Lütfü Savaş: Hatay için büyük dönüşüm projelerimiz hazır!
Hatay’ın çok büyük zenginlikleri ve tarihi alanları bulunuyor. Dünyanın en büyük 2'nci sahili, Samandağı, dünyanın ilk limanı ve yine dünyanın en büyük müzesi şehrimizde yer alıyor.
Hatay’ın çok büyük zenginlikleri ve tarihi alanları bulunuyor. Dünyanın en büyük 2'nci sahili, Samandağı, dünyanın ilk limanı ve yine dünyanın en büyük müzesi şehrimizde yer alıyor.
Hatay'ı Türkiye’nin en önde gelen, sanayi, ticaret ve turizm merkezi yapmak için bir mas-ter plan hazırladık. Öncelikle Hatay’ın tamamında taşkın alanlannı belirleyip bu bölgeler için karayolları ile birlikte çalışmalar yapmaya başladık. Hatay’daki Mozaik Müzesi’ni Turizm Bakanlığının destekleri ile geliştirdik. Yer altında bulunan eserlerimizi de bu müzeye koyduk.
Hassa da sanayi çalışmalarımız var. Hassa’ya büyük bir sanayi sitesi yapmak istiyoruz. 700 dönümlük bir alan var, oraya sanayi sitesi kurabilirsek Reyhanlı, Hassa, Kınkhan ve Kumludaki işsizliğin azalmasına da büyük oranda katkı sağlamış oluruz. Ayrıca Hatay’dan geçecek tünel de lojistik sektörüne büyük bir katkı sağlayacak. Hatay’ın hem ekonomi anlamında hem de turizm anlamında önü açık ama öncelikle şu Ortadoğu’daki olayların bir an önce durulması lazım.Yerinde Hizmet" prensibi ile oluşturduğumuz 18 lojistik bölge ve bunların hizmet binasının yanı sıra Büyükşehir Danışma Ofisleri ile HataylI vatandaşlarımızın hizmetlerimizden en etkin ve yetkin biçimde faydalanmasını sağlayacağız. Büyükşehir’in tamamında sevk ve idarenin en hızlı ve etkili biçimde yapılması için kurulması gereken şantiyeler, park ve bahçeler, GIS Geograp-hic Information System (Coğ-rafik Bilgi Sistemi) altyapısının temel bileşenleri gibi temel altyapı ihtiyaçlarının giderilmesi için planlar hazır.
TARIMSAL PROJELER
Hatay ilinin tamamına organik tarım konusunda eğitim ve organik pazar yatıranları planladık. Defne, Dörtyol ve Payas’ta düşünülen Kompost Tesisi kurularak doğal gübre elde edilmesi, il genelinde hobi bahçelerinin oluşturulması, Kırıkhan’da tarım fuarının açılması, Dörtyol, Altınözü ve Samandağ’da örtü altı tarımın geliştirilmesine yönelik çalış-malann yürütülmesi, toprak ve yaprak analiz laboratuarlarının kurulması, Reyhanlıda tanm müzesinin oluşturulması,Amik Ovasında gerekli rehabilitasyon çalışmalan yaparak tarımsal faaliyetlerinin artırılması, Defne ve Antakya'da fidancılık ve süs bitkilerine destek sağlanması, Altmözü'nde zeytinyağı paketleme tesislerinin kurulması, organik tarım için tohum bankasının kurulması ve tohum festivallerinin yapılması gibi tarım projelerimiz bulunuyor.
KALKINMA VE İSTİHDAM STRATEJİSİ
İstihdam ve kalkınma alan-lanndaki planlamamızda da uzman ekiplerle tüm plan ve projelerin altyapısı hazırlanarak stratejileri belirlendi. Bu kapsamda engellilerin ve engelli ailelerinin istihdamı, kadınlann ve gençlerin istihdama kazandınlması, hizmet ve ürün kalitesinin artırılması, e-ticaret bilincinin artırılması, israfı önleme ile ekonomiye katkıda bulunulması, promosyonel faaliyetlerle toplu taşımanın özendirilmesi, kentsel dönüşüm altyapılı konut inşaatları yapılmasına yöne lik çalışmaların yürütülmesi, mandıracılık ve süt ürünleri sanayisinin desteklenmesi, Topboğazı civannda 'Organize Hayvancılık Bölgesi' kurulması, Hatay'da otomotiv sektörünün desteklenmesi, yöresel spor ligleri kurulması ve sokak spor-lannın teşviki gibi projelerimiz bulunuyor.
Eylem planları yapılarak tüm Hatay için 32 adet paket ve ayrıca 18 adet tekil antma tesisi planlandı. Bunların yer, kapasite ve yaklaşık maliyetleri de belirlendi. Kırsal kalkınma projeleri kapsamında ise Hatay’daki her bir yerleşim birimi dikkate alınarak köylerin ortak kullanacağı sosyal donatı alanlarının belirlenmesi, her türlü faaliyetin yapımına olanak sağlanacak toplamda tüm Hatay için 101 adet sosyal donatı alanının planlanması ve başta büyük ilçeler olmak üzere ilin tamamı için ulaşım ana planının yapılması projelerimiz bulunuyor.
ÇOK YÖNLÜ TURİZM PROJELERİ
Hatay için yapılacak olan 101 adet sosyal donatı alanının içinde; eko turizm tabanlı ev pansiyonculuğunun geliştirilmesi ve iyileştirilmesi projesi, tarımsal ürün pazarlamasının iyileştirilmesi, geleneksel kültürün korunması ve kadın emeğinin değerlendirilmesi, ekolojik tarım ve turizm amaçlı çiftlikler, hobi bahçeleri ve bahçecilik eğtiminin gerçekleştirilmesi, kıyı turizmi adına günübirlik tesis ve kamp alanlarının kurulması, kongre turizmi; teknopark-bilişim-araştır-ma-geiiştirme amaçlı projeler, su sporları; eğitim-geliştirme, kurs, yarışmalar gbi etkinlikler, deniz kaplumbağalarını koruma, elektrikli çit ile tarımsal üretim alanlarının korunması, desteklenebilir, sektöre göre konusunda uzman büyükşehir belediyesi personeli tarafından belli gün ve saatlerde periyodik olarak eğitim vermek amacıyla etüd odalarının oluşturulması, büyükşehir belediyesi ve tarım il müdürlüğünün koordineli çalışması ile oluşturulan eki-bintveteriner ve mühendisler) halkımıza uygulamalı olarak yapmalan gereken konularda yerinde hizmet sunması, sütçü ve kombine ırklarla damızlık süt sığırcılığı işletmesi yatınmlanmn desteklenmesi ve tarım, bitki hastalıkları, hayvan yetiştiriciliği ve hastalıklan konusunda uygulamada ve pratikte büyükşehir belediyesi tarafından görevlendirilen veteriner tarafından danışmanlık hizmetleri sunmak gbi projelerimiz yer alacak.
Hatay ilinde gerçekleştirmeyi planladığımız genel projelerimizden bahsedecek olursak, bilim ve sanatı destekleyici ve istihdam sağlayıcı müze ve serg salonları, tarih parkı, çizgi film kahramanları ve hayal parkı, uzay parkı ve simülasyon, Kisecik-Karlısu bölgesinin Milli Park ilan edilmesi peyzajlar arasında fıskiye basamaklarının yapılması, alan soğutma projeleri, 'Minyatür Otantik Antakya' projesi, botanik park, balon gezileri ve organizasyonları, yamaç paraşütünün desteklenmesi, planör uçuşları, belediye kütüphanesi ve eski eser sergi alanları, köylere tandır fırınlan ve buz kafeler gbi projelerimizi de vatandaşlarımıza sunmayı planlıyoruz.
Dünya 81 İlin Karnesi Dergisi