29 / 04 / 2024

Lüks konutlarda kira geri dönüş süresi ortalamanın üzerinde!

Lüks konutlarda kira geri dönüş süresi ortalamanın üzerinde!

Bursa Haber Gazetesi köşe yazarı Ömer Küçükkaya bugünkü yazısında il il amortisman sürelerini değerlendirdi. İşte o haber...



Türkiye en zor günleri, en karmaşık siyasi süreçleri ve her şeyden önemlisi en dip ekonomi çöküşlerini yaşamış bir ülke. Küresel sermayenin Avrupa ve Amerika ayağı hızla dip seviyeleri görürken, doğu ekonomisi güçlenmeye ve zenginleşmeye devam ediyor. Türkiye'de vergi gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 15 oranında artmasıyla merkezi bütçe 14 milyar 216 milyon lira faiz dışı fazla verdi. 


Bütçe gelirlerinin 255 milyar 263 milyon lira olduğu süreçte ekonomik büyüme devam ediyor. Bütçe gelirlerinin yaklaşık oranla yüzde 16 büyümesi merkezi yönetimin elini rahatlatırken, daha pozitif ve ödeme kolaylığı yüksek oranlı yapılandırmalar ile vatandaşın kamu borçlanmasının kısa sürede sıfırlanması mümkün. 


Bunun için tek yapılması gereken Ankara'nın doğru yapılandırma paketleri ile ekonomi çevrelerine ulaşması. İşsizlik oranının çift hanelerde kaldığı ülkemizde zenginleşme hızla devam ediyor. 


Türkiye'de işsizlik oranlarını açıklayan TÜİK verilerine göre işsizlik, martta geçen yılın aynı dönemine göre 1,6 puan yükselerek yüzde 11.7'ye çıktı. Bahse konu dönemde işsiz sayısının yaklaşık oranla 619 bin kişi artmasıyla birlikte 3 milyon 642 bin kişinin işsiz olduğu ifade ediliyor. Ekonomik belirsizlikler nedeniyle hızla işçi çıkartarak işçilik ve üretim maliyetlerinde düşüşe geçen firmaların 2015 ve 2016 yıllarında sağladıkları ekonomik rahatlamayı aynı taktikle 2017 yılının ilk yarısında da fırsata dönüştürdüğü görülüyor. İş gücüne katılma oranı 0,9 oranında yükselirken Mart ayında tarım dışı işsizlik. 1,8 puanlık artışla yüzde 13,7 olarak tahmin edildi. 


Genç işsizliğin artış gösterdiği ülkemizde 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 4,4 puanlık artışla yüzde 21,4'e ulaşırken, işsizlik oranları 1564 yaş grubunda ise 1.7 puanlık artışla yüzde 12 olarak gerçekleşti. İşsizlik oranlarının artması ile kat karşılığı konut sektörü darbe yemeye başladı. 

Amortisman sürelerinin hızla arttığı inşaat sektöründe İstanbul başta olmak üzere lüks konutların kira geri dönüş süresi ortalamanın çok üzerinde. İstanbul'da Sultanbeyli, Sultangazi, Avcılar. Beylikdüzü, Esenyurtta amortisman geri dönüş süresi ortalaması 31 yıl olarak belirlenirken diğer ilçelerde bu oran 36-40 yıl ortalama düzeyinde seyir ediyor. 


Bursa'da ilçe bazında en yüksek gelir Nilüfer ilçesinde yer alırken Mudanya, Osmangazi. Gemlik, İnegöl ve Orhangazi ilçeleri de değerli ilçeler. Nilüfer ilçesinin parlayan yıldızı Balat ve FSM Bulvarı olurken, Hasanağa ve Kayapa bölgeleri gelecek vaat etmeye devam ediyor. 


Konut fiyatlarının diğer illere göre yüzde 1 oranında arttığı Bursa'da, sektörün en önemli sorunu kredilendirme ve nakit sıkıntısı. İşsizlik ve finansman sıkıntısı nedeniyle dar boğaza giren kat karşılığı konut sahibi vatandaşların müteahhit firmaların fiyatlarının çok altında dairelerini satmaya başlaması sektörde farklı bir fiyat politikası geliştirdi. 


İşsizlik ve zenginleşmenin aynı dönemde geliştiği 2017 ilk yarısı ekonomisinde beklentiler pozitif olurken, kredilendirme engelleri halen daha en önemli sorun olarak karşımıza çıkıyor.


Bursa Haber


Geri Dön