29 / 04 / 2024

Malatya'da çalışmalar tam gaz: Orta hasarlı binalar, yerinde dönüşüm, TOKİ konutları... Hem tarih hem rakam verildi!

Malatya'da çalışmalar tam gaz: Orta hasarlı binalar, yerinde dönüşüm, TOKİ konutları... Hem tarih hem rakam verildi!

Depremden etkilenen Malatya'da konut sahipleri, kiracılar ve esnaf için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. AK Parti Malatya Milletvekili Doç. Dr. Abdurrahman Babacan, Malatya genelindeki son durumu paylaştı. İşte o rakamlar ve yeni konutların teslim tarihleri...



AK Parti Malatya Milletvekili Doç. Dr. Abdurrahman Babacan, resmi rakam ve bilgiler ışığında depremden etkilenen Malatya'daki çalışmaların son durumunu paylaştı. 

Doç. Dr. Abdurrahman Babacan, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, Malatya Merkez-Çarşı projesinden orta hasarlı binalara, yerinde dönüşüm projesinden esnaf ve iş yeri konteyner durumuna kadar pek çok bilgiye yer verdi. 

Malatya da çalışmalar tam gaz: Orta hasarlı binalar, yerinde dönüşüm, TOKİ konutları... Hem tarih hem rakam verildi!

Babacan, merkez çarşı bölgesini belirten bölgede 236 dönümlük bir proje alanının Emlak Konut GYO tarafından yapılacağını, toplamda 6425 bağımsız birim olduğunu ve bunun 5752'si işyeri, 673 tanesi ise konut olduğunu dile getirdi. 

Bakırcılar Çarşısı ve Kuyumcular Çarşısı olacak şekilde 2 pilot bölge ile inşaat sürecinin başladığına dikkat çeken Babacan, Bakırcılar Çarşısı'nda 281, Kuyumcular Çarşısı'nda da 194 adet yeni ticari birim yapılacağını dile getirdi. 

Malatya da çalışmalar tam gaz: Orta hasarlı binalar, yerinde dönüşüm, TOKİ konutları... Hem tarih hem rakam verildi!

YERİNDE DÖNÜŞÜME 33 BİN 95 BAŞVURU GELDİ

Malatya genelinde yerinde dönüşüm projesi için 33 bin 95 başvuru geldiği bilgilerini paylaşan AK Parti Malatya Milletvekili Doç. Dr. Abdurrahman Babacan, proje kapsamında yüzde 100 çoğunluk sağlanması halinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan bilgilendirme mesajı ile başvuru sahibi, işlemleri başlatması için İl Müdürlüğü'ne davet edilecek ve sonrasında, açıklanan rakamlardaki hibe ve kredi süreci başlatılıp proje, yapı denetim ve ruhsat işlemleri onayı ile birlikte inşaatların start alacağının altını çizdi. 

Burada ilaveten proje, yapı denetim ve ruhsat işlemleri için her bir bağımsız birim başına 40 bin lira hibe desteği verileceğini de aktaran Babacan, şu an itibarıyla 2 bin 666 başvurunun, yerinde dönüşümde bu yüzde 100 oranını sağladığını vurguladı. 

Babacan, orta hasarlı binalarla ilgili genelgenin geçtiğimiz hafta itibarıyla AFAD tarafından yayınlandığına ve burada iki opsiyonun sunulduğuna dikkat çekti. 

Ya ağır hasarlı gibi işlem görerek beraberinde hak sahibi olunarak ilgili orta hasarlı binaların yıkılacağına ya da kat maliklerinin en az 5'te 4'ünün rızası olacak şekilde güçlendirme sürecine başlanacağına vurgu yapan Babacan, bu güçlendirme sürecine ve işlemlerine ilişkin ayrıntıların AFAD tarafından açıklanan orta hasarlı binalar genelgesinde bulunduğunu söyledi. 

Malatya da çalışmalar tam gaz: Orta hasarlı binalar, yerinde dönüşüm, TOKİ konutları... Hem tarih hem rakam verildi!

YIKIMLARDA VE  TOKİ  KONUTLARINDA SON DURUM NE? 

Toplamda 3 bin 158 adet iş yeri esnaf konteyneri kurulduğuna, bunun 3 bin 105 adedinin dolu olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Abdurrahman Babacan, "Burada, atıl halde olan esnaf konteynerleri sorunu bulunuyor. Buna ilişkin ise Battalgazi ve Yeşilyurt'un merkez lokasyonları tespit edildi ve buralara ilişkin yeni bir organizasyon yapılarak daha işlek, merkezi yerlerde esnaf konteyner çarşıları kuruluyor" açıklamasını gündeme getirdi.

Babacan, toplam 35 bin 680 adet ağır hasarlı binanın tamamının yıkım ihalesi yapıldığına ve yıkımı yapılan bina sayısının 20 bin 74 olduğuna dikkat çekerek, burada iptal davası açan 1190 dosya olduğunu ve bunların hukuki süreçlerinin sürdüğünü aktardı. 

TOKİ-Toplu Afet Konutları ile ilgili rakamlara da yer veren Babacan, toplamda 14 bin 338 adet konutun inşasının sürdüğünün, bu ay sonundan itibaren teslimlerin yapılmaya başlanacağının altını çizdi. 

Malatya'da şu an itibarıyla ihale edilen köy evi sayısının 7 bin 542 olduğunu dile getiren Babacan, ihalesi yapılan ahır sayısı 740 ve temeli atılan konut sayısı ise 3529 ifade ettiğini ifade ederek bu sayıyla Malatya’nın, Kahramanmaraş'tan sonra ikinci sırada olduğunu söyledi. 

Babacan, 55 bin 380 ev sahibinin ve 74 bin 608 kiracının kira yardımından yararlandığının da altını çizdi. 

Gram altın 2 bin TL'ye koşuyor! İşte 3 Aralık 2023 son dakika altın fiyatları!

Bakan Uraloğlu: Hedefimiz Hatay Havalimanı'ndaki çalışmaları 2025 yılında tamamlamak!

Asgari ücret 2024'te 17 bin 103 TL mi olacak? Yeni zamda 4 farklı rakam ortaya çıktı! Hemen bakın!


Geri Dön