nun öne çıktığı bir başka ihale süreci de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun çimento fabrikalarının satışı sırasında oldu. Nihat özdemir ve kızı Ebru Özdemir hemen hemen tüm ihalelere birlikte katıldı. Limak 2006 yılında yapılan bu ihalelerde Ergani Çimento'ya 120 milyon dolar, Gaziantep Çimento'ya 93 milyon dolar, Şanlıurfa Çimento'ya 158 milyon dolar ve Van Çimento'ya 54 milyon dolarla en yüksek teklifi verdi.
 
Elektrikte üç bölgenin peşinde

Özelleştirmelerin en büyük müşterisi haline gelen Nihat özdemir'in yanında genellikle kızı Ebru özdemir de bulunuyor. Bazı ihalelerde Ebru Özdemir tek başına olsa da baba, kız ihaleleri çoğunlukla başından sonuna birlikte takip ediyor. Limak'ın son gözdesi elektrik ihaleleri oldu.

Başta İstanbul Boğaziçi olmak üzere bugüne kadar ihaleye çıkan hemen hemen tüm bölgelerde var olan Limak, Balıkesir, Bursa, Çanakkale ve Yalova'yı kapsayan Uludağ Elektrik'e 900 milyon dolar teklif vermişti. Halen ihale süreci devam eden İstanbul Anadolu Yakası, Toroslar ve Akdeniz Elektrik'e teklif verenler listesinde de Limak'ın adı var. Nihat Özdemir en son İskenderun Limanı ihalesinde, üç bölgenin açık artırma sürecinde yer alacaklarını bizzat açıkladı.
Habertürk 


Geri Dön