Kent Haberleri

Malatya'da 7'den büyük deprem olur mu? Deprem Araştırmacısı, Yedisu Fayına dikkat çekti ve 7.4'lük deprem uyarısı yaptı

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, Malatya’nın depremselliği ile ilgili konuştu ve Yedisu Fayına dikkat çekti. İşte o açıklama...

Yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden Malatya da etkilendi. Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, Malatya’nın depremselliği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

Busabah Malaya'da yer alan habere göre; Baturhan Öğüt, 6 Şubat’ta dünya tarihinde bir ilk olduğunu, çünkü daha önceden böyle bir örnek söz konusu olmadığını, sadece bir gün arayla meydana gelen 1957 Fethiye depremlerinin bir örnek olabileceğini dile getirdi. 

MALATYA'DA 7 VE 7'DEN BÜYÜK DEPREM OLUR MU?

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, Malatya Ovacık Fayı ile ilgili bazı bilgilendirmeler de yaptı ve Malatya’da 7 ve üzeri deprem beklemediğinin altını çizdi. 

"Malatya Ovacık Fayı, Akçadağ Segmenti Dedeyazı Köyü'ne kadar kırıldı ve rahatladı. Ovacık Fayı Malatya bloğu içerisinde yer alan yani daha doğrusu Anadolu'nun mikro levhası içerisinde kalan bir faydır ve Afşin Elbistan bloğu ve Malatya bloğundaki sınır faydır burası. Yani bu blokların da kayması söz konusu. Yani ortalama 3 bin ila 5 bin senelik arayla deprem tekrarlayabilir ancak asla 7’nin üzerinde bir depreme neden olmaz. Üretmesi mümkün değil. Malatya’da 7 ve daha büyük deprem söz konusu değil" bilgilerini veren Öğüt, Malatya Ovacık Fayı 220 kilometre uzunluğunda bir fay olduğuna, yıllık kayma hızının çok düşük olduğuna, çok yavaş hareket ettiği için 7 ve üzeri deprem üretecek deformasyonu yakalayamadığına dikkat çekti. 

5.7-5.7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM RİSKİ VAR

Öğüt, Malatya ve çevresinde faylar ile üretebilecekleri depremleri de açıkladı. 

Öğüt, "Malatya'da Sürgü Fayımız bulunuyor. Sürgü Fayı 48 kilometrelik bir parça var. Burada şöyle bir durum mevcut. Eğer kırılmış olsaydı şu ana kadar onlarca yüzlerce belki binlerce artçı depremler meydana gelirdi. Tekrarına baktığımızda büyük bir deprem görünmüyor. Artık onun üstünü üretemez çünkü 48 kilometrelik bir parçadan bahsediyoruz. Kısa bir parça. Yalnızca 6 büyüklüğünde olabilir. O da çok uzun sürmez. Eğer ki yaklaşık olarak 4 metrelik ya da 5 metrelik atım yaparsa olur. O da binde bir ihtimal, onun dışında herhangi bir olasılık söz konusu değil" açıklamasında bulundu. 

Afşin Elbistan bloğu içerisinde bir fay daha olduğunu aktaran Öğüt, bu fayda 121 yılında bir deprem olduğunu, Çöşnük Fayı Beydağları, eteklerinde, yani Beydağları'nın eteklerini keserek Baskil'e kadar uzandığını ve Çöşnük Fayı'nın Yeşilyurt, Battalgazi'ye kadar kırılarak, büyük ölçüde enerjisini boşalttığını dile getirdi. 

Öğüt, "Bu fay 1759 senesinde 6,5’lik de deprem meydana getirdi. Son depremde Yeşilyurt, Battalgazi’ye kadar kırıldığı için üzerindeki büyük enerjiyi boşalttı. Yalnızca Kale kısmında kırılmayan parçaya stres transferi oldu. Orası da 5,5 belki 5,7 üretebilirse üretir. O kadar da üreteceğini öngörmüyorum" şeklinde konuştu. 

YEDİSU FAYI İÇİN 7.4 UYARISI 

Yedisu Fayının deprem potansiyeli ile ilgili de önemli açıklamalarda bulunan Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, bu fayda olabilecek depremin Malatya’da bazı bölgeler dışında yıkıcı bir etki yapmayacağını söyledi. 

Öğüt, "Yedisu Segmenti 1784 yılında 7’lik bir deprem üretti. Oranın deprem periyodu doldu. Üretirse 7.4 büyüklüğünde üretir ama Malatya'ya doğrudan yıkıcı bir etki yapmaz. Şiddet ölçeğine göre bazı yerlerde özellikle o yumuşak zeminlerin olduğu, alüvyonel zeminlerin olduğu yerlerde hissedilebilir. Beydağları'na doğru Tecde kısımlarına doğru geldiğimizde bu bölgelerde 4.7 şiddetinde 5 şiddetinde hissedilebilir" açıklamasında bulundu. 

Ziraat Bankası duyurmuştu! Ortak konut kredisi nedir, nasıl çekilir? 

Konut fiyatları evini alacaklar için ucuzladı, kirada oturacağınıza evinizi alın! Yükseliş sürecek…

Emeklilere hem zamlı maaş hem de maaşa ek 17.500 TL yatıyor! İşte Akbank emekli promosyon 2024...