Ekonomi

Memurlara 3600 ek gösterge sonrası maaşlarda artış güncellendi! Hükümetten flaş adım

Hükümetin polis, hemşire, din görevlisi ve öğretmenleri kapsayan 3600 ek gösterge düzenlemesi açıklamasından sonra maaşların nasıl hesaplanacağı belli oldu. Memur-Sen, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'le bir araya geldi. Düzenlemedeki eksiklikler masaya yatırıldı. Erdoğan, yardımcı hizmetler sınıfındakiler de dahil, 5,3 milyon kamu görevlisinin tamamının 2023'ten itibaren düzenlemeden yararlanacağını ifade etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz 6 Haziran'da 3600 ek gösterge düzenlemesinin detaylarını açıkladı. Erdoğan, yardımcı hizmetler sınıfındakiler de dahil, 5,3 milyon kamu görevlisinin tamamının 2023'ten itibaren düzenlemeden yararlanacağını ifade etti.

Düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte birinci dereceye gelmiş olma şartıyla tüm meslek gruplarındaki hak sahipleri hemen 3600 ek göstergeye yükseltilecek. Bunun yanında genel müdür yardımcılarının ek göstergeleri 3600’den 4400’e, şube müdürü ve ilçe müdürü seviyesindeki yöneticilerin ek göstergeleri de 2200’den 3000’e çıkartılacak.

Emekli memurlar ile aktif memurlar arasındaki maaş farkı fazla.  

Kamu çalışanı emekli olduktan sonra bazı kesintileri oluyor. Ek geliri olmuyor. Aile ve çocuk yardımı kesiliyor. Aylık bağlanma oranında düşüş oluyor. Dolayısıyla maaşlarında düşme hasıl oluyor. 3600'ün yürürlüğe girmesiyle emekliler bundan istifa edecek.

Ek göstergesi 3000 olan memur emeklisi şu anda 5 bin 627 lira maaş alıyor. 3600 ek gösterge alması halinde maaşı 6 bin 861 liraya çıkacak.

Maaşında 1234 lira maaşında fark olacak.

Düzenlemeyle emeklilik ikramiyelerinde de artış sağlandı.

197 bin lira ikramiye alan kişi 248 bin emekli ikramiyesi almaya hak kazanacak.

Düzenlemeyle 3600 ek göstergeyi elde eden emeklinin maaşında yüzde 21-22 artış olacak.

Öte yandan Memur-Sen, 3600 ek gösterge düzenlemesiyle ilgili hükümetle yeni bir toplantı yaptı.

İşte detaylar...

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, ek gösterge çalışmasında bazı unvanların emekli aylıklarında daha yüksek artış sağlayabilecek şekilde ele alınmasının mevcut hiyerarşik yapıyı bozabileceğini, 2200 ek göstergede bulunan yükseköğrenim görmüş kamu görevlilerinin 2800’e yükseltilmesine rağmen tazminat yansıtma oranlarında bir üst gruba yükseltilmemelerinden kaynaklı olarak sadece emekli aylıklarında 118 TL iyileştirme sağlayacağını, 3600’den 4200’e ek göstergeye çıkarılanların tazminat yansıtma oranlarında kademe atlamamasından kaynaklı Teknik Hizmetler Sınıfı ve Sağlık Hizmetler Sınıfı içerisindeki hiyerarşik yapının bozulmasına sebebiyet vereceğini, Sağlık Hizmetleri Sınıfı’nda sadece 4 yıllık yükseköğrenim gören hemşirelerin Bakanlık tarafından yayınlanan Tablo’da yer almasının diğer yükseköğrenim gören sağlık çalışanları arasındaki hiyerarşik yapıyı bozacağını ve kamu görevlileri arasında öğrenim durumu bakımından hiçbir ayrım yapılmaması gerektiğini ifade etti..

Hükümetle yapılan görüşmede, Memur-Sen tarafından kamuda görev yapan avukatların, tabipler gibi 3600 ek göstergeye değil 4200 ek göstergeye tabi olmalarının daha hakkaniyetli olacağı, yönetici sınıfında yer alan şube müdürü, il müdür yardımcıları, ilçe müdürleri ve şeflerin unvanlarının da 3600 ek göstergeye yükseltilerek çalışma barışının sağlanması gerektiği ifade edildi.

Yalçın, düşük maaşlı emekli kamu görevlilerinin ekonomik durumlarında iyileştirme yapmak ve gelir seviyelerini artırmak amacıyla, mevcut sistemi ve hiyerarşik yapıyı bozmadan, özellikle ek göstergesiz ve düşük ek göstergeli kamu görevlileri ile Genel İdari Hizmetleri Sınıfındaki kamu görevlilerini, ayrıca şube müdürleri, şef, amir gibi yöneticileri gözardı etmeden, genelde bütün kamu görevlilerini kapsayacak şekilde ek göstergelerin düzenlenmesini, fakülte sekreteri ve enstitü sekreteri, hastane başmüdürü ve hastane müdürü gibi yalnızca 600 puanlık ek gösterge artışından farklı şekilde yararlananların aralarında gelir adaletini sağlayacak şekilde düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti. Yalçın ayrıca tazminat yansıtma oranlarının arasına yeni kademeler konularak kamu görevlileri arasında emekli aylığı dağılımı noktasında adil sonuç üretecek şekilde bir Kanun Teklifi’nin Meclise getirilmesinin önemine işaret etti.

 

Bakan Bilgin'den asgari ücrete Temmuz'da ek zam açıklaması: İşte enflasyon farkıyla hesaplanan asgari ücret maaşı

2023 Mart ayında yollara çıkacak TOGG'un fiyatı belli oldu! İlk siparişleri almaya başladılar

TMO'dan buğday fiyatlarına 1 lira zam açıklaması: Herkesin bilmesi gerekiyor

Almanya'da asgari ücrete yüzde 22 zam geldi! Zam sonrası 40 saat çalışan işçi ayda 37 bin 800 lira kazanacak

Mazota 2 lira 60 kuruş zam geliyor haberinin ardından flaş açıklama: Bugünden itibaren...