27 / 04 / 2024

Mahmut Dağ ve Aydın Bolkan'a imar davası!

Mahmut Dağ ve Aydın Bolkan'a imar davası!

DİYARBAKIR'in Kayapınar Belediyesine ait mera alanında imar planı 2001 yılında yapılan 8 dönümlük araziye mera vasfını yitirmesinden dolayı ağaçlandırma çalışması yürüttükleri gerekçesiyle Mahmut Dağ ve Aydın Bolkan hakkında soruşturma açıldı.



DİYARBAKIR'in Kayapınar Belediyesine ait mera alanında imar planı 2001 yılında yapılan 8 dönümlük araziye mera vasfını yitirmesinden dolayı ağaçlandırma çalışması yürüttükleri gerekçesiyle Kayapınar Belediyesi Eski Başkan Vekili Mahmut Dağ ve Dönemin Park Bahçeler Müdür Vekili ve Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Bolkan hakkında soruşturma açıldı. Ağaçlandırma faaliyeti yürüttüğü için hakkında soruşturma açılan belediyenin eski Başkan Vekili Mahmut Dağ, söz konusu suçlamanın hiçbir dayanağının olmadığını belirtti. Teknik bilirkişi raporları hazırlanmadan yargılanmanın istendiğini kaydeden Dağ, Tarım İl Müdürlüğünün tüm yasal dayanaklara karşı hâlâ mera alanı olarak ısrar ettiği alanın 330 bin nüfusunu aşan bir kent yerleşkesinin ortasında kaldığım vurguladı. Dağ, "Mera vasfı kalmayan bu alana kamusal bir çalışmadan kaynaklı dikilen 377 adet ağaç nedeniyle yargılanmam istenmektedir. Başka bir yerde olsa yeşillendirme çalışması yaptığımız için ödül alırdık, lika aykırılık yoktur" dedi. 


Evrensel


Haber Güneydoğu Ekspres'te şu şekilde yer aldı


Diyarbakır’ın Kayapınar Belediyesi'ne ait mera alanında imar planı 2001 yılında yapılan 8 dönümlük araziye mera vasfını yitirmesinden dolayı ağaçlandırma çalışması yürüttükleri gerekçesiyle Peyas eski Belediye Başkan Vekili Mahmut Dağ ve dönemin Park Bahçeler Müdür Vekili ve Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Bolkan hakkında soruşturma açıldı. Ağaçlandırma faaliyeti yürüttüğü için hakkında soruşturma açılan Belediyenin eski Başkan Vekili Mahmut Dağ, söz konusu suçlamanın hiçbir dayanağının olmadığını belirtti.

Teknik bilirkişi raporları hazırlanmadan yargılanmanın istendiğini kaydeden Dağ, Tarım İl Müdürlüğü'nün tüm yasal dayanaklara karşı hala mera alanı olarak ısrar ettiği alanın 330 bin nüfusunu aşan bir kent yerleşkesinin ortasında kaldığını vurguladı. Dağ, "Mera vasfı kalmayan bu alana kamusal bir çalışmadan kaynaklı dikilen 377 adet ağaç nedeniyle yargılanmam istenmektedir. Başka bir yerde olsa yeşillendirme çalışması yaptığımız için ödül alırdık. Suçlandığımız konuda hukuka aykırılık yoktur" dedi.

'Yeşillendirme suç değildir'

Ağaç diken, ağaç eken insanların başka toplumlarda değerinin farklı olduğunu kaydeden Dağ, şöyle devam etti: "Türkiye'de bu şekilde sonuçlanıyorsa, acı bir gerçek aynı zamanda komik bir durumdur. Soruşturmaya cevap yazdık. Savunmamızı yaptık. Yeşillendirmenin suç olamadığını, kanuna aykırılık teşkil etmediğini belirtmek istiyorum."

Ne olmuştu

Soruşturma aşamasında rapor hazırlayan iki müfettiş Fethullah Gülen cemaati soruşturmasında açığa alındı. Soruşturma iznini ise önceki İçişleri Bakanı Efkan Ala verdi.
Efkan Ala’nın istifasından önce imzaladığı ve ilgililere yeni tebliğ edilen 21 Nisan 2016 tarihli kararda ön inceleme konusu parselde kayıtlı mera alanı ile ilgili olarak “tahsis değişikliği veya imar planı yapılması ve uygulanması suretiyle mera amacı dışında park, bahçe ya da ağaçlandırma alanı olarak kullanılmasını mümkün kılacak herhangi bir yasa veya izin bulunmadığı, dolayısıyla söz konusu alanda ağaçlandırma yapılmasının kanun hükümlerine aykırılık teşkil ettiği” savunuldu.

Kararda, müfettişlerce söz konusu alan ve çevresinde teknik inceleme yapmakla görevlendirilen mühendislerce hazırlanan teknik inceleme raporunun bu yönde olduğu, söz konusu ağaçlandırma faaliyetinden Kayapınar Belediyesi eski-yeni Park Bahçeler Müdür Vekili, Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Bolkan ile Kayapınar Belediye Başkan Vekili Mehmet Dağ’ın sorumlu oldukları belirtildi. Kararda, “Bolkan ve Dağ’ın söz konusu parselde ağaçlandırma yapmak suretiyle tecavüz ve müdahalede bulunulmasından sorumlu oldukları anlaşılmıştır” denildi.

Kararın ardından Danıştay 1. Dairesi Başkanlığı Dağ ve Bolkan'ın yazılı savunmasını istedi.

Yeşillendirme çalışmasına soruşturma izni açıldı

İmar planı 2001 yılında yapılan ve 2012 yılında ağaçlandırma çalışması yapılan söz konusu 6883 mera parseli, Kayapınar ilçesi yapılaşmasının tam ortasında yer almakta. Bu nedenle de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Büyükşehir Belediyesi İmar Planları ve Kayapınar Belediyesi'nin imar alanında yeşil alan olarak tahsis edilmiş durumda. Bugün hala Tarım İl Müdürlüğü ve bazı kamu kurumları tarafından mera alanı olarak gösterilen ve mera vasfından düşürülmeyen alanlar, belediye tarafından yeşil alana dönüştürülürken, imar planının yapıldığı dönemde yürürlükte olan Mera Yasası, imar planının yapılması durumunda, bu alanın mera alanından çıkacağını öngörmekte. 01.01.2013 tarihine kadar yürürlükte olan bu yasanın yeşillendirilen alanı da kapsamasına rağmen, yeşillendirme çalışması yapanlara soruşturma izni açıldı.


Güneydoğu Ekspres

Geri Dön