28 / 07 / 2024

Londra'da en lüks evlerin yüzde 6'sı Yunanlara ait

Londra'da en lüks evlerin yüzde 6'sı Yunanlara ait

IMF ile AB'nin yardım paketini protesto eden Yunan göstericiler, dün Atina'yı birbirine kattı


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Yunanistan'da hükümetin aldığı kemer sıkma tedbirlerini ve IMF ile AB'nin yardım paketini protesto eden Yunan göstericiler, dün Atina'yı birbirine kattı

Yunan halkı sokaklarda asgari ücretin düşürülmesi ve getirilen yeni vergiler gibi uygulamaları protesto ederken; ülkenin önde gelen zenginleri paralarını Londra'ya kaçırmanın yollarını arıyor. Çeşitli haber ajanslarının bildirdiğine  göre, sosyo-ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'da zenginler, paralarını hızla yurtdışına kaçırıyor. Kriz sonrası Londra'da ev almaya başlayan Yunanlıların bölgede değeri 1 milyon sterlinin üzerindeki konut fiyatlarını son bir ayda yüzde 1.3 oranında yükselttiği bildiriliyor. Bu konutların fiyatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ise yüzde 21 yükselmiş durumda.
Bloomberg haber ajansının bildirdiğine göre emlakçılar "Az sayıdaki aşırı lüks evler için birbiriyle yarış halinde" olduğunu söyledikleri Yunan yatırımcıların Londra'da 2 milyon sterlinden pahalı evlerin yüzde 6'sına sahip olduğuna işaret ediyor. Geçen sene bu oran yüzde 3 seviyesindeydi.

Pazarlık yok
Londra emlak piyasasında Yunan yatırımcılarla gelen hareketlenmeyi Guardian gazetesine anlatan bir emlakçı, "Zengin Yunan ailelerin burada yatırım yapması için birçok neden var, ama en büyüğü güvenli liman olması" dedi. Yunanistan'da yapılan halk oylamalarında krizin büyük oranda sorumlusu olarak görülen ve yolsuzlukla suçlanan zenginler, Londra emlakçıları arasında "nakit Yunanlılar" olarak biliniyor. Süper-lüks evleri taksitsiz, kredisiz, peşin ödemeyle alan Yunanlılar hakkında bir emlakçı, "Normalde Yunanlılar, almak istedikleri evler için en az 2-3 ay araştırma yaparlar. Kriz çıktığından beri en ufak bir pazarlık bile yapmıyorlar" dedi. Rum ve Yunan yetkililer, yurtdışına hızla kaçırılan para ve göç konusuyla ilgili ilgili henüz bir açıklama yapmış değil.

Offshore'a kaçış
Rum basınında çıkan haberlere göre Yunanistan'da hükümetin getireceği ek vergilerden çekinen Yunan zenginleri ve şirketler, önemli miktarda paralarını büyük ekonomik ve offshore merkezlere kaçırıyor.
Haberlerde, bu yolla Ocak 2010'da 3 milyar, Şubat ayında ie 5 milyar euro'nun dışarı kaçırıldığı bildiriliyor. Krizin tırmandığı son dönemde Yunan basınında da, mali krizin yarattığı belirsizlik ve endişe ortamının, "Yunan halkının toplu halde ülke dışına göç etmeye başlamasına yol açtığı" ve "son günlerde geniş çaplı göçün yaşandığı" haberleri yer almıştı. Haberlerde, yapılan kamuoyu araştırmalarında ülkede "her 10 kişiden 9'unun ülke dışına göç etmeyi düşündüğü" ve göç etmeyi düşünenlerin ilk tercihinin Güney Kıbrıs olduğu belirtilmişti.
Milliyet/Kıvanç Özvardar


 


Geri Dön