Kent Haberleri

Mahkeme o ildeki OSB yapımına izin vermedi!

Bilecik’teki verimli tarım arazilerine Bilecik İl Özel İdaresince yapılması planlanan “Organize Sanayi Bölgesi” projesine verilen onayın hukuka uygun olmadığı ifade edildi. Sakarya İkinci İdare Mahkemesi’ne açılan dava sonucu OSB yapımı rafa kalktı.

Gölpazarı’nda Bilecik İl Özel İdaresince yapılmak planlanan 78 milyon 128 bin 113 TL değerindeki projeye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 2022 yılı Aralık ayında “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararı verilmişti. Yaklaşık 600 bin metrekarelik tarım alanlarını olumsuz etkileyecek projeye karşı vatandaşlar ve yaşam savunucuları mücadele başlattı. Projenin iptali konusunda başta Gölpazarı Çevre Koruma Derneği olmak üzere köylüler Sakarya İkinci İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

DAVAYA ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI DA DAHİL OLDU

Söz konusu davaya Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) da müdahil oldu. Dava sürerken, mahkeme ara kararını açıkladı. Kararda, “Çevresel etkinin dikkate alınmadığı ve bu hususta risk değerlendirmesine yönelik çalışma yapılmadığı anlaşıldığı için eksik inceleme ve değerlendirme kapsayan nihai ÇED raporuna dayanılarak tesis edilen ÇED olumlu kararının hukuka uygun olmadığı sonucuna varılmıştır” ifadeleri yer aldı. 

TOPLANTIYA TRAKTÖRLE GİTTİLER

Geleceğin tarım olduğunu ve tarlalarında OSB istemediklerinin altını çizen köylüler, Ka2021 yılı Kasım ayında proje kapsamında gerçekleştirilen halkın katılımı toplantısına 70 traktörle beraber giderek farkındalık yaratmıştı.

TOKİ KONUTLARINA DA DUR DENİLMİŞTİ

 

Öte yandan, 6 Şubat depremlerinde büyük hasara uğrayan Hatay'ın Antakya ilçesine bağlı Dikmece köyünün bir bölümündeki tarım ve zeytinlik arazileri için "acele kamulaştırma kararı" alınmıştı.

İlgili karar, Cumhurbaşkanlığı'nın 24 Şubat tarihinde Olağanüstü Hal (OHAL) doğrultusunda çıkardığı kararname ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 30 Mart’ta verdiği "Bakanlık Oluru" kararına dayanıyordu.

Edinilen bilgilere göre, kamulaştırma kararının ardından bölgeye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından konut projesi yapılması planlanmıştı. 

Deutsche Welle'den Uğur Şahin'in haberine göre, Dikmeceliler geçim kaynakları niteliğindeki 10 binlerce zeytin ağacının konut projesi nedeniyle ellerinden alınmasını istemediği için mücadele başlattı. Avukat Ecevit Alkan, zeytinlik alan ile tarım arazilerinin inşaata kurban gitmesini istemeyen bölge sakini 20 vatandaş için konuyu 25 Eylül’de yargıya taşımıştı. Söz konusu davada, Cumhurbaşkanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın "acele kamulaştırma ve el koyma" işlemlerinin iptali talep edilmiş ve dosyayı görüşen Hatay 3’üncü İdare Mahkemesi, 6 Kasım’da oybirliğiyle aldığı kararla, yürütmenin durdurulmasına karar vermişti. 

İstanbul’dan tersine göç başladı! En çok hangi bölgelere göç ediliyor?

En fazla kredinin battığı sektör inşaat oldu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı binasının Mimarı Tekeli: ‘Bina en az 500 yıl dayanır’