01 / 05 / 2024

Madımak'ın otel değil park olması önerildi!

Madımak'ın otel değil park olması önerildi!

Alevi çalıştaylarının ardından hazırlanan ön rapora göre Madımak'ın otel değil park olması önerildi



Alevi çalıştaylarının ardından hazırlanan ön rapora göre Aleviliğin İslam üst başlığı altında “Hak-Muhammed-Ali” kavramları etrafında oluşan bir inanç yolu olduğu konusunda uzlaşma sağlandı. Madımak'ın otel değil park olması önerildi

Alevi ve Bektaşilerin taleplerini ele alıp değerlendirmek amacıyla düzenlenen ve yaklaşık 400 kişinin katıldığı Alevi çalıştaylarının ardından hazırlanan ön rapor, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunuldu.

Ön raporda, “Alevilik: Çerçevelendirme Sorunları, Kimlik ve Beyan Sorunları, Anayasal ve Hukuksal Sınırlar, Diyanet İşleri Başkanlığı, Zorunlu Din Dersleri, Madımak Oteli'nin Düzenlenmesi, İnanç Rehberleri (Dedelik), Cemevlerinin Statüsü''nün tartışıldığı birçok konuda Alevi-Bektaşi katılımcılar arasında da görüş ayrılıklarının bulunduğunun gözlemlendiği ifade edildi. Ön raporda şu tespitler var: Aleviliğin İslam üst başlığı altında ‘'Hak-Muhammed-Ali'' kavramları etrafında oluşan bir inanç ve erkan yolu olduğu konusunda tam bir uzlaşma sağlandığı vurgulandı.

SİVİL DİYANET: Diyanet'in rasyonel olmadığı konusunda görüş birliğine varıldı. Lağvedilmesinin mümkün olmadığı ancak sivil bir yapıya kavuşturulması gerektiği belirtildi. Katılımcılar, Diyanet'in İslam'ın tüm yorumlarını da içine alacak şekilde özerk bir yapıya kavuşması gerektiğini vurgularken, ileride dini vergi uygulamasının başlatılmasının da türlü inanç ve din örgütlenmeler arasındaki barışı arttıracağı belirtildi.

‘ZORUNLULUK' İFADESİ RAHATSIZ EDİYOR: Dinler, mezhepler ve inançlar üstü bir din öğretimine tüm vatandaşların ihtiyacı olduğu teyit edildi. Ancak ‘zorunluluk'' ifadesinin Aleviler arasında açık bir rahatsızlık yarattığı yönündeki görüş raporda yer aldı. Katılımcılar, ders müfredatının tüm toplum kesimlerince kabul görecek ve rencide etmeyen bir üst dille hazırlanmasını istedi.

MÜZE FİKRİ TEHLİKE ÜRETİYOR: Özellikle Alevi katılımcılar, Madımak Oteli'nin, ülkenin birlik ve düzeninin esastan korunmasını dikkate alan bir düzenlemeyle yeniden düşünülmesi gerektiğini vurgulamışlardır. Bu bağlamda müze fikrinin tehlike ürettiği düşünülmüş, bunun yerine binanın yıkılarak bir parka dönüştürülmesini katılımcıların büyük çoğunluğu desteklemiştir. Etraftaki birkaç binanın da kamulaştırılarak bu alana dâhil edilmesini önerenler olmuştur.

ALEVİ DEDELERİNE  HİZMET İÇİ EĞİTİM

Dedelere maaş bağlanmasına olumsuz bakanlar kadar, olumlu yaklaşanların da bulunduğu ifade edilen çalıştayda, dedelerin eğitimine ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. Bu ihtiyacın bir an önce giderilmesi için dedelere hizmet içi eğitimler verilmesi istendi.Alevi bilgi ve külliyatının derlenmesi ve korunması amacıyla geniş ölçekli bir araştırma merkezinin kurulması önerilirken, ısrarla üzerinde durulan konulardan biri de Alevi-Sünni ortak tarih bilincine yönelik çalışmaların gerekliliği oldu.

CEMEVLERİNE YASAL STATÜ

CEMEVLERİNE ibadethane olarak tanımlanması konusunda Alevi olmayan katılımcılar kaygılarını ifade etti. Bazı katılımcılar bölünme yaratacağını söyledi. Cemevlerine ‘'ibadethane'' demeksizin, dernek ve vakıflarına imkân tanımak ve kamu düzenini bozmadıkça bu kurumlara yerel yönetimlerin yardımcı olması önerildi. Çalıştayda, mevzuatta doğacak sıkıntıları aşmak üzere ilgili kanuna,‘'Birer inanç ve erkan merkezi olarak değerlendirilen cemevleri de kanunlarda ibadethanelere tanınan bütün imkanlardan yararlanır'' veya ‘'Cemevlerine de aynı imkanlar sağlanır'' şeklinde bir ekleme yapılması tavsiye edildi.
Akşam


Geri Dön