27 / 04 / 2024

Mahmut Yıldırım: İnşaat sektöründe yüzde 70 daralma var!

Mahmut Yıldırım: İnşaat sektöründe yüzde 70 daralma var!

TMMOB Mimarlar Odası Bodrum şžube Başkanı Mahmut Yıldırım, odaya 2006 yılında gelen proje sayısı bin 221 iken, bu sayının 2010 yılında 381"e düştüğünü belirterek, 'Bodrum"da son 4 yılda inşaat sektöründe yüzde 70 daralma var' dedi



 Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bodrum yarımadasındaki inşaat projelerinin Mimarlar Odası Bodrum şžubesi"nin denetiminden geçtiğini anımsatarak, şöyle devam etti:
               
'Odamıza 2006 yılında gelen proje sayısı bin 221 iken bu sayı 2010 yılında 381"e düştü. Bodrum"da son 4 yılda inşaat sektöründe yüzde 70 daralma var. 2006"da bana göre 'barbarların istilası" dediğim o çok yoğun yapılaşma ile bütün arsa stokları bitirildi. O gün ile bugün arasında yüzde 70 daralma var. Aynı şeyi metrekarelere vurduğumuzda da görüyoruz. 2006 yılında 898 bin 219 metrekarelik alanda proje gerçekleşmişken, bugün 248 bin 406 metrekarelik alanda proje yapılmış.'
               
Bodrum yarımadasında vatandaşın elinde çok az planlı arsa kaldığına dikkati çeken Yıldırım, global kriz olmasına, herşeyin fiyatının durmasına, ücretlerin durmasına rağmen arsa fiyatlarının gerilemediğine dikkat çekti. Bunun, vatandaşın elinde planlı olan özel arsanın çok az kaldığını gösterdiğini belirten Yıldırım, Bodrum için bir çok imar planı yapıldığını ve bu planların büyük bölümünün devlet eliyle yapılmaya çalışıldığını bildirerek, şunları kaydetti:
               
' Burada seçilmişler yok sayılarak doğrudan devletin yetkisinde ve devletin denetiminde bütün bu planlama hareketleri yapıldı. Bununla ilgili çok sayıda Bakanlar Kurulu Kararı çıktı. Yapılan planlara ise dava açıldı. Vatandaşın elinde planlı arsa kalmamışken kalan çok miktarda arsanın hazine arazileri olduğunu görüyoruz. Yangınlardan sonra yüksek miktarda bozuk orman alanlarını görüyoruz. Bodrum yarımadasında çok hızlı bir kentleşme olduğu için daha önce köy, şuanda mahalle olan yerlerin köy tüzel kişiliğine bağlı yüksek miktarlarda mera alanları olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla kamuya ait bu alanları kamu kendi değerlendirmek istiyor. Ve Türkiye"de geçmişte yaşadığımız süreçler, bunların çok doğru değerlendirilmeyeceği anlamına geliyor.'
             
Yıldırım, Bodrum"da son 4 yılda inşaat sektöründe yaşanan yüzde 70 daralmaya, 2006"da başlayan ve 2008"in ortasına kadar devam eden dönemdeki çok yoğun yapılaşma ile global krizin neden olduğunu kaydetti. Bu dönemde hak etmeyen arsalara yüksek oranlar verilerek kat karşılığı anlaşmalar yapıldığını ifade eden Yıldırım, 'Nasıl olsa satarım mantığıyla yapıların yapılması, bunlar yapılırken de imar hukukuna riayet edilmemesi bu yapıların bugün yargıya intikal etmesine neden oldu. çok miktarda yapının atıl halde durmasını sağladı' diye konuştu.
             
-'İNşžAAT YASAĞI SONA ERDİ'-
             
Bodrum yarımadasında inşaat yasağının 1 Mayıs"ta başladığını ve 1 Kasım"da sona erdiğini belirten Yıldırım, 'Dünyanın hiç bir yerinde hiç bir sektör 6 ay yatarak katma değer yaratamaz. Mesela bir araç alıyorsunuz 180 gün kullanabiliyorsunuz. 6 ay çalıştırdığınız insan buraya sahip çıkmıyor, burayı talan edip gitmeye çalışıyor. Buraya kalifiye eleman bulamıyorsunuz. Buna çözüm bulunmalı. Bunun çözümü kontrollü ve 12 ay inşattır. Bunun dışında ne inşaat ne de turizm sektörü kalifiye eleman bulamaz' dedi.

             
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise belediye olarak 1 Kasım tarihinden itibaren inşaat yasağının kalktığını ve ilçede inşaat çalışmalarının yavaş yavaş başladığını söyledi.
               
Kocadon, belediye olarak Bodrum"un doğal yapısını korumak istediklerini ifade ederek, 'Bodrum merkezde yapılaşma giderek azalıyor. Önceki yıllara göre gözle görülür bir düşme var. Biz bu kapsamda inşaat yasağına uyulmasını sağlayacağız. Yasak başladıktan sonra ise yalnızca ufak tefek işçiliklerin yapılmasına izin vereceğiz' diye konuştu.
A.A


Geri Dön