Lojman kiralarına tasarruf güncellemesi kapıda: Yeni kiralar 5 bin TL ile 12 bin TL arasında olacak!
Lojmanların kira bedellerine tasarruf ayarı yapılıyor. Yakında açıklanması beklenen düzenleme kapsamında, 700 TL ile 2 bin TL arasında değişen kiraların 12 bin lirayı bulması bekleniyor. İşte ayrıntılar...
Geçen ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe alınan tasarruf tedbirleri kamuda her alanda erkisini göstermeye başladı. Araçlardan kırtasiye ürünlerine, kurum binalarından enerji tasarrufuna kadar pek çok alanı kapsayan tedbirler adım adım uygulamaya alınıyor. Bu kapsamda tedbirler arasında bulunan lojman kira bedellerinin de yeniden hesaplanması gündemde.
Binlerce kişi lojman kiralarının ne kadar olacağını merak ediyor. Konuyla ilgili detaylar yavaş yavaş belli olmaya başladı.
Gazete Memur'dan Ali Kürşat Büyükada'nın aktardığına göre; küçük ölçekli ilçelerden başlanarak tebligatları dağıtılmaya başlanan kira artışları yaklaşık yüzde 500 ila yüzde 750 arasında yapılacak. 700 Türk Lirası ile 2 bin Türk Lirası arasında değişiklik gösteren lojman kira bedelleri yeniden hesaplanarak ortalama 5 bin ile 12 bin TL aralığında yeni bir kira bedeli ortaya çıkarılacak.
Fakat lojmanların birçoğunun yakıt bedeli içinde olması sebebiyle rakamlardaki artışın büyükşehirlerde dahi 13 bin Türk Lirası'nı aşmayacağı belirtiliyor.
Bölgelere göre rayiç bedelleri üzerinden hesaplamaları yapılacak olan lojman kira bedellerinin Haziran itibarıyla zamlanması bekleniyordu. Ancak konu ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Lojmanların kira bedelleri uzmanlar tarafından hesaplanacak. Bu sebeple yeniden hesaplama süresinin Türkiye genelinde birkaç ayı bulması bekleniyor. Devlet memurlarının kullanmış olduğu lojmanlara 2022 senesinden, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yüzde 25 kira sınırı ile zam yapılmıştı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 13 Mayıs tarihinde gündeme bomba gibi düşen tasarruf paketinin ayrıntılarını açıklamıştı. Açıklamasında önceliğin hayat pahalılığını bir sorun olmaktan çıkartmak olduğunu söyleyen Şimşek, alınan tedbirleri sekiz başlıkta toplamıştı.
Tüm bunların yanı sıra geçtiğimiz günlerde "Mehmet Şimşek’in tasarruf söylemi yine lafta kaldı" diyen Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, lojman kiralama giderlerinin bir önceki aya göre yüzde 161 yükseldiğini belirtti.