27 / 11 / 2024

Lüks semtlerdeki villalarda elektrik kaçağı çıktı

Lüks semtlerdeki villalarda elektrik kaçağı çıktı

Bazı şirketlerin, üyeleri arasında ünlü isimlerin bulunduğu derneklerin ve bazı villaların kaçak elektrik kullandığı anlaşıldı




Boğaziçi Elektrik Dağıtım şirketi BEDAŞ Etiler, Ulus, Levent ve Ortaköy gibi gözde semtlerdeki bazı villalar ile ünlü restoranlar hakkında, kaçak elektrik kullandıkları gerekçesiyle "Nitelikli hırsızlıktan" savcılığa suç duyurusunda bulundu.

İstanbul'un pahalı semtlerinde faaliyet gösteren bazı şirketlerin, üyeleri arasında ünlü isimlerin bulunduğu derneklerin ve bazı villaların kaçak elektrik kullandığı anlaşıldı. Ulus, Etiler, Ortaköy, Beşiktaş ve Levent gibi semtlerde görülen sosyetik elektrik kaçağı skandalı, Boğaziçi Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin (BEDAŞ), geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunması ile ortaya çıktı. Böylece kaçak elektriğin artık bir varoş problemi olmaktan çıkıp "sosyetik" bir sorun haline geldiği de anlaşıldı. SABAH'ın elde ettiği belgelere göre Levent'teki lokanta Güveççi Abdullah, yönetim kurulunda Hülya Avşar, Dilek Hanif, Demet Çetindoğan Sabancı, Deniz Ülke Arıboğan, Ayfer Toprak ve Sema Güral gibi ünlü isimlerin bulunduğu Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD), lüks şarküteri Şütte ile Pafuli ve Alaturka Restoranlar da kaçak elektrik kullanmakla suçlandılar. TİKAD üyeleri, soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısı gerek gördüğü takdirde ifade verecekler. Edinilen bilgiye göre Boğaziçi Dağıtım şirketinin kaçak elektrikle ilgili suç duyuruları nedeniyle asliye ceza mahkemelerinde yüzlerce dosya birikti. BEDAŞ Genel Müdürü Abdullah Atalay suç duyurularıyla ilgili şöyle dedi: "Biz kaçak elektrik kullanımında ayrım yapmıyoruz. Ancak öncelikle büyük tüketici müşterilerin ve fabrikaların üzerine gidiyoruz. İki çalışma şeklimiz var: Özel ekiplerle yapılan inceleme ve genel denetimler. Genel denetimler saha çalışmalarına ve ihbara dayanıyor. Neticede büyük müşterilerimiz önceliklidir."

NİTELİKLİ HIRSIZLIK
BEDAŞ, kaçak elektrik kullandığı tespit edilen firma ve kişiler hakkında "nitelikli hırsızlık" iddiasıyla savcılığa geçtiğimiz günlerde suç duyurusunda bulundu. Altında BEDAŞ'ın avukatı Çağlar Aslan'ın imzasının bulunduğu başvuruda şu ifadelere yer verildi: "Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş'nin dağıtımı ve perakende satışını yaptığı elektrik enerjisini, Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmenliği'nin 13. maddesinde tanımlanan şekilde (Dağıtım sistemine veya sayaca veya ölçü sistemine ya da tesisata müdahale edilerek tüketimin doğru tespit edilmesini engellemek suretiyle, elektrik enerjisinin eksik veya hatalı ölçülerek veya hiç ölçülmeden veya yasal şekilde tesis edilmiş sayaçtan geçirilmeden mevzuata aykırı) kaçak olarak tüketilmiştir. Bu durum yönetmeliğin aynı maddesine göre kaçak elektrik enerjisi tüketimi olarak kabul edilmektedir. Keza kaçak elektrik kullanımı Türk Ceza Kanunu'nun 142./1f. uyarınca nitelikli hırsızlıktır." Ceza avukatı Cem Alptekin, varoş semtleri ile lüks semtlerde kaçak elektrik kullanma suçlarının hâkimin takdir yetkisine göre farklı cezalar doğurabileceğini söyledi. Alptekin şöyle dedi: "Ceza kanunu uygulamasında aynı suçla ilgili, 142/f'ye giren nitelikli elektrik hırsızlığı suçunda, olayda zorunluluk hali olup olmadığına göre suçu işleyenin özel durumu ve şartları dikkate alınarak hâkime çok geniş bir takdir yetkisi verilmiştir. Bu takdir yetkisine göre beş yıla kadar hapis cezası verilebileceği gibi aynı maddeye giren suçtan hiç ceza verilmeyebilir de. Mesela bir adam varoş semtinde sınavı olan çocuğu sınava çalışsın diye kaçak elektrik kullanırsa hâkim 147. maddede ifadesini bulan zorunluluk halini göz önüne alarak ceza vermeyebilir. Ama zaruret hali olmadan bu suçu işleyene beş yıla kadar hapis verebilir."

Bedaş kimlerden ne kadar borç için davacı oldu?

 GÜVEÇÇİ Abdullah- Canöz Gıda İnşaat Taah. Turizm Ltd. Şti. (Levent): 4.937,55 TL
 Buz Grup Org. Tanıtım Rek. Tur. Tic. Ltd. Şti. (Ortaköy): 3.858,25 TL
 Alaturka Turizm San. ve Tic. Ltd. Şti. (Ortaköy): 3.471,49 TL
 Pafuli Restaurant, Langa Gıda Turizm ve Tic. Ltd. Şti. (Ortaköy): 2.939,18 TL
 Enver Gürses, Simge Pastanesi (Beşiktaş): 2.853,75 TL
 Türkiye İş Kadınları Derneği-Tİ- KAD (Beşiktaş): 2.843,62 TL
 SMB Turizm Tic. Ltd. Şti. (Etiler): 2.603,49 TL
 Serkan Aydan, TGE Grup Sağlık ve Teknolojik Hizmetler (Beşiktaş): 2.413,92 TL
 Gülseli Gültekin Mim. ve Teks. San. Tic. Ltd. Şti. (Etiler): 2.099,49 TL
 Ahmet Sabri Kalafatçı, Sabri Terzi (Etiler): 2.022,14 TL
 BTC Turizm Yiyecek İçecek Hiz. San. Tic. (Beşiktaş): 1.873,80 TL

2-5 yıl hapis öngörülüyor

KAÇAK elektrik kullanma Türk Ceza Kanunu'nun 142. maddesinde nitelikli hırsızlık suçu kapsamında değerlendiriliyor. 142. maddenin birinci fıkrasında elektrik enerjisini kaçak olarak kullananların 2 ila 5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılacakları belirtiliyor. Hapis cezası süresi 2 yıldan başladığı için elektrik hırsızlığı suçundan mahkûm olanların cezası -suçun tekrarı halinde- para cezasına çevrilmiyor.
 Kaçak elektrik kullanan abonelerin gerçek borç miktarı, daha önceki faturaları analiz edilip genel değerlendirme sonucunda hesap ediliyor. Bu arada sayaç da elektrik dağıtım şirketi tarafından sökülüp laboratuvara alınıyor. Bir nevi kriminal incelemeye tabi tutulan sayaçla ilgili rapor hazırlanıyor. Böylelikle kaçak elektrik kullanma yöntemleri deşifre ediliyor.
 Kaçak yöntemlerinden biri sayaç dışından direkt bağlantıyla kaçak elektrik kullanma. Bir başka yöntem de elektronik sayacının saatiyle oynanması. Böylece elektrik akımı geçtiği halde sayaç elektriği on kat daha az değerle ölçüyor.
 BEDAŞ'ın web sayfasında yer alan bilgilere göre 2008'de tüketilen kaçak elektrik miktarı yüzde 10.97. Verilere göre 2008'de 52 bin 884 kaçak elektrik zaptı tutulmuş.


 İlker Bayan Kuaförü-İlker Altınbaş (Ortaköy): 1.220,38 TL
 Sinan Baloğlu, Şütte Kuruyemiş (Levent): 1.150,09 TL
 Akyüz Emlak Danışmanlık ve Lokantacılık Ltd. Şti. (Arnavutköy): 1.112,17 TL
 SBD Turizm Seyahat Otom. San. Tic. Ltd. Şti. (Beşiktaş): 1.087,40 TL
Abdurrahman Şimşek/Sabah


Geri Dön