01 / 01 / 2025

Limak'tan dev yatırım!

Limak'tan dev yatırım!

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük projelerinden olan 3. havalimanında çalışmalar hızlandı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, inşaatın yapılacağı araziyi yüklenici firmaya yıl sonunda ya da en geç 2014’ün birinci çeyreğinde teslim edeceklerini söyledi




Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, havacılıkta 2023 hedeflerini, “bir kişi yurdun herhangi bir yerinde güneye, kuzeye, doğuya, batıya hangi yöne giderse 100 kilometrede bir havalimanına veya 1 saatlik yolculukta bir havalimanına ulaşacak” şeklinde belirlediklerini ifade ederek, bu hedefe çok yaklaşıldığını söyledi. Kısa vadede Ordu-Giresun ve Hakkari havalimanlarının açılacağını anlatan Yıldırım, “Orta vadede buna birkaç havalimanı ilave olabilir. Bunları da gerçekleştirdiğimiz zaman 2023 hedeflerini 2023’e gelmeden tamamlamış olacağız” diye konuştu.  


HEDEFİMİZ 350 MİLYON YOLCU 


Türkiye’nin havalimanlarında taşımacılık hedefinin 2023’te 350 milyon yolcuya ulaşmak olduğunun altını çizen Bakan Yıldırım, bugün havayolu yolcu sayısının 165 milyona ulaştığını, 350 milyon yolcu hedefinin uzak olmadığını söyledi.  


10 YILDA KAPASİTE 5 KATINA ÇIKTI


Yıldırım, şöyle konuştu: “10 yıl önce 34 milyon olan yolcu sayısı, bugün 165 milyona ulaştı. Önümüzdeki 10 yılda 350 milyon yolcuya rahatlıkla ulaşabiliriz. Havalimanları kapasiteleri 60 milyon civarındaydı şu anda 200 milyon kapasiteye eriştik. 3. havalimanı da hizmete girdiğinde toplam yıllık yolcu taşıma kapasitemiz 375 milyon yolcuya ulaşacak.” 


26 MİLYAR EUROYA ‘SÜPER BEŞLİ’ ALDI


3 Mayıs 2013 tarihinde yapılan üçüncü havalimanı ihalesinde en yüksek teklifi 22.152 milyar euro ile Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu vermişti. Ortakların ödeyeceği para KDV ile birlikte 26 milyar euroyu aşacak. Bu da kira bedeli olarak devletin şimdiye kadar kazandığı en yüksek rakam olarak tarihe geçecek. 


ARAZİNİN TERTEMİZ TESLİM EDİLMESİ ŞART


Yeni havalimanında yer teslimi yapılmasının şartlarının yerine getirilmeye çalışıldığını vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti: “Yer tesliminin birkaç şartı var. Arazinin tertemiz onlara teslim edilmesi lazım. Malum orası orman sahası. Burada bir takım tahsisler var. Aynı zamanda bir kısmı maden sahası. Madenle ilgili hak sahibi 14 firma var. Onlarla görüşmeler yapılıyor. Biz her şeyiyle bütün sorunlarını çözdükten sonra yer teslimini yapacağız ki, yüklenici firma çalışmaya başlasın.” 


 YÜKLENİCİ GRUP KOLLARI SIVADI


HEDEFLERİNİN fazla gecikmeden yıl sonunda, en geç önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde çalışmaları tamamlayıp fiilen işe başlamak olduğunu vurgulayan Bakan Yıldırım, kendilerinin söz konusu çalışmaları yaparken yüklenici firmanın da hazırlık çalışmaları yaptığını anlattı. 


YOLLARIN KRALI OLMAZ, SADECE KURALI OLUR


BAKAN Yıldırım, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yerleşim yerleri içinde hız sınırının 70 kilometreden 90 kilometreye çıkarılmasına imkan sağlayan düzenlemeye katılmadığını söyledi. Yıldırım, “Yollarda hızı artırdığınız zaman felakete adım adım yaklaşırsınız. Şimdi yeni sloganımız: Trafikte hız felaket, internette, bilişimde hız berekettir. ‘Yolların kralı olmaz, kuralı olur’ diyoruz, hep” dedi.



Akşam


Geri Dön