02 / 05 / 2024

Ankara'da parası olmayan köylü camiyi imece usulüyle yapıyor!

Ankara'da parası olmayan köylü camiyi imece usulüyle yapıyor!

Ankara'da parası olmayan köylü camiyi imece usulüyle yapıyor. Ankara’nın Çubuk ilçesinde köylerine cami yaptırmak isteyen vatandaşlar, çalışacak kişilere verecek parayı bulmakta zorlanınca inşaatın hem ustalığını hem işçiliğini üstlendiler...



İlçeye bağlı Küçükali köyünde yaşayan vatandaşlar eski camilerininin yerine yenisini yapmaya karar verdiler. Bunun üzerine, 22 hanesi bulunan köyün sakinleri cami yapımı için gerekli malzemeyi kendi imkanları ve yardımlarla temin ettiler. Yapım aşamasında ise çalışacak kişilere ödenecek üzcreti temin etmekte zorlanan köylüler çareyi imece usulü çalışmada buldular.


Köy halkı ile aldıkları karar akabinde, birçok işi köylülerle birlikte imece usulüyle yaptıklarını belirten Köy muhtarı Muhsin Elmas, ''Köyümüzde iyi bir cami ve dernek binasının olmaması köylüler için büyük sıkıntılar doğurmaktaydı. Hem büyük bir köy olmayışımız, hem de köyde yaşayanların gelir seviyesinin iyi bir durumda olmaması üzerine yapım kararı aldığımız camimizi imece usulü ile yapmaya karar verdik'' diye konuştu. 


Köy halkının cami yaptırmak için hayırda yarıştığını söyleyen Küçükali Köyü Yardımlaşma ve Yaşatma Derneği Başkanı Beşir Koçak ise inşaatı devam eden caminin tamamının köy halkı tarafından yapıldığını belirtti. Cami inşaatında kiminin usta olarak, kiminin işçi olarak çalıştığını ifade eden Koçak, ''Dernek olarak Temmuz ayında yaptığımız toplantıda yeni bir cami yaptırmaya karar verdik. Kerpiçten olan eski camimizi yıkarak yerine yaklaşık 700 kişi kapasiteli bir cami yaptırıyoruz. Yapımı devam eden cami inşaatında köy halkımız bütün imkanlarını seferber ediyor. Camimizin alt kısmını geçici olarak kullanıma sunduk. Bu camimiz imece usulü ile yapılmaktadır. Hem köyümüzde yaşayanlar, hem de başka yerde yaşayan köylülerimizden elektrikten anlayan elektrik işini, demirden anlayan demir işini yaptı, duvar işinden anlayan da duvarını ördü. Ben hiçbir işten anlamıyorum diyenler ise amelelik yaptı. İmece usulü ile camimizi bu duruma getirdik. Çalışmak için gelen vatandaşların istek ve arzuları bizleri mutlu ediyor. Bütün emeği geçenlere teşekkür ediyoruz’’ dedi.


Köye yapılan cami ve yol gibi yatırımların ardından köye dönüşlerin başladığını anlatan Koçak, sadece malzeme alımı için 150 bin TL’ye yakın para harcadıkları cami için hayırseverlerin yardımlarını da beklediklerini kaydetti.  


AA


Geri Dön