29 / 06 / 2024

Lojmanlar satılıyor: Öncelik oturanların olacak! Satış da kiralama da rayiçten yapılacak!

Lojmanlar satılıyor: Öncelik oturanların olacak! Satış da kiralama da rayiçten yapılacak!

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi kapsamında lojmanların satılacağı gündeme geldi. Lojman satışında önceliğin oturanların olması planlanırken, toplam 3 seçeneğin masada olduğu belirtildi. İşte lojmanların satışındaki detaylar...



Merakla beklenen Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katıldığı toplantı ile kamuoyuna açıklandı. Planda pek çok kaleme yer verildi. O kalemlerden biri de kamu lojmanları oldu. 

Kamuda Tasarruf Paketi'nin maddeleri arasında yer alan lojmanlar için, "3 sene süreyle yeni hizmet binası alımı ve yapımı durdurulacak. Yeni bina kiralaması yapılmayacak. Yeni lojman ve sosyal tesis alımı/yapımı yasaklanacak. Mevcut tesisler de ekonomiye kazandırılacak." ifadeleri kullanıldı. 

Lojmanlar satılıyor: Öncelik oturanların olacak! Satış da kiralama da rayiçten yapılacak!

LOJMANLARDA 3 SEÇENEK VAR 

Ekonomimde yer alan habere göre yaklaşık 250 bin lojmanla ilgili hükümetin tasarrufunun ne olacağı merak ediliyor. Ekonomi Gazetesi  Ankara  muhabiri Besti Karalar, lojmanlar ile ilgili masadaki üç seçeneğin bilgilerine erişti. 

- Masadaki ilk seçenek, yargı ve güvenlik mensuplarının oturduğu lojmanlar haricinde kalan tüm lojmanların ek tesisleri ile birlikte ihaleye çıkılarak satışının yapılması. 

- İkinci seçenek lojmanlarda kalanlara yaşadıkları konutları yine rayiç bedel üzerinden satın almaları için teklif yapılması. Satın alınmayan lojmanların kamuda çalışmayan vatandaşlara satışının yapılması. 

- Diğer bir seçenek de çok düşük kalan kira bedellerinin lojmanın yer aldığı bölgenin rayiç bedeli belirlenerek yükseltilmesi ve en çok 3 yıl oturma şartı getirilmesi.

Lojmanlar satılıyor: Öncelik oturanların olacak! Satış da kiralama da rayiçten yapılacak!

LOJMAN KİRALARI ŞU AN NE KADAR? 

418 No’lu Milli Emlak Genel Tebliği’ne göre 2024 yılı için 220 metrekare büyüklüğündeki bir lojman için kamu görevlisinin ödeyeceği kira şu şekilde belirleniyor: 

120 (lojman büyüklüğü ne kadar olursa olsun 120 metrekare üzerinden hesaplanır) *11,61 = 1.393,2 Türk Lirası.

Bu rakamdan yüzde 30 indirim yapılıyor. Hesap şu şekilde oluyor: 

1.393,2 * 30/100= 417,96 Türk Lirası. 

Ödenecek lojman kira bedeli de 1.393,2- 417,96 = 975,24 lira oluyor. 

Özellikle pek çok üst düzey kamu görevlisine yüksek rakamlarla lojman kiralaması yapılmakta ve bu tutarlar 20-30 bin liraya kadar yükselebiliyor. Lojman kira bedeli ne kadar yüksek olursa olsun kamu görevlisinin ödeyeceği azami lojman kira tutarı 975,24 lira oluyor. 2023'te bu rakam 780 liraydı. 

Lojman bedeli olarak belirlenen 975,24 TL tutara ek şekilde her ay 163,2 TL kapıcı parası da alınıyor. 

Lojmanlar satılıyor: Öncelik oturanların olacak! Satış da kiralama da rayiçten yapılacak!

Açıklanan 418 No.’lu Tebliğ çerçevesinde kamu lojmanları kirası kerpiç, ahşap, bağdadi ve benzeri konutlarda metrekaresi 5 lira 66 kuruş, kalorifersiz konutlarda metrekaresi 8 lira 85 kuruş ve kaloriferli konutlarda metrekaresi 11 lira 61 kuruş olacak şekilde tespit edildi. 

Kamu lojmanlarından yakıtı kurum ve kuruluş tarafından tedarik edilenlerde oturanlardan ısı pay ölçer ya da kalorimetre cihazı montajı yapılmamış konutlarda, her bir metrekare için 4 lira 64 kuruş yakıt bedeli kiraya ek şekilde alınacak. 

Deprem bölgesindeki bazı illerde yapılandırma başvuruları 2 Aralık 2024'e kadar uzatıldı!

Yüzde 25 ile oturan kiracılara tepki: Kira tespit davası ile yanınıza kar kalmayacak farkını vereceksiniz! 

Altında rüzgar tersine döndü! Yükseliyor! Serbest piyasada gram altın fiyatı kaç TL? 16 Mayıs 2024 altın fiyatları!


Geri Dön