04 / 05 / 2024

Limyra Antik Kenti'nde 2012 yılı kazı sezonu sona erdi!

 Limyra Antik Kenti'nde 2012 yılı kazı sezonu sona erdi!

Finike ilçesine bağlı Turunçova beldesinde bulunan Limyra Antik Kenti'nde 2012 yılı kazı sezonunun sona erdiği bildirildi




     Antik kentte 1969 yılından bu yana devam eden kazıların bu yılki bölümü sona erdi. Avusturya Arkeoloji Enstitüsü'nden Dr. Martin Seyer tarafından yürütülen kazılarda bu yıl, Khintabura lahitinin ön restorasyon çalışması, yazıtların okunması, seramik çalışması ve Çocukların Limyrası projeleri gerçekleştirildi. 

     Helenistik dönemden geç antik döneme kadar olan kentsel gelişmelere ait antik kentin geçmişinin incelendiği kazılarda ayrıca kentin iki önemli noktası olan batı yakasında bulunan Ptolemaios Hanedanı zamanındaki surlar ve onlara bağlı büyük savunma kulesiyle, bu alanın kuzey kısmındaki tapınağa ait olduğu düşünülen temeller ortaya çıkartıldı. 

     Limyra Kazı Heyeti Başkanı ve Avusturya Arkeoloji Enstitüsü'nden Dr. Martin Seyer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık iki ay süren 2012 yılı kazılarının sona erdiğini bildirdi. 

     Bu yılki kazılarda 10'u akademisyen olmak üzere 40 kişinin yer aldığını ifade eden Seyer, kazıların gelecek yıllarda da devam edeceğini kaydetti. 

     Seyer, 1969 yılından bu yana devam eden kazılarda bu yıl kentin doğu ve batı kapısında iki önemli noktada çalışma yapıldığını anlatarak, şunları söyledi: 

     ''Bu alanları kentin gelişim noktaları olarak görüyoruz. Daha önceleri anıtlar üzerinde kazılar yürütülmüştü. Bu yılki kazılarda kentin yaşam alanları olan ana yollarında, kentin sınırlarını belirleyen alanlarda kazılar yapıldı. Ayrıca bu kazılarda daha önce antik kente dair bilinmeyen katmanlarına ulaştık. Kazılarda ortaya çıkartılan seramik üzerine çalışmalar yaptık. Önümüzdeki yıllarda kentin ayağa kaldırılması yönünde çalışmalarımız sürecek.'' 

     Kazılarda özellikle Bizans dönemi seramikleri içinde şimdiye kadar görülmemiş bir kap biçimini de tespit ettiklerini kaydeden Seyer, antik kentte yürütülen kazı çalışmalarını kalıcı kılmak için yöre halkıyla ortak projeler yürüttüklerini belirtti. 

     Seyer, 2011 yılında uygulamaya başladıkları ''Çocukların Limyrası'' projesi kapsamında kazı heyeti başkan yardımcısı İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden Doç. Dr. Zeynep Kuban tarafından yöre halkının çocuklarıyla içinde yaşadıkları antik kent hakkında tiyatro, müzik ve çeşitli yöresel etkinlikler yapıldığını bildirdi. 


Geri Dön