Malatya'da dev yatırım
Malatya'da 31 iş adamının bir araya gelerek oluşturduğu Malatya Girişim Grubu'nun, Sümerbank Fabrikası arazisine alışveriş, eğitim ve sağlık merkezleri ile beş yıldızlı otel yapacağı bildirildi.
Malatya Girişim Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk, yaptığı açıklamada, Malatyalı 31 iş adamının bir araya gelerek Malatya Girişim Grubunu oluşturduğunu, bu iş adamlarının amaçlarının Malatya'ya yatırım yapılmasını sağlamak olduğunu söyledi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin sosyo-ekonomik açıdan kalkınmasının devlet destekli özel girişimciler sayesinde olacağını belirten Kavuk, "Sümerbank Fabrikası arazisi 1997'den bu yana özelleştirilmeye çalışılıyor. İlk satış ihalesi yapıldığında burası 144 metrekarelik bir alandı. Şahin Nalbant isimli Yeşilyurtlu bir iş adamına 11 milyon 100 bin dolara satıldı. Ancak Özelleştirme İdaresi Yüksek Kurulu satışı onaylamadı. Fabrikanın içindeki makineler ilk satıldığında yeniydi ve bu da arazinin satış fiyatını yükseltiyordu.
Zamanla bu makineler teknoloji değiştikçe eskidi. Malatya Girişim Grubu'nun bu araziyi ihale ile almasına kadar bu arazinin ihale bedeli düştü. Makinelerin bir tanesi önce 20 bin dolardı, ancak şimdi bu makineler 2 bin YTL'ye hurdaya gitti" dedi.
Malatya Girişim Grubu'nun Sümerbank Fabrikası arazisini 4. ihalede 6 milyon 400 bin YTL'ye aldığını anlatan Kavuk, bu araziye sosyal tesislerin dahil olmadığını, sosyal tesislerin de daha sonra grup tarafından 3 milyon 800 bin dolara alındığını, Özelleştirme İdaresi
Yüksek Kurulunun bu satışı onayladığını dile getirdi.
Sümerbank Fabrikası arazisinin sosyal tesisle birlikte 144 bin metrekare olduğuna değinen Kavuk, Özelleştirme İdaresi Yüksek Kurulunun özelleşme sırasında buraya 5 yıl sanayi tesisi kalacak diye ruhsat verdiğini, ancak fabrika şehrin tam ortasında olduğu için buraya bir
sanayi tesisi yapımının mümkün olmadığını ifade etti.
Eski binalar yıkılıyor
Malatya Belediyesinden ticari alan imarı almak için 2008 yılının sonunu beklediklerine dikkati çeken Kavuk, şöyle konuştu: "Arazide 35 bin metre kare kapalı alan var. Fabrikaya ait binalar 1938 yılında yapılmış. Bunun için Malatya Belediyesine yıkım harcı yatırdık ve iki aydır buradaki eski binaları yıkıyoruz. Bu eski binaları arazi
üzerinden kaldırırsak yapmayı planladığımız yatırımlar var. Bu yatırımlar hızlanmış olur." Malatya'nın gelişme noktasında geri kaldığını ifade eden Kavuk, "Elazığ, gelişme noktasında Malatya'yı geçti. Malatya ekonomik açıdan çok geride kaldı. Malatya'nın geliştirilmesi lazım. Malatya Girişim Grubu olarak Sümerbank Fabrikası arazisine alışveriş merkezi, beş yıldızlı otel, sağlık merkezi, eğitim merkezi inşa edeceğiz. En az 20 katlı binalar yapacağız. Arazinin yüzde 35'i kapalı alan olacak. Geri kalanın çevre düzenlemesi yapılacak. Otelin yanında konferans salonu yapacağız" diye konuştu.