27 / 11 / 2024

Mal paylaşımı nasıl yapılır?

Mal paylaşımı nasıl yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Annem 1996'da vefat etti. Vasiyetle mallarını çocuklarına bıraktı, Babam evlendi, 2012 yılında öldü. Şimdi anneme yeni bir miras çıktı. Şu anda sağ olan babamın eşi ve çocuğu, anneme yeni çıkan bu mirastan pay alabilir mi?' sorusunu yanıtladı.




Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Annem 1996 yılında vefat etti. Vasiyetle mallarını çocuklarına yani bize bıraktı, babam mal alamadı. Babam evlendi, çocuğu oldu ve daha sonra 2012 yılında öldü. Şimdi annemin 1970 yılında ölen dedesinden, anneme yeni bir miras çıktı. Şu anda sağ olan babamın eşi ve çocuğu, anneme yeni çıkan bu mirastan pay alabilir mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Mal paylaşımı nasıl yapılır?

Annem 1996 yılında vefat etti. Vasiyetle mallarını çocuklarına yani bize bıraktı, babam mal alamadı. Babam evlendi, çocuğu oldu ve daha sonra 2012 yılında öldü. Şimdi annemin 1970 yılında ölen dedesinden, anneme yeni bir miras çıktı. Şu anda sağ olan babamın eşi ve çocuğu, anneme yeni çıkan bu mirastan pay alabilir mi?

● M. D.

Okuyucumun sorusunda bilinmesi gereken önemli husus, aile tablosu. Zira 1996 yılında ölen anneye, 1970 yılında ölen dededen miras kalıyor. İyi tamam da arada anne-baba ile kardeşler yok mu? Şayet varsa birtakım bölünmeler olacak. Şayet arada hayatta olan hiç kimse yoksa bile mesela kardeşlerin çocuklarına kalanlar olacak.

★ ★ ★ ★ ★

Her neyse arada hiç sağ kalan yoksa veya varsa bile anneye düşecek paydan ikinci eş veya onun çocuklarına kalacak mal var mı? Var, normal paylaşım şöyle:

1970 yılında ölen dededen, arada anne ve baba olmadığı hallerde torun olan anneye bir miktar miras kalıyor. Anne bu mirasa sahip olduktan sonra 1996 yılında vefat ediyor. Onun vefatıyla malvarlığı eşi ve okuyucum olan çocuğuna kalıyor. Baba da 2012 yılında öldüğünde sahip olduğu malvarlığının bir miktarı ikinci eşine ve bir kısmı da evlatlarına kalıyor. Yani dolaylı olarak bir miktar ikinci eşe doğru geliyor. AMA:

Arada bir duraklama var, annenin vasiyetnamesi. Anne vasiyetname ile malvarlığını çocuklarına bırakmış, buna karşı da bir itiraz olmamış. Yani okuyucumun babası olan eş, durumu kabullenmiş. Annenin vasiyetnamesi ile babaya geçen bir pay yok. Bu halde dededen gelen paydan, baba kanalı ile ikinci eşe doğru bir akış olmayacak.


Geri Dön