10 / 05 / 2024

Mal beyanına otomatik takip!

Mal beyanına otomatik takip!

Kamu çalışanlarının mal beyanlarının doğruluğunu araştırmak amacıyla dijital takip sistemi kurulacak. Kamu çalışanlarının mal beyanlarının yükleneceği sistem ile mal beyanında yaşanan artışları dikkat çeken kamu çalışanları sistem üzerinden izlenebilecek.



Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi bünyesinde yer alan yolsuzlukla mücadele etmek için mevzuat kapsamında mal beyan etmek için gerekli olan kamu çalışanlarının mal beyanlarının doğruluğunun araştırılması için otomatik takip sistemi kurulacak. Hürriyet Gazetesi'nden Erdinç Çelikkan'ın haberine göre; 2020 Cumhurbaşkanlığı Programında yer alan hedef kapsamında, Dijital Dönüşüm Ofisi, otomatik takip sisteminin meydana getirilmesi amacıyla ilk olarak analiz çalışmaları gerçekleştirilecek. Bu çalışmada öncelikle kapsama giren kamu çalışanının mal beyanları sisteme yüklenecek. Kamu çalışanları mal beyanlarını sistem üzerinden otomatik olarak güncelleyebilecek veya yenileyebilecek. Dijital Dönüşüm Ofisi’nin yapacağı çalışmalar kapsamında mal beyanlarında dikkat çeken artışlar olan tüm kamu çalışanları, sistem üzerinden anlık olarak izlenecek.

Çalışma kapsamında kamu yönetiminde hesap verme sorumluluğunun yerleştirilmesi, katılımcılığın güçlendirilmesi, kamuda eşit ve adil muamele yapılarak şeffaflığın yükseltilmesi planlanıyor. İlgili kurumlarla ortaklar tarafından gerçekleşecek çalışmalarla ihale ve sözleşme bilgilerinin kamuoyuna duyurulması süreçleri geliştirilecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “AK Parti’nin yürüyüşüne başladığımız günlerde ‘3-Y’ olarak adlandırdığımız yolsuzlukla, yoksullukla ve yasaklarla mücadele etmek, en önemli hedeflerimiz arasında olmaya devam edecektir” açıklamasında bulunmuştu.

BİLDİRİMLERİN GİZLİLİĞİ

Yasa kapsamında, mal bildirimleri, özel kanunlarda bulunan kararlar, gizli kalmak şartıyla bildirim yapılarak özel dosyasında saklanıyor. Cumhuriyet savcılıklarında gerçekleştirilen soruşturmalarda bu bildirimler hakkında bilgi verilmiyor. Ancak, Kamu Görevlileri Etik Kurulu mal bildirimlerini inceleyebiliyor. Mal bildirimlerinde yer alan bilgilerin doğruluğunun kontrolü için ilgili kişi ve kuruluşların (bankalar ve özel finans kurumları dahil) istenilen bilgileri en geç 30 gün içerisinde Kurula vermek kararlara yer alıyor.

MAL BİLDİRİMİNDE BULUNMASI GEREKENLER

Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu kapsamında mal bildirimi yapmak isteyenler arasında, “Her tür seçimle iş başına gelen kamu görevlileri ile Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, noterler, Türk Hava Kurumunun genel yönetim ve merkez denetleme kurulu üyeleri ile genel merkez teşkilatında ve Türk Kuşu Genel Müdürlüğünde, Türkiye Kızılay Derneğinin merkez kurullarında ve Genel Müdürlük teşkilatında görev alanlar ve bunların şube başkanları, Genel ve katma bütçeli daireler, il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluş veya alt kuruluşlarda, kamu iktisadi teşebbüsleri (İktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşları) ile bunlara bağlı müessese, bağlı ortaklık ve işletmelerde, özel kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulan ve kamu hizmeti gören kurum ve kuruluşlar ile bunların alt kuruluşlarında veya komisyonlarında aylık, ücret ve ödenek almak suretiyle kamu hizmeti gören memurları, işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ile yönetim ve denetim kurulu üyeleri” yer alıyor. Siyasi parti genel başkanları, vakıfların idare organlarında görev alanlar, kooperatiflerin ve birliklerinin başkanları, yönetim kurulun üyeleri ve genel müdürleri de kanunu kapsamında mal bildirimi yapması gerekiyor. Bunların dışında yeminli mali müşavirler, kamu yararına sayılan dernek yönetici ve deneticileri, gazete sahibi gerçek kişiler ile gazete sahibi şirketlerin yönetim ve denetim kurulu üyeleri, sorumlu müdürleri, başyazarları ve fıkra yazarları, mal bildirimi yapması gerekiyor. Özel Kanunları kapsamında mal bildiriminde bulunmak zorunda olanlar da bu kanun kararlarında yer alıyor.
 


Geri Dön