27 / 04 / 2024

Lisanslı harita kadastro mühendisleri ve bürolarının iptali!

Lisanslı harita kadastro mühendisleri ve bürolarının iptali!

Lisanslı harita kadastro mühendisleri ve bürolarının iptali ile ilgili esaslar, Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Yönetmelik kapsamında yer veriliyor. Lisansın iptal edilmesi ile ilgili esaslar...



Lisanslı harita kadastro mühendisleri ve bürolarının iptali!

Lisanslı harita kadastro mühendisleri ve bürolarının iptali ile ilgili esaslar, Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Yönetmelik kapsamında yer veriliyor.


Lisansın iptal edilmesi

Lisans;

a) Lisans sahibinin iptal isteği,

b) Bu Yönetmelikte veya Kanunda belirtilen lisans alabilme şartlarından birinin kaybedilmesi veya bu şartları taşımadığının sonradan anlaşılması,

c) Bu Yönetmeliğin 9 uncu, 11 inci veya 46 ncı maddesi kapsamında sürekli iptal cezası verilmesi,

ç) Bu Yönetmelikte belirtilen süre içerisinde geçerli ve kabul edilebilir özre dayanmaksızın lisans belgesinin teslim alınmaması veya çalışmaya başlamaması,

d) Lisans sahibinin 67 yaşını doldurması,

e) Lisans sahibinin ölümü hallerinde İdarece iptal edilir.

             

(2) Lisansı iptal edilenler, arşiv belgelerini ilgili kadastro müdürlüğüne devreder.

             

(3) Birinci fıkranın (a) bendi dışında lisansı iptal edilenler, yapılacak lisans sınavlarına giremezler.

             

Lisansın geçici veya sürekli iptalinde hizmetlerin yürütülmesi   

(1) Lisansın geçici iptali durumunda, lisanslı büronun yetki sahasındaki kadastro teknik hizmetleri, İdarece yetkilendirilecek olan en yakın lisanslı büro tarafından yapılır. Lisansın sürekli iptali durumunda da, yetki sahasında yeni bir lisanslı büro kuruluncaya kadar kadastro teknik hizmetleri, İdarece yetkilendirilecek olan en yakın lisanslı büro tarafından yapılır.

             

(2) Geçici veya sürekli lisans iptallerinde İdare; kadastro teknik hizmetlerinin yürütülmesi bakımından yetkilendirmeyi yaparak ilgili lisanslı büroya bildirir. Bu bildirim üzerine lisans sahibi yetkisini kullanır. Yetkili kılınan lisans sahibi; kadastro müdürlüğüne, ilgili oda temsilciliğine, valiliğe veya kaymakamlığa durumu bildirir.

             

(3) Lisansın sürekli iptali veya geçiş suretiyle bir yerin boşalması ya da işlem hacmindeki artış nedeniyle ilâve lisanslı büro açılması hallerinde; geçerli yedeklik hakları devam edenlere İdarece duyuruda bulunulur ve yedeklik esaslarına göre yerleştirmeler yapılır. Bu kişiler,  bu Yönetmelikteki hükümler çerçevesinde bürosunu kurar ve görevine başlar. Görev başladığında o yer için verilmiş yetkilendirme kalkar.

             

(4) Geçerli yedeklik durumunu taşıyan kişi yoksa İdarece o yerde kurulacak büro için en geç bir yıl içerisinde lisans sınavı yapılır.

             

Lisanslı mühendislerin yer değiştirmesi

(1) Geçiş suretiyle lisanslı büro kurulacak yerler ve başvuruya dair aranacak şartlar, başvuruların kabul tarihinden en az 15 gün öncesinde İdarenin ve Odanın elektronik sayfalarında ilân edilir.

             

(2) Lisanslı büro kurulan yerde en az üç yıl hizmet veren lisanslı mühendisler, boşalan veya yeni kurulacak yere geçiş yapmak suretiyle lisanslı büro kurmak için başvurabilirler. Başvuru dilekçesinde geçiş için en fazla üç yer belirtilir ve başvurular lisanslı büro komisyonunca değerlendirilir.

             

(3) Başvuruların değerlendirilmesinde öncelikle; lisanslı mühendis olarak görev yapılan hizmet grubu, hizmet süresi, sicil durumu, mühendislik hizmet süresi yüksek olan dikkate alınır.

             

(4) Başvurusu kabul edilen lisanslı mühendise, o yer lisansının verilmesinde yönetmelikte belirtilen işlem sırası izlenir. Lisans belge numarası korunmak ve yeni lisans belgesi yazılmak suretiyle Lisans Belgesi ve yeni büro kaşesi İdarece verilir.

             

(5) Geçiş yapan lisanslı mühendisten boşalan yere, aynı usûl ile geçiş yapılabilir. Geçiş için başvuru olmadığı takdirde yedeklik hakları devam edenlere duyuruda bulunulur, bu durumda yedeklerin yerleştirilmesindeki hükümler uygulanır. Yedek bulunmaması veya yedeklerden başvuru olmaması halinde en geç bir yıl içerisinde İdarece yeni bir sınav açılır.




Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Yönetmelik!
Lisanslı harita kadastro mühendisleri ve bürolarının hizmet ücretleri!



Geri Dön