14 / 05 / 2024

Malatya Kalesi'nin surları restore edilecek!

Malatya Kalesi'nin surları restore edilecek!

Battal Gazi'nin kahramanlıklarıyla destanlaşan Malatya Kalesi'nin yıkılmaya yüz tutmuş surlarının restorasyonu için aranan taş bulundu



Malatya'nın Battalgazi ilçesi belediye başkanı Selahattin Gürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediyenin ve İl Özel İdaresinin surların 550 metrelik kısmının restorasyonu için 300 bin TL ödenek ayırarak restorasyon projesini yaptırdığını, projenin Sivas Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulunca onaylandığını söyledi.

Malatya Valiliğinden temin ettikleri 150 bin TL ile projenin ihalesini de yaptıklarını anımsatan Gürkan, restorasyonun surların taşı ile aynı özellikte sertliğe sahip taş bulunamayınca restorasyonun yarım kaldığını belirtti.

Surların koruma amaçlı imar planının da yapıldığını ifade eden Belediye Başkanı Gürkan, şöyle konuştu:
"Surların taşı ile aynı özellikte sertlik derecesine sahip taşı bulduk. Darende ilçesinde İl Özel İdaresine ait taş ocağında çıkarılıyor. Kayseri Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünden temin edeceğimiz ödenek noktasında surların 550 metrelik kısmını yeniden ihale edeceğiz. İnsanlığın ortak değeri olan tarihi eserleri restore edip ayağa kaldırmak temel dileğimiz."

-SURLARIN GERİ KALANI DA KAMULAŞTIRILACAK-
Restorasyonun bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığının yatırım programına alınması için de başvurduklarına değinen Gürkan, "Kültür ve Turizm Bakanlığı koruma amaçlı imar planının yapılmasını istedi, biz de koruma amaçlı imar planının yapıldığını anlattık, bu konu tam anlaşılmamış olacak ki yatırım programına alınmadı" dedi.

Restorasyonu Kültür ve Turizm Bakanlığının 2011 yılı yatırım programına dahil etmek için girişimlerde bulunacaklarını ifade eden Gürkan, surların tamamının 2 bin 885 metre olduğunu, 550 metrelik kısmındaki kamulaştırma yapıldığını, geri kalanıyla ilgili çalışmanın sürdürüldüğünü belirtti.

Surların bazı noktalarda tamamen yıkıldığına dikkati çeken Gürkan, buraların yanlış imar politikaları sonucu kayısı bahçesi ve ev yapıldığını, buraları kamulaştıracaklarını söyledi.

-TARİHİ SURLAR-
Malatya'nın ilk yerleşim yeri Battalgazi ilçesindeki kale, tarihi kaynaklara göre, yapıldıktan sonra Roma-Doğu Roma-Sasani ve Doğu Roma-Arap mücadelelerinde önemli tahribata uğradı. Bu surlar her seferinde onarılarak Osmanlı dönemine kadar korundu. Battal Gazi'nin kahramanlıklarıyla destanlaşan Malatya Kalesi, 19. yüzyıla kadar savunmada önemli rol oynadı. Şehrin her yerinden görülebilen Malatya Kalesi'nin 71 burcu, 11 kapısı bulunuyor. Kalenin çevresindeki surların büyük kısmı yok oldu. Kalenin yıkılmaya yüz tutan son kalıntılarının çevresi kayısı bahçesine dönüştürüldü.
AA


Geri Dön