28 / 04 / 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı binasının Mimarı Tekeli: ‘Bina en az 500 yıl dayanır’

Hazine ve Maliye Bakanlığı binasının Mimarı Tekeli: ‘Bina en az 500 yıl dayanır’

Mimar Doğan Tekeli, Hazine binasının inşaatının bilimsel veriler çerçevesinde tamamlandığını ve 500 yıl dayanabileceğini söyledi. Tekeli, sanat eseri olarak tanımladığı binanın sağlamlığı ile öğrencilere yıllar boyu gösterildiğini belirtti.



Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in makam odasının da olduğu Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın depreme dayanıklı olup olmadığı yönündeki tartışmalar sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ‘çabuk eskidi. Kendini taşıyamıyor' diyerek boşaltılmasına ilişkin rapor verdiği Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Ankara'daki binasının mimarı Doğan Tekeli, “Binayı bilime uygun bir şekilde her türlü tedbiri alarak en az 500 yıl dayanacak biçimde yaptık” diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı binasının Mimarı Tekeli: ‘Bina en az 500 yıl dayanır’

DETAYLI ZEMİN ETÜTLERİ

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, Doğan Tekeli, bina inşa edilmeden önce çok ayrıntılı zemin etütlerinin yapıldığını, tüm inşaatın bilimsel veriler kapsamında tamamlandığını ifade etti. O zamanlar binanın sahibi olan Halkbank yönetiminin zemin etüdünü Karayolları Genel Müdürlüğü'ne yaptırdığının altını çizen Mimar Tekeli, “Karayolları, zeminin çok sert  Ankara  kilinden meydana geldiği için fore kazık çakılamayacağını, binanın radye temel üzerine oturtulması gerektiğine ilişkin rapor verdi. Müteahhit firmanın yine de Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ergün Toğrul'dan da görüş istediği öğrenildi. Toğrul, kazık çakılmasını tavsiye edince Karayolları teknik heyetiyle bir araya geldiler. Neticede radye temel üzerinde fikir birliğine vardılar. Biz de yükleme deneylerinin ardından 4 metre yüksekliğinde müthiş bir temel yaptık. 10-15 gün 24 saat kesintisiz bir şekilde temel döktük” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı binasının Mimarı Tekeli: ‘Bina en az 500 yıl dayanır’

‘SAĞLAM DİYE GÖSTERİLDİ'

Tekeli, “Binanın dayanıklı olmadığına yönelik birbiriyle çelişen birtakım iddialar dolaşıyor. Binanın zemini ya da depreme dayanıklılığı hususunda hiçbir şüphem yok. Bina, mühendislik ve mimarlık öğrencilerine sağlam bina diye seneler boyu örnek gösterildi. Sanat eseri niteliğindeki bir binanın yıkılmasını düşünmek bana çok garip geldi” ifadelerini kullandı.

PİYANGO BİNASINA TAŞINACAK

Tahliyesine karar verilen binada çalışan personelin önemli bir bölümünün Milli Piyango İdaresi'nin Kızılay'daki genel müdürlük binasına taşınacağı aktarıldı. Bakan Şimşek ile üst düzey yönetim kadrosunun Dikmen yolu üzerindeki Maliye Bakanlığı eski binasına geçtiği, bir kısım çalışanın ise riskli yapı raporu verilen gökdelenin de olduğu Hazine yerleşkesindeki düşük katlı binalara yerleştirileceği paylaşıldı.

‘KİMSE ARAYIP SORMADI'

Mimar Doğan Tekeli, binaya yönelik rapor ve söylentileri uzaktan takip edildiğini, şu ana kadar hiç kimsenin kendisini arayıp sormadığını vurgulayarak “Belki ben binanın korunmasına dair statikçileri ikna edecek bir şey söyleyebilirim. Zira binanın statiğini ben kurdum. Tüp içinde tüpler var. Merkezinde bir çekirdek var. Mir de çevresinde kolonlar, kolonların çevresinde her yöne salınmasını sağlayacak perdeler bulunuyor. Oldukça rijit bir bina. Binayı en iyi ben biliyorum. Yardımcı olabilirim” şeklinde konuştu.

Murat Kurum’dan İmamoğlu’na eleştiri: ‘100 bin konutun en fazla 6 binini yaptı!’

TOKİ’den konut müjdesi! O ile tam 220 bin konut yapılacak!

Deprem konutları zamanında teslim edilecek mi? Özgür Özel’den flaş iddia!


Geri Dön