27 / 11 / 2024

Malatya’da arsa fiyatına fabrika kurulabiliyor!

Malatya’da arsa fiyatına fabrika kurulabiliyor!

İstanbul Sanayi Odası Meclisi’nin ziyaret ettiği Malatya’ya 3 yeni yatırım için kollar sıvandı. İSO Meclis Üyeleri Mesan ve Çağdaş Çorap için Malatya OSB’de yer tahsisi yapılırken, Erensan da yatırım olanaklarını inceliyor..




İstanbul Sanayi Odası Meclisi’nin ziyaret ettiği Malatya’ya 3 yeni yatırım için kollar sıvandı. İSO Meclis Üyeleri Mesan ve Çağdaş Çorap için Malatya OSB’de yer tahsisi yapılırken, Erensan da yatırım olanaklarını inceliyor. İSO Başkanı Bahçıvan, “Malatya’da arsa fiyatına fabrika kurulabiliyor” dedi.


İstanbul Sanayi Odası (İSO) 'Anadolu Ziyaretleri' kapsamında yılın ilk ziyaretini 105 meclis üyesinden 10'unun memleketi olan Malatya'ya yaptı. Sanayiciler, Malatya'da 3 ayrı yatırımın sinyalini verdi. Çağdaş Çorap ve Mesan firmaları için Malatya OSB'de yer tahsisi yapılırken Erensan Holding de yatırım olanaklarını araştırıyor.


TORUNLAR MEMLEKETE GERİ DÖNÜŞ YAPIYOR

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile İSO'nun ortak düzenledikleri meclis toplantısında “Girişimci torunların, dedelerinin memleketlerine dönme vakti geldi” diyen İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul'daki arsa bedeline Malatya'da fabrika kurulabildiğini söyledi. Malatya'nın yatırımcılara ciddi avantajlar sunduğunu dile getiren Bahçıvan, “Yatırım yapacaklardan arsa bedeli alınmıyor. Sadece altyapı bedeli olarak metrekaresine 10 dolar alıyorlar. Bu imkanı başta İstanbul'daki Malatyalı sanayiciler olmak üzere tüm girişimcilerin değerlendirmesini bekliyoruz” dedi. Öte yandan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile iş birliği ve kardeşlik protokolü imzalayan İSO Başkanı Bahçıvan, bu protokolle üniversite-sanayi işbirliğinde edinmiş oldukları tecrübeyi Malatyalı sanayicilerle paylaşacaklarını kaydetti.


SANAYİYLE BÜYÜMEK DAHA HAYIRLI OLUR

Türkiye'nin en önemli silahının finansal istikrar olduğunu ama ilk çeyrekte bunun kötü olduğunu dile getiren Bahçıvan, büyümeden konuşulurken rakam kadar kaliteden de bahsedilmesi gerektiğine dikkat çekti. Tüketim ağırlıklı yüzde 6- 7'lik büyümedense, sanayi ağırlıklı yüzde 3- 4'lük büyümenin daha hayırlı olacağını anlatan Bahçıvan, “Daha makul büyüme dönemine giren bir dünya var ve bize sürdürülebilir, cari açık üretmeyen, sanayi yatırımları, kaliteli iş gücünden beslenen bir büyüme modeli gerekiyor” açıklamasında bulundu.


İSTANBUL'A RAKİP ŞEHİR FİKRİ FANTEZİ

Bahçıvan, İstanbul'a rakip bir şehir fikrinin sadece bir fantezi olduğunu dile getirdi. İstanbul'un tarihiyle ve sanayisinde bir marka olduğunu belirten Bahçıvan, buna karşın diğer şehirlerin kendi karakteristik özellikleri olduğunu ve bunların öne çıkartılması gerektiğini vurguladı. Bahçıvan, İstanbul için hedefin üretileni 300 dolara satmak olması gerektiğini aktardı. Ayrıca Bahçıvan, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) gibi uluslararası kurumların koyduğu kuralları, Türkiye'nin en katı şekilde uygulama lüksü olmadığını kaydetti.


KAYISININ FİYATINI AVRUPALI BELİRLİYOR

Dünyada tüketilen kayısının yüzde 80'ini Malatya'da üretilmesine karşın fiyatta belirleyici olamadıklarından yakınan MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, şöyle devam etti: “Bunda Avrupalı alıcıların fiyat kırmalarının büyük etkisi var. Onlar meteorolojiyi bizden önce takip edip, fiyatta pazarlığa girişiyorlar.”


MALATYA'NIN GELECEĞİ SAĞLIK SEKTÖRÜNDE

Şehrin 2023 yılında 2 milyar dolar ihracat hedeflediğine işaret eden MTSO Başkanı, bunun için sağlık turizmine ağırlık vereceklerini söyledi. Ayrıca Erkoç, Malatya'nın karaciğer naklinde dünyada 2'nci, Avrupa'da ise 1'inci sırada yer aldığını hatırlatarak, Malatya'nın sağlık sektöründe bir üs olmasını hedeflediklerini söyledi.


Sendikalar çağımızın gerisinde

Bursa'da başlayan ve diğer illere yayılan otomotiv sektöründeki işçi eylemleri hakkında konuşan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “Sendikaların iç sorunlarından kaynaklanan bir problem ve pazartesi günü inşallah çözülecek. Fakat bu yaşananlar bize Türkiye'deki sendika anlayışının artık değişmesi ve çağa ayak uydurması gerektiğini gösteriyor” diye konuştu.


Yatırımcıya masrafsız arazi tahsisi

Bölgenin en büyük yatırımcıları arasında yer alan Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, grup olarak Malatya'ya her sene 20 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını söyledi. Çalık, “Bir yatırımcının arazi olmadığı için bölgeye yatırım yapamadığını öğrendik ve 200 dönüm arazimizi ona verdik. Bu yatırımcı peşinden 6 yatırımcıyı daha getirdi. Yatırımlar için yer tahsisinde sıkıntı yok” dedi.


Yeni Şafak


Geri Dön