05 / 11 / 2024

Mal ayrılığı rejiminin mirasa etkisi!

Mal ayrılığı rejiminin mirasa etkisi!

Mal ayrılığı rejiminde eşlerden her biri, yasal sınırlar içerisinde kendi malvarlığı üzerinde yönetim, yararlanma ve tasarruf haklarını korur. Peki, mal ayrılığı rejiminin mirasa etkisi nedir?




Mal ayrılığı rejiminin mirasa etkisi!

Mal rejimlerinde, kural olarak sağ kalan eş birlikte mirasçı olduğu gruba göre mirastan pay alıyor. Medeni Kanun saklı pay esasları gereğince Sağ kalan eş;


-Çocuklarla birlikte mirasçı olmuşsa mirasın 1/4 ünü,

-Miras bırakanın ana-baba veya kardeşleri ile birlikte mirasçı olmuşsa 1/2 sini,

-Miras bırakanın büyük ana ve büyük babası veya onların çocukları ile birlikte mirasçı olmuşsa mirasın 3/4 ünü, bunların hiçbiri yoksa tamamını alıyor.


Paylaşmalı mal ayrılığında sağ kalan eş gene “paylaşma konusu olan mallar arasında ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa; bunlar üzerinde kendisine miras ve paylaşmadan doğan hakkına mahsup edilmek ve yetmezse bir bedel eklemek suretiyle mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir. Peki, mal ayrılığı rejiminin mirasa etkisi nedir?


Mal ayrılığı rejiminde ise kişisel ve ortaklık malları ayrımı yapılmadan sağ kalan eş çocuklarla birlikte mirasçı olmuşsa mirasın 1/4 ünü alır. Diğer miras payları burada aynen uygulanıyor.


Mal ortaklığında ise eşlerden biri diğerinin rızası olmadan ortaklık mallarına girecek olan bir mirası reddedemeyeceği gibi tereke borca batıksa kabul de edemez.


Eşlerden birini ölümü veya diğer bir mal rejiminin kabulü ile mal ortaklığı rejiminin sona ermesi halinde her eşe veya mirasçılarına ortaklık mallarının yarısı verilir.



Evlendikten sonra mal ayrılığı sözleşmesi yapılır mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön