09 / 05 / 2024

Mahkeme kararını verdi! Özel okullardaki fahiş zamma dur denildi! Kayıt zorunluluğu geldi!

Mahkeme kararını verdi! Özel okullardaki fahiş zamma dur denildi! Kayıt zorunluluğu geldi!

Özel okul ücretlerinde yüzde 65'i geçen artış oranıyla ilgili emsal karar çıktı. Mahkeme kararını verdi! Özel okullardaki fahiş zamma dur denildi! 



ÖZEL OKULLAR İÇİN EMSAL KARAR!

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu,  Birçok özel okulun Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği yüzde 65 ile yetinmediğini ve bunu yüzde 100, yüzde 200 olarak uygulayan okullar olduğunu belirtti. Bu durum karşısında Veliler ödeyemeyince, çocukların kaydı yapılmıyordu. Bu karar, kayıt zorunluluğunu getirdi.

Antalya'da bir veli, özel okulun yüzde 65'lik artış sınırının üstündeki ücret talebini Tüketici Mahkemesi'ne taşıdı.

Antalya 1.Tüketici Mahkemesi; okula yüzde 65'lik artışla ücretini yatıran velinin, öğrenci kaydının yenilenmesi konusunda karar açıkladı. 

Mahkeme kararını verdi! Özel okullardaki fahiş zamma dur denildi! Kayıt zorunluluğu geldi!

KAYIT YAPILMASI ZORUNLU!

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu kararın Tüketici mahkemesinden çıktığını belirterek, kararın emsal olduğunu ve mevzuata uygun şekilde yüzde 65 özel okul eğitim ücretini ekleyip bunun okula göndenldiği takdirde kayıtların hemen yenileceğini açıkladı.

Ağaoğlu, özel öğretim kurumları yönetmeliğinin 53. maddesi, 5.fıkrasını şu şekilde açıkladı: '' Ek hizmetler, etüt, kırtasiye, kitap, kıyafet, yemek gibi, veli onayına tabidir ama veli onaylamadığı halde bu hizmetlerle ilgili artış sınırlaması olmadığını gören birçok özel okul nedense bunlara da fahiş zamlar yaptı.

Örneğin, 8-9 bin TL'ye verilen yemek fiyatı bu sene 30-35 bin TL bandına çekildi. Etüt, genel gider gibi birtakım ücretler de velilere dayatılamaz. Bunu ben söylemiyorum. Özel okul kurumlarıyla ilgili yönetmelik söylüyor. Yani yasalar böyle. Bu şekilde fahiş bedel ödemek zorunda kalan, çocuğunu bu şekilde ancak kaydettirebilen veliler, ayrıca istemedikleri etüt, yemek, kırtasiye, kitap, kıyafet, veyahut diğer bedellerle ilgili itirazları varsa, bunu önce okula yazılı olarak bildirsinler. Ben çocuğuma bu hizmetleri almak istemiyorum diye.

Buna rağmen okul bu bedelleri tahsil eder ve hizmetleri sunarsa özel okul velileri o bedelleri 10 yıl boyunca geri isteme hakkına sahiptir özel okul velileri. Çünkü Tüketici Kanunu 7. maddesine göre sipariş edilmeyen, talep edilmeyen ürün ve hizmetlerle ilgili tüketicilerin herhangi bir hak talebinde bulunulamaz." dedi..

 


Geri Dön