27 / 04 / 2024

Mahkumlara Ödettirilecek Harçlar Kanunu'nun Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun teklifi!

Mahkumlara Ödettirilecek Harçlar Kanunu'nun Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun teklifi!

2548 Sayılı Ceza Evleriyle Mahkeme Binaları İnşası Karşılığı Olarak Alınacak Harçlar ve Mahkumlara Ödettirilecek Harçlar Kanunu'nun Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun teklifi TBMM'ye sunuldu.



2548 Sayılı Ceza Evleriyle Mahkeme Binaları İnşası Karşılığı Olarak Alınacak Harçlar ve Mahkumlara Ödettirilecek Harçlar Kanunu'nun Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamında 2548 sayılı Kanunun yürürlükten kaldırılması düzenleniyor.

GENEL GEREKÇE 
2548 sayılı Cezaevleriyle Mahkeme Binaları İnşası Karşılığı Olarak Alınacak Harçlar ve Mahkûmlara Ödettirilecek Yiyecek Bedelleri Hakkında Kanun'un 1 inci maddesinde: icra dairelerince miktar ve kıymeti muayyen olan ilâmlı ve ilâmsız alacaklardan tahsil olunan paranın % 2'si ve kıymeti muayyen olmayan ilâmların icrasından tahsil harcının yarısı nispetinde harç alınır. 
Maktu harçlar ilâmın icraya konulduğu zaman peşin olarak alınır. Bu harçlar borçluya yükletilemez...” hükmü yer almaktadır.. 

Kanun hükmü kamulaştırma bedeli sonrasında vatandaşın eline geçecek paranın önemli bir kısmını Cezaevi harcı adı altında kesmektedir. 

Bu durum birçok vatandaşımızı mağdur etmekte, ayrıca kesilen harcın vatandaşa sorulmadan ya da seçenek sunulmadan doğrudan cezaevi harcı olarak kesilmesi sebebiyle olumsuz durumlara yol açmaktadır. Bu ayrıca 2548 Sayılı Kanun cezaevinde yatan mahkûmların, cezaevinde yattığı sürece yediği yemek parasını ve diğer insani ihtiyaçlardan ötürü gerçekleşen harcamaları, tahliye sonrasında mahkûmlara ödetmeyi emreden hükme sahiptir. 

Cezaevlerinde yatan çocuk hükümlüler dahil olmak üzere bu durum bir çok mahkûmun cezaevi sonrasında toplumsal hayata entegre olurken ekonomik olarak karşısına çıkmakta ve büyük zorluklara yol açmaktadır. 

Kanun Teklifi ile 2548 Sayılı Cezaevleriyle Mahkeme Binaları İnşası Karşılığı Olarak Alınacak Harçlar ve Mahkûmlara Ödettirilecek Harçlar Kanunu'nun yürürlükten kaldırılması ve bugüne kadar yarattığı olumsuzluklara son verilmesi amaçlanmaktadır. 

MADDE GEREKÇELERİ 
MADDE 1-)
Madde ile 2548 Sayılı Ceza Evleriyle Mahkeme Binaları İnşası Karşılığı Olarak Alınacak Harçlar ve Mahkûmlara Ödettirilecek Harçlar Kanunu'nun yürürlükten kaldırılarak kamulaştırma bedellerinden alınan % 2 oranında harç ve ceza evlerinde yatan hükümlülerden alınan elektrik ve yemek parası alınması uygulamasına son verilmesi sağlanacaktır. 
MADDE 2-) Yürürlük Maddesidir. 
MADDE 3-) Yürütme Maddesidir. 


Geri Dön