27 / 04 / 2024

Paylaşmalı mal ayrılığı nedir?

Paylaşmalı mal ayrılığı nedir?

Paylaşmalı mal ayrılığı nedir? Kanuna göre paylaşmalı mal ayrılığında eşlerden her biri, yasal sınırlar içerisinde kendi malvarlığı üzerinde yönetim, yararlanma ve tasarruf haklarını koruyor...



Paylaşmalı mal ayrılığı nedir?

Paylaşmalı mal ayrılığında eşlerden her biri, yasal sınırlar içerisinde kendi malvarlığı üzerinde yönetim, yararlanma ve tasarruf haklarını koruyor.


Belirli bir malın eşlerden birine ait olduğunu iddia eden kimse, iddiasını ispat etmekle yükümlü oluyor. Eşlerden hangisine ait olduğu ispat edilemeyen mallar ise onların paylı mülkiyetinde sayılıyor.


Medeni Kanunda yer alan esaslara göre eşlerden her biri, kendi borçlarından bütün malvarlığıyla sorumlu oluyor. Mal rejimi, eşlerden birinin ölümü veya başka bir mal rejiminin kabulüyle sona eriyor.


Ayrıca mahkemece evliliğin iptal veya boşanma sebebiyle sona erdirilmesine veya mal ayrılığına geçilmesine karar verilmesi hâllerinde de, mal rejimi dava tarihinden geçerli olmak üzere sona eriyor.


Her eş, diğer eşte bulunan mallarını geri alır. Paylaşmalı mal ayrılığı rejimi sona erdiğinde, üstün yararı olduğunu ispat eden eş, diğer önlemler yanında, eşine payının ödeme günündeki karşılığını vermek suretiyle paylı mülkiyetteki malın kendisine verilmesini isteyebilir.


Eşlerden biri diğerine ait olup, paylaştırma dışı kalan bir malın edinilmesine, iyileştirilmesine veya korunmasına hiç ya da uygun bir karşılık almaksızın katkıda bulunmuşsa; mal rejiminin sona ermesi halinde, katkısı oranında hakkaniyete uygun bir bedel ödenmesini isteyebilir.


Aynı istem, paylaştırma dışı kalan malın yerine geçen değerler için de geçerlidir.



Mal rejiminin sona ermesi!
Mal ayrılığı sözleşmesi örneği!




Geri Dön