04 / 05 / 2024

Madımak Oteli kamulaştırıldı

Madımak Oteli kamulaştırıldı

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te meydana gelen olaylarda 37 kişinin yaşamını yitirdiği Madımak Oteli'nin kamulaştırılma bedelinin tespitiyle ilgili açılan davada, bilirkişi raporu doğrultusunda otelin 5 milyon 601 bin lira bedelle kamulaştırılmasına karar



Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te meydana gelen olaylarda 37 kişinin yaşamını yitirdiği Madımak Oteli'nin kamulaştırılma bedelinin tespitiyle ilgili açılan davada, bilirkişi raporu doğrultusunda otelin 5 milyon 601 bin lira bedelle kamulaştırılmasına karar verildi. Kamulaştırma bedeliyle ilgili olarak taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık üzerine açılan davanın ikinci duruşması Sivas 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görüldü. Bilirkişi raporu doğrultusunda verilen bedel otelin varislerini memnun etmedi. Vârislerin avukatı Oktay Özberk, duruşma sonunda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, davanın bittiğini belirterek, arsa sahipleri olarak Yargıtay'da temyize gideceklerini söyledi. Madımak Oteli'nin varislerinden Mehmet Öğütçü, "Düşündüğümüz rakamların çok altında bir rakam çıktı, üzgünüz" dedi. Öğütçü, kararın ardından avukatı Oktay Özberk'in bürosunda yaptığı açıklamada, kararı temyiz edeceklerini ifade ederek "İnşallah Yargıtay'dan iyi bir neticeyle döneriz" dedi. İnsan Gelişimi ve Toplumsal Eğitim Vakfı'nın daha önce otele 18 milyon liralık bir teklifte bulunduğunu söyleyen Öğütçü, "Mahkemeden 5 milyon 601 bin lira gibi çok düşük bir rakam çıktı. Üzüntülüyüz" dedi. Otelin varislerinin avukatları, müvekkillerinin otelin kamulaştırması yönündeki karara herhangi bir itirazda bulunmadıklarını, ailenin itirazının belirlenen fiyata yönelik olduğunu ifade etti.
Sabah/Mehmet YILDIZ

 Basında yer alan diğer haberler:

Artık devletin

Sivas olaylarının meydana geldiği Madımak Oteli’nin kamulaştırılması ile ilgili görüşülen tespit davası karara bağlandı.

2 Temmuz 1993’te 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların meydana geldiği Madımak Oteli’nin kütüphaneye dönüştürülmek üzere kamulaştırılması için tarafların anlaşamaması üzerine, 2’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan tespit davasının ikinci duruşması dün yapıldı. Bilirkişi heyeti duruşmada, otel için 5 milyon 601 bin TL kamulaştırma bedeli raporu verdi. Mahkeme Başkanı Hasan Çetinkaya belirlenen bedel üzerinden otelin mülkiyetinin İl Özel İdaresi’ne devrine hükmetti. Böylece otel resmen devlete geçmiş oldu. Bir önceki duruşmada bedel 5 milyon 162 bin lira olarak açıklanmıştı. Otel sahiplerinin avukatları, bedelin yeterli olmadığını ve temyize gideceklerini söyledi.

Unutturmak istemiyoruz

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Madımak Oteli’nin kamulaştırılmasıyla ilgili olarak “Biz orayı unutturmak niyetinde değiliz. Hafızamıza çakılan yanlışlar kazınsın, bir daha bunlar yaşanmasın” dedi. Günay, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda konuyla ilgili şunları söyledi: “O mekan utanç merkezi, o mekan tarihin en ayıplı mekanlarından birisidir. 6 trilyona yakın bir bedelle kamulaştırdık. Otel yüzleşme mekanı olacak.”
Hürriyet/Halife YALÇINKAYA


Geri Dön