Mal ayrılığı rejiminde aile konutu!
Resmi olarak evli çiftlerin hayatlarını sürdürdükleri konutları "aile konutu" olarak ifade ediliyor. Eşlerin boşanması halinde aile konutuna ne olacak? İşte mal ayrılığı rejiminde aile konutu esasları...
Mal ayrılığı rejiminde aile konutu!
Aile konutu, resmi olarak evli çiftlerin hayatlarını sürdürdükleri konutlar olarak ifade ediliyor. Tapu belgesine aile konutu şerhi, eşlerden birinin istemi ile konulabiliyor.
Peki evliliğin iptali; eşlerin boşanması gibi sebepler halinde aile konutuna ne olacak? Aile konutu şerhi nasıl kalkacak? Aile konutu kimin olacak?
Medeni Kanunda yer alan esaslara göre herkesin malı kendisine ait oluyor. Kanunun 242. maddesi gereğince; malikin istediği gibi, tasarruf, yönetim ve yararlanma hakkı bulunuyor.
(İstisna olarak aile konutuyla ilgili, evin geçimine katkı ve ailenin geleceğinin korunması yönünden, kanundan doğan bazı sınırlamalar vardır.)
Edinilmiş mallara katılma rejiminde, eşler evliliğin devamı sürecinde hisseli gayrimenkuller almış ise; Eşlerden biri, bu hisseli gayrimenkullerdeki hissesini üçüncü kişilere satması için, diğer eşin rızasını alması gerekiyor. Diğer eş bu satışa rıza vermezse, hisse üçüncü kişiye satılamıyor.
Eğer herhangi bir şekilde hisse üçüncü kişiye satılmış ise, satışa rıza etmeyen diğer eş, şuf'a hakkını kullanarak üçüncü kişiye satılan hissenin bedelini ödeyerek kendi adına tescilini isteyebilir.
Eşlerin paydaş olduğu gayrimenkullerin üçüncü kişilere satışında, kanun, bu konuda eşin, hakime müracaat ederek "haklı sebeplerim var, taşınmazı satma izni istiyorum," şeklinde dava açma yetkisi vermemiştir.
Medeni Kanun:
B. Yönetim, yararlanma ve tasarruf
MADDE 223.- Her eş, yasal sınırlar içerisinde kişisel malları ile edinilmiş mallarını yönetme, bunlardan yararlanma ve bunlar üzerinde tasarrufta bulunma hakkına sahiptir.
Aksine anlaşma olmadıkça, eşlerden biri diğerinin rızası olmadan paylı mülkiyet konusu maldaki payı üzerinde tasarrufta bulunamaz.