04 / 05 / 2024

Liranın değer kaybı önlenemiyor! Temmuz maaşlarından kim, ne kadar kaybetti? Hemen bakın!

Liranın değer kaybı önlenemiyor! Temmuz maaşlarından kim, ne kadar kaybetti? Hemen bakın!

Yüksek enflasyon, sabit gelire sahip bireyleri olumsuz etkilemeye devam ediyor. Temmuz ayında maaşlara yapılan zamlar, vergi ve fiyat artışları nedeniyle neredeyse geri alındı.



Temmuz ayının başında işçilere, memurlara ve emeklilere yapılan zamlar, aradan geçen 4 ay içerisinde yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle büyük bir erime yaşamış gibi görünüyor. Temmuzdan bu yana geçen 4 aylık süre içerisinde piyasada yaşanan fahiş fiyat artışları nedeniyle enflasyonun yüksek rakamlara çıkması karşısında en düşük asgari ücretli 3,093 lira, en düşük işçi emeklisi 3,850 lira ve en düşük memur emeklisi 2,348 lira kaybetmek zorunda kaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından yayınlanan verilere göre, Temmuz ayından bu yana tüketici enflasyonu artışı TÜİK tarafından yüzde 29.41 olarak hesaplanırken, ENAG tarafından yüzde 37.22 olarak kamuoyuna açıklandı.

Liranın değer kaybı önlenemiyor! Temmuz maaşlarından kim, ne kadar kaybetti? Hemen bakın!

ALIM GÜCÜ 22’DEN 17’YE DÜŞTÜ

Bu rakamlar dikkate alınarak yapılan değerlendirmeye göre, Temmuz ayında en düşük memur maaşı olan 22,000 TL (eş ve çocuk yardımları ile birlikte) alım gücü, kasım ayının başında TÜİK’in yaptığı hesaplamaya göre 17,000 liraya düştü. Böylece resmi rakamlara göre memur maaşlarında yaklaşık 5 bin liralık bir erime ortaya çıktı. ENAG’ın hesabına göre ise bu rakam 16,036 TL olarak ortaya çıktı. ENAG’a göre ise memur maaşındaki erime 6 bin lira olarak tespit edildi. Aynı dönemde, en düşük bekar memur maaşı olan 20,352 TL’nin alım gücü, TÜİK’e göre 15,727 TL ve ENAG’a göre de 14,832 TL düzeylerine inmiş görünüyor.

Temmuz ayında 24,505 lira olan öğretmen maaşının alım gücü, yaşanan 4 aylık yüksek enflasyon sonrasında TÜİK hesabına göre 18,936 lira, ENAG hesabına göre 17,858 lira düzeyine kadar indi.

Aynı şekilde, 26,476 lira olan hemşire maaşının alım gücü de bu süre içerisinde TÜİK’e göre 6,017 lira, ENAG’a göre 7,181 lira düşüş yaşadı. Önümüzdeki ay zam beklentisi bulunan 11,402 lira asgari ücretin alım gücü ise TÜİK hesabına göre 8,811 lira, ENAG’a göre de 8,309 lira azalmış durumda.


 


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön