22 / 12 / 2024

Güriş, Beyaz Rusya'da santral yatırımı yapacak!

Güriş, Beyaz Rusya'da santral yatırımı yapacak!

Güriş, 2012'de enerjide 2 satın alma yapmıştı. Bu yıl 5 satın alma daha yaptı. Ayrıca Rusya'da Avraziya isimli bir gayrimenkul şirketi aldı. Beyaz Rusya'da santral yatırımı yapacak. Şu sıralar ölçümler yapılıyor...





Güriş, 2012'de enerjide 2 satın alma yapmıştı. Bu yıl 5 satın alma daha yaptı. Ayrıca Rusya'da Avraziya isimli bir gayrimenkul şirketi aldı. Şimdi Romanya'da 18 MW lisansı olan bir HES'i satın almak için pazarlıkta. Beyaz Rusya'da santral yatırımı yapacak. Şu sıralar ölçümler yapılıyor. 



Güriş, 2012 yılında enerjide iki önemli satın alma yapmıştı. Bu yıl biri yurtdışında olmak üzere enerjide 5 satın alma daha yaptı. Şimdi bir satın alma daha konuşuyor. Romanya'da el sıkışmak üzere... Neler mi aldı? Bu yıl Sarıkavak HES'i aldı. Geçen yıl Kırım'da 250 MW kurulu güç kapasiteli Batı Kırım RES'ne ait proje geliştirme, inşaatını yapma, elektrik eneıjisi üretme hakkını elinde bulunduran West Crimea WES LLC'nin yüzde 50'sini satın almıştı. 


Bu yıl yüzde 100 hissesini alarak bünyesine kattı. GİMAK'ı alarak Çeşmebaşı HES'in sahibi oldu. İspanyol İberdola'nm Türkiye'deki iştirakini satın aldı. Adını Derne Temiz Enerji olarak değiştirdi. Bu satın alma ile birlikte Edirne, Kırklareli ve Muğla'da toplam güçleri 133 MW'a ulaşan üç RES lisansının sahibi oldu. Aydın Germencik ve İncirliova'da kurulacak 162.5 MW kapasiteli jeotermal projelerinin yatırımcısı Burç Jeotermal'in paylarını satın aldı. Geçen yıl ayrıca Afyon Dinar'da 50 MVV'lık RES lisans sahibi Olgu Enerji hisselerinin tamamını almıştı. Bu veriler Güriş'in enerji yatırımlarında hızlandığını gösteriyor. Güriş Holding'in enerji ve inşaat grubunun başmda bulunan Müşfik Yamantürk, "2016'da grup gelirlerinin yüzde 50'sinin enerjiden gelmesini hedefliyoruz" dedi. 

nasıl gidecekler? Satın alma ve yeni yatırımlarla... Sanayi grubunun başında kurucu İdris Yamantürk'ün diğer oğlu Tevfik Yamantürk var. Müşfik Yamantürk'le buluşmamızda, sanayi konusuna hiç girmedik. "Bu konunun muhatabı Tevfik Bey" dedi. İnşaat ve eneıjiyi konuştuk. Neler söylediğini anlatacağım. Önce şunu belirteyim gerek İdris Yamantürk benimle yaptığı söyleşide, gerekse Tevfik Yamantürk başka gazetelere açıklamalarında holdingin endüstri yatırımlarını da büyüteceklerini açıklamışlardı. Tevfik Yamantürk, "Yaklaşık 500 milyon euro'luk yatırım yapacağız" demişti. 


Beyaz Rusya'ya santral Şimdi gelelim Müşfik Yamantürk'ün anlattıklarına... 

Satın almalardan söz ettim. Önemli bir haber daha var; Ukrayna'da (Kırım) bir yatırımı bulunan, Romanya'da da bir satın alma için masada olan şirketin üçüncü dış yatınmı Beyaz Rusya'da olacak. Buradaki satın alma değil, sıfırdan yatırım. "Ölçümler yapıyoruz, dedi Müşfik Yamantürk; "İkisi de rüzgar. Yenilenebilir enerji asıl alanımız. Rüzgar ve Jeotermal. HES'lerimiz de projelerimiz de var ancak güneşle şimdilik ilgilenmiyoruz. Jeotermalde tek santralde en büyük kurulu güç bizdedir. Türkiye'de rüzgarın yüzde 7.5'i, jeotermalin yüzde 10'u bizim payımızdır" diye konuştu. 


"Enerjiye yükleniyoruz" dedi Müşfik Yamantürk. Yatınm bütçesi bunu gösteriyor: "260 MW kurulu güç var. Yapımda olan, başlanmış projelerin değeri 2.3 milyar dolar. Bunun yüzde 40'ını tamamladık. 78 MVV'lık bir santral işletmeye girdi. 204'te toplam 310 MW kurulu güç işletmeye alınmış olacak. Resmi kabul bekleyen projeler var. Jeotermalde 930 milyon dolarlık, 162.5 MW ilave yatırım var. Jeotermal çok pahalı. Bunun 140 milyonu sadece lisanstır. 2015'te bu 2.3 milyarlık projeyi tamamlamış oluruz ve bin MW'ı buluruz. 2016'da 750 milyon eneıji cirosuyla Güriş'in toplam işlerinde yüzde 50'yi buluruz" dedi. 

Sanayi şirketleri var Güriş bünyesinde. Kendileri de rüzgar yatınmı yapıyorlar. Acaba, türbin üretmeyi düşünmüyorlar mı? 

"Türbin ürettik 1989'da, bıraktık OEDAŞ'a teklif verdik. Şirket değerlendiriyor. Dağıtım işinde olma niyetimiz var. Nükleer santral inşaat işlerini takip ediyoruz. Sinop santrali henüz gündemde değil. Akkuyu için görüşüyoruz. Proje gündemimizde. 

Güriş'in inşaatta en büyük projeleri Libya'da. Kaddafi'yi deviren iç çatışmalardan sonra kamu otoritğgi sağlanmış değil. Güriş'in Libya'da ayrı işi var. 1.5 milyar dolarlık bu işlerin tamamı Trabulus'ta. 100 milyon dolar birikmiş alacağı var. 

Bir ödeme yapılmıştı. "İkinci ödemeyi söze göre bugünlerde yapacaklar. Libya'da problem var ama bizim bankalar çok anlayışlı. 

Arkamızda durdular. Bakanlık da çok iyi takip etti. Ekonomi Bakanı Çağlayan gitti. Tahsilat sağlandı. Bunlar oluyor diye uzak durmamız gerekmez. 40 kişilik ekibimiz orada. Bizim iş fiyatlarımız iyi. orada da çok iş var" dedi Müşfik Yamantürk. Irak'ta daha önce 11 yıl iş yapan Güriş İnşaat, artık bu ülkede yok. Ancak Suudi Arabistan'da ve Rusya'da da birer projesi var. Cidde projesi bitmek üzere. Rusya'da ise yeni bir iş geliyor. Müşfik Yamantürk. "Avraziya isimli bir şirketi aldık. Yap sat işine başlıyoruz. Arazi hazır. 2014'te başlarız. 40 milyon dolar mertebesinde bir projedir" dedi. 


Suriye fabrikaları kapalı Mardinli personel bekliyor Suriye'deki en büyük yatırımı Güriş yapmıştı. Rakka ve Yarubiye'de 280 milyon euroluk proje başlatmış, 50 milyon euroluk yatırımı tamamlamış, üretime geçmişti. Ancak Suriye olayları ile bu tesisler üretim yapamaz oldular. "Suriye'de problemimiz büyük. Bir iki yıl içinde çözüm göremiyorum. Esat giderse daha kötü. Kalırsa da zor. Türkiye ile sorunları var. Siyaset bu, kavga da oluyor. Tesislerimiz kapalılar. Mardin'de Arapça, Kürtçe bilen 7 - 8 personelimiz var. Tesislere fiili saldırı yok ancak sık sık taleplerle gelen gruplar oluyor. En son geldiklerinde bizim personel talepleri "patron kızar" diyerek geri çevirmiş. Lahmacun yedirerek göndermişler" diye anlattı Müşfik Yamantürk. Peki yakın gelecekte bir çözüm görünmüyorsa bu tesisleri Suriyelilere satmak bir çözüm olabilir mi? "Talep geldi, reddettik, dedi. Bu şartlarda olmaz, ölü fiyat verirler. Parayı bile konuşmadık. Bekleyeceğiz" diye konuştu. Fabrikaların sigortası yokmuş. 


"Suriye ders oldu, Kırım yatırımlarında hemen yaptık" dedi.Yamantürk, iki ülke arasındaki yatırımların karşılıklı korunması anlaşmasına işaret ediyor. Suriye tarafı yatırımı korumak zorunda. Koruyamazsa konu tahkime kadar gidebilir. İşte o zaman bu anlaşma hukuki dayanak oluşturan bir anlaşma. "Bu anlaşmayı işletmek gerekli. Tahkim'e de gidebiliriz" dedi. 

sonra. Enflasyonist bir dönemdi, karlılık yoktu" dedi. OEDAŞ'a teklif verdik Yatırımları genellikle HES, rüzgar ve jeotermalde. Oysaki son dönemde kömür santrallan moda gibi. Hükümet de teşvik ediyor. "Biz de kömür santralı kurabiliriz, bakıyoruz. Yerli veya ithal kömür, ikisi de olabilir" dedi. Özelleştirme gündeminde olan termik santralleri ile ilgilenmediklerini söyledi. 

"Çok pahalı gidiyorlar. Çok eski santraller. Çok yenileme yatırımı gerekir" diye konuştu. Güriş, enerjide üretici tarafta var. Dağıtım tarafında yok. Geçmiş özelleştirmelerde bazı teklifleri oldu ancak alamadılar. Şimdi yeniden bu konuda bir teşebbüsleri var. Osmangazi, özelleştirmeden olan şirket yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle yeniden satışta. 

Güriş, teklif vermiş. "Osmangazi'yi istiyoruz, paramız hazır. Fiyatımızı düşük buluyorlar. Temmuzdan beri teklif verdik, bekliyoruz. 

Satışı Yıldızlar yapacak. Onlarla görüşüyoruz" dedi Müşfik Yamantürk, 450 MWe kurulu gücünde doğalgaz elektrik enerjisi üretim tesisi kurmak, işletmek amacıyla kurulan GG Doğalgaz şirketinin, yatınm için beklemede olduğunu söyledi. Yamantürk, "Duruma göre başlayabiliriz. Lisansı iade etmedik. Karlı olursa gireriz" dedi. Güriş İnşaat, TANAP, TAP gibi uluslararası projelerle ilgilenmiyor. Ancak nükleer projeleri gündeminde. "Akkuyu ile ilgiliyiz. Projeyi Ruslar götürüyor. Onlarla görüşüyoruz. Projeyi bölerler" diye konuştu. 


İbrahim Ekinci/ Dünya Gazetesi 


Geri Dön