03 / 05 / 2024

Maaşa zam tüketicide güveni yükseltti!

Maaşa zam tüketicide güveni yükseltti!

Yeni yılda maaşlara yapılan zamlar, tüketicinin güvenini tazelerken, güven endeksinde yükselmeye neden olurken, üretici tarafından ise özellikle perakende ticarette bir önceki aya göre güven yüzde 1.0 azalma gösterdi.



Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) tüketici güven endeksi verileri açıklandı. Verilerde mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksine bakıldığında, ocak ayında bir önceki aya kıyasla güven endeksinde her kalemde yükselme yaşandı.

Verilerde bu durumun tersine hizmet sektöründe güven endeksi yüzde 1.7 oranında, perakende ticaret sektöründe yüzde 1.0 azalma gösterdi. Endekste inşaat sektöründe güven endeksi ise yüzde 0.6  yükseldi.

MAAŞ ZAMLARI ÜRETİCİDE UMUT YARATMADI

Güven endeksinde Ocak ayında meydana gelen değişikliğe ilişkin yorumlarda bulunan ekonomist Dr. Oğuz Demir, “Tüketici güveni maaş zamlarının yapılmasının etkisiyle artmıştı. Üreticilerde ise durum tam tersi şekilde görünüyor. Onlar hem artan maliyet hem de yavaşlayan işlerden şikayetçi” ifadelerini kullandı.

 Maaşa zam tüketicide güveni yükseltti!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hizmet, Perakende Ticaret ve İnşaat Güven Endekslerinin Ocak 2023 verilerini açıkladı. Verilere göre, güven endeksi hizmet, perakende ticaret sektörlerinde düşme gözlenirken, inşaat sektöründe ise endeks yükseldi.

Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi değerlendirmesi incelendiğinde, 2023 Ocak ayında bir önceki 2022 Aralık ayına göre hizmet sektöründe yüzde 1,7 ve perakende ticaret sektöründe yüzde 1,0 düşme gösterirken, inşaat sektöründe yüzde 0,6 artış meydana geldi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön