Loç Vadisi'ne HES yapılması durdurulamıyor!
Cide'deki HES inşaatını, imar izni yok' diyen Bayındırlık Bakanlığı da durduramadı. Özel şirket, engelleri 'devlet' kılığına girip aşıyor. Kastamonu'nun Cide ilçesine yapılmak istenen hidroelektrik santralı (HES) imar planı olmadan tam gaz yol alıyor
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın 'İmar planı yok, yasal işlem yapılsın' talimatına rağmen inşaat sürüyor; özel şirketin dayandığı gerekçe kamu yatırımları için imar planı aramayan 'Planlı Alanlar Tip Yönetmeliği'.
Loç Vadisi sakinleri bir yıldır HES'e karşı yoğun bir mücadele içinde. Bir yandan da iş makineleri vadide harıl harıl çalışıyor. Projeye karşı çıkan bölge sakinleri ilgili kurumlara müra-caatlarda bulunuyor. Bunlardan biri de imar planlarıyla ilgili.
Kastamonu Valiliği İl Özel İdaresi, imar planıyla ilgili 22 Ekim'de çevrecilere verdiği yanıtta, HES yapılan bölgenin onaylı imar planı bulunmadığını belirtti. Bunun üzerine bölge halkı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na müracaat ederek HES projesinin durdurulmasını talep etti. Bakanlık, bu talep üzerine İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nden imar plansız bölgede HES kurulmasıyla ilgili işlem yapılmasını talep etti. Ancak talep kağıt üzerinde kaldı.
Loç Vadisi'nde köylüler adına davaya müdahil olan avukat Yakup Okumuşoğlu, 'Kastamonu Valiliği imar planı olmadığını bildiriyor ama çalışmaları da durdurmuyor. Gerekçe olarak da Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ni gösteriyor. Bölge yönetmelikteki alan tarifinin dışında. İnşaatı yapan da kamu kurumu değildir, kamu adına da yapılmamaktadır. Özel şirket kendi adına yatırım yapıyor. 49 yıl boyunca o suyun kullanım hakkını almış' dedi.
'Biz yapıyoruz ama devletin'
Orya Enerji proje sorumlusu İnşaat Yüksek Mühendisi Bekir Sıtkı Esendir'in yanıtı ise şöyle oldu:
'Devlete ait yatırımlarda imar ve iskan ruhsatı olmaz. İmar izni olmaz. Gerekli izinleri almış, her türlü denetime açık çalışıyoruz. Bu özel sektör işi değil, devlet işi. Yapan Orya Enerji olabilir. Biz lisans sahibiyiz. Yapılan yatırımın her aşaması devlet adına . yapılıyor. Bu bir devlet yatırımıdır.' Planlı Alanlar Tip Yönetmeliği, kamu tarafından inşa edilen yapılara ruhsat şartı getirirken 'karayolu, demiryolu, baraj, hidroelektrik santralıyla ilgili tesisler ve bunların müştemilatını' hariç tutuyor.
Dört köy
Loç Vadisi'nde daha önce de HES yapılacak dört köye 'öğrenci bursu, cami onarımı, su tesisatlarının tamiri' gibi yardımlar önermiş üç köy bu yardımları kabul ederken, Karakadı Köyü Muhtarı Erdoğan Gül geri çevirmişti. Gül Radikal'e 23 Ekim'de 'Vadideki Son Mohikan' diye haber olmuştu.
Kastamonu Özel İdaresi Genel Sekreteri Zafer Karahasan: 'Bu HES'lerin iznini veren devlet, biz vermiyoruz. EPDK üretim lisansı veriyor. Lisans aldıktan sonra 12 kurumdan uygun yazısı alıyor. İl Özel İdaresi de bunlardan biri. HES'in kendisi imar planına tabi değil. HES içindeki santral binası imar planına tabidir. şirket imar planı bitmeden sadece binayı yapamaz. Diğer çalışmalarını yapabilir. 'İmar planı yapılmadan HES yapılıyor' gibi bir algı var. İmar planını yapmadan bina yapılırsa kaçak olur ve yıkmak bizim boynumuzun borcu. Bayındırlık Bakanlığı'nın çelişkiye düştüğü nokta şu: 'İmar planı yok mu O zaman HES devam edemez' diye düşünüyor. Ancak HES için imar önceliği yok. Bina önce de yapılsa olur sonra da yapılsa olur.'
Köylülerin avukatı Yakup ' Okumuşoğlu: 'HES projesi bir bütündür. Bina yapılmadan santral olur mu Elbette bina da yapılacak. Peki ya imar planı onaylanmazsa Bayındırlık Bakanlığı buna istinaden böyle bir yazı yazmış.'