03 / 05 / 2024

Maden ihalelerine parası olmayan alınmayacak!

Maden ihalelerine parası olmayan alınmayacak!

Hükümet, enerji alanında gündemden düşmeyen madenler ve HES’lerle ilgili yöntem değişikliğine gitmeye hazırlanıyor. Enerji sektöründe hükümet tarafından hazırlanan yeni düzenlemelerle, yatırım yapacak parası olmayan işadamları, maden ihalelerine alınmayac




Hükümet, enerji alanında gündemden düşmeyen madenler ve HES’lerle ilgili yöntem değişikliğine gitmeye hazırlanıyor. Konuyla ilgili hazırlanan düzenlemeler, açıklanan 4 yıllık dönüşüm programlarına eklendi. Buna göre artık yatırım yapacak parası olmayan işadamları, maden ihalelerine alınmayacak. Hidroelektrik enerji santrallerinde (HES) ise sadece enerji potansiyeline değil, o çevredeki sosyal faktörlere de bakılarak yatırım izni verilecek.



YATIRIM ZORUNLU 


Son yıllardaki maden kazalarının rödovans sistemiyle özel sektöre kiralanan ocaklarda yaşanması nedeniyle maden ihalelerine katılan girişimcilerle ilgili düzenleme gereğinin oluştuğu belirtiliyor. Bu nedenle de ilk aşamada maden ocaklarıyla ilgili ihalelerde şart koşulan teminat tutarları artırılacak ve işletme süreleri yeni teminat tutarlarına göre yeniden ayarlanacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu, düzenlemenin amacını, “10 yıl kalmış bir rezervi işverene veriyorsanız, teknolojik yenilenmeye gitmeyebiliyor. Biz getireceğimiz yeni düzenlemelerle bunu zorunlu hale getireceğiz” sözleriyle anlattı. Bu düzenlemeye paralel olarak düşük kapasiteli linyit havzaları herhangi bir kira ücreti almaksızın, organize sanayi bölgelerine devredilecek.



SOSYAL ORTAMA BAKILACAK


Sık sık doğayı tahrip ettiği iddialarıyla gündeme gelen HES’lerle ilgili de bir dizi yeni önlem uygulamaya konulacak. Bunların başında bazı HES projelerinin askıya alınması geliyor. Önümüzdeki dönemde büyük HES projelerine öncelik verilecek. Geri kalan HES’ler içinse çevresel ve sosyal faktörler de dikkate alınarak bir eleme yapılacak ve elemenin ardından kabul edilen projeler uygulamaya sokulacak. HES’lerle ilgili denetimler de artırılacak. Sadece can ve mal güvenliği açısından değil, çevre ve doğanın korunması anlamında HES’ler denetime tabi tutulacak.



Hürriyet


Geri Dön