Ekonomi

Maaşlardaki kritik rakam belli oldu! 6 bin lira olarak açıklandı

Türkiye'de 2021'in sonunda başlayan döviz kurunun yükselişi ekonomideki dengeleri alt üst etti. Faizleri baskılamak için girilen yol enflasyonun tekerinin patlamasına neden oldu. Gelinen son süreçte gelirde hızlı geriye gidiş ortalama maaşları 6 bin lirayla açlık sınırına kadar getirdi. Ücretler yukarıda değil asgari ücret seviyesinde eşitlenince Türkiye’deki orta sınıfın artık tarihe karıştığı tescil oldu

Türkiye'nin yüksek enflasyonu 16 milyon çalışanın gelir düzeyinde hızlı bir kayba neden oldu. Ücretler yukarıda değil asgari ücret seviyesinde eşitlenince Türkiye’deki orta sınıfın artık tarihe karıştığı tescil oldu.

Ortalama ücret ile asgari ücret neredeyse birleşti. TL’nin satın alma gücü hızla düşüş nedeniyle yüksek ücret kavramı bitti. Doktorun, mühendisin de aralarında bulunduğu geniş bir kesimin brüt maaşı ortalama 6 bin lira oldu. Milyonların geliri yoksulluk sınırının üç kat altında kaldı.

 

ORTALAMA BRÜT ÜCRET 7 BİN 735 LİRA

Özellikle bu yıl ücret artışları hem asgari ücretin gerisinde kaldı hem de enflasyonun altında ezildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre ocak-şubat ayı 16 milyon çalışanın ortalama brüt ücreti 7.735 lira olarak gerçekleşti. Buna göre özel sektörde bütün çalışanların aylık net ücretleri de 6.167 liraya geliyor.

Geçen yıl ocak-şubat aylarında özel sektör çalışanlarının ortalama brüt ücretleri 5.440 lira ediyordu. Bu hesaba göre ülkemizde son bir yılda ücret artışı %42,2 düzeyinde gerçekleşti. Oysa asgari ücretin yüzde 50,5 düzeyde arttığı görüldüğünde ortalama ücret artışının çok geride kaldığı anlaşılıyor.

YÜZDE 40'IN DA GERİSİNDE

Ekonomist İbrahim Kahveci, asgari ücretle ortalama maaşların nasıl aynı potaya girdiğini değerlendirdiği yazısında şu tespitlerde bulundu:

Burada dikkat çeken noktayı belirtelim: Asgari ücret artışı %50,5 ve ortalama ücrete çok yakın. Bu demektir ki, asgari ücretin üzerindeki ücretler yüzde 40’ın da gerisinde bir artış yaşadı. Bu sayede ortalama ücret arışı %42,2 düzeyinde gerçekleşti.

2021 Ocak-Şubat ortalama net ücret:4.157 TL

2022 Ocak-Şubat ortalama net ücret: 6.167 TL

2021 asgari ücret 2.826 TL

2022 asgari ücret 4.253 TL

Ortalama ücret asgari ücret farkı;

2022 -%31,0

2021 -%32,0

Verilerden görüldüğü gibi sadece bu yıl ortalama ücret ile asgari ücret farkı bir puan daha daralmış oldu.

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'den 1 Mayıs'ta emekli maaşları ve asgari ücrete zam açıklaması geldi mi?

Bakan Bilgin 1 Mayıs öncesi hükümetin sürpriz projesini açıkladı! Erdoğan mı duyuracak?

Bakan Vedat Bilgin'den emekli maaşları ve asgari ücret itirafı! Bayram ikramiyesine zam yok demişti ama..

1 Mayıs'ta açıklanacak emekli maaşlarındaki sürpriz artışı uzman isim açıkladı! En düşük ve en yüksek maaş farkı