28 / 04 / 2024

Madımak Oteli anıevine dönüştürülüyor!

Madımak Oteli anıevine dönüştürülüyor!

Madımak Oteli'nin anı evine dönüştürülmesi için girişim başlatan hükümet, 19 Ağustos'ta din adamlarını dinleyecek



Kürt sorununun çözümüne yönelik demokratik açılımlar için kolları sıvayan hükümet, bir yandan da Alevi toplumunun sosyal yaşamında reform niteliği taşıyan yenilikler için çalışmalarını sürdürüyor. 19 Ağustos'ta din adamlarıyla yapılacak Alevi Çalıştayı'nın ardından hükümet siyasetçilerle bir araya gelecek.  Madımak'ın anıevine dönüştürülmesine ilişkin girişimlerden sonra ikinci adımın cemevlerine ödenek gibi konularda atılması bekleniyor.

EYLÜLDE SİYASETÇİLERLE BULUŞACAĞIZ

Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik, star'a yaptığı açıklamada, "19 Ağustos'ta din adamları, eylülde siyasetçilerle buluşacağız. Ardından somut adımlar gelecek. Zaten Madımak, Başbağlar gibi toplumsal mutabakat isteyen konularda adım atılmaya başlandı. Ardından da cemevlerine ödenek gibi bazı taleplerde somut adımlar gelebilir" dedi. Her kesimi dinleyeceklerini belirten Çelik, "Bilgiler, veriler tasnif ediliyor. Bunlar doküman haline getirilecek. Bir takvim çerçevesinde adımlar atılmaya başlanacak" diye konuştu.

Alevi Çalıştayı'nın ilahiyatçılar ve Diyanet İşleri Başkanlığı temsilcileri ile yapılacak üçüncü oturumu gelecek hafta Ankara'da gerçekleştirilecek. Katılımcılar arasında Almanya Goethe Üniversitesi'nden Prof. Ömer Özsoy ve Tunceli Müftüsü Arslan Türk de bulunuyor. 

Anı evi için kamulaştırma Bakanlığın gündeminde

Sivas olaylarının yaşandığı Madımak Oteli'nin anıevine dönüştürülmesi için harekete geçen hükümet, çalışmalarını sürdürüyor. İlk etapta otelin altındaki kebapçı boşaltıldı. Ardından da Kültür Bakanlığı kebapçının bulunduğu giriş katını anı evine dönüştürmek için çalışma başlattı. Ancak otel sahibi binanın tamamını satışa çıkarınca özel mülkiyet sorunu yaşandı. Bakanlık şimdi binanın kamulaştırılması ihtimalini de masaya yatırmış durumda. Bakan Çelik, 3-4 Haziran'da Ankara'da gerçekleştirilen `Alevi Çalıştayı'nın ardından şunları söylemişti: 70 milyonu rahatsız eden ve hiçbir Alevi-Bektaşinin, hiçbir Sünni'nin aklından geçmeyen Madımak gibi olumsuzlukları geride bırakmak istiyoruz. Madımak Oteli'ni  anı evi veya müze haline getirme konusunda çaba başlatılmıştır.
Star/Nevin Bilgin


Geri Dön