30 / 04 / 2024

Pekintaş Rusya'ya panel yatırımı yapacak!

Pekintaş Rusya'ya panel yatırımı yapacak!

Yenilenebilir enerjide teşvikleri artıran Rusya'ya Türkiye'den güneş paneli yatırımı gidiyor. Pekintaş, Çinli Amur ve Alman Schmid Group'u da yanına alarak Rusya'da panel yatırımı için düğmeye bastı



Ukrayna'daki kriz nedeniyle Batı ile ilişkilerin donma noktasına geldiği Rusya'da petrol fiyatlarındaki düşüş ülkeyi ekonomik krizin eşiğine getirdi. Moskova yönetimi bir yandan verimlilik konusunu gündeme getirirken, bir yandan da tasarruf tedbirleri için çalışmalar yürütüyor. Yeni yatırımlar için de teşviklerini artıran Rusya, enerjide yenilenebilir kaynakları geliştirme peşinde. Ulusal güneş enerjisi programı hazırlayarak teşvikler veren buzlar ülkesine bu alandaki ilk yatırımlardan biri de aralarında Türk Pekintaş'ın da bulunduğu üçlü konsorsiyumdan gelecek. Pekintaş, Çin ve Almanya'dan ortaklarıyla birlikte geçtiğimiz günlerde yatırım için imza attı. Güneş paneli fabrikası Tataristan Özerk Cumhuriyeti'nde bulunan Alibuga Serbest Bölgesi'nde kurulacak. 


2016'DA ÜRETİME BAŞLAYACAK 

Yatırımda Pekintaş'ın ortakları Alman Schimd ile Çinli enerji devi Amur Sirius'a ait Solar Systems. Rusya'da 200 MW anahtar teslim güneş pili ve güneş paneli üretim tesisi kuracak ortaklar, fabrikayı 1.5 yılda tamamlayacak. Çinli Amur Systems'in Rusya'daki birimi Solar Systems CEO'su Mikhail Molchanov, tesisin gelecek yılın ilk yarısında üretime başlayacağını açıkladı. 


ÇİNLİ ŞİRKETTEN 1 MİLYAR DOLAR 

Hatırlanacağı gibi Çinli enerji devi Amur Sirius, Rusya'da güneş enerjisine odaklandıklarını ve bu alana 1 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını açıklamıştı. Rusya'da faaliyetlerini artırma kararı alan Çinli şirket, ilk iş olarak Moskova merkezli Solar Systems'i kurdu. 2013'te de Moskova hükümetinin yenilenebilir enerjiye yönelik program açıklamasının ardından geçen yıl ülkedeki ihalelere girmiş ve aslan payını almıştı. 


MOSKOVA YENİ İHALELER AÇACAK

Solar Sytems, Rusya'da 2016-2018 arasında 175 MW kurulu kapasiteye sahip solar parkları işletme hakkına sahip. Şirket bu yıl ve gelecek yılki güneş enerjisi ihalelerine de katılmayı planlıyor. Tataristan'daki tesis aracılığıyla da dünyaya panel satmayı hedefliyor. AB ve ABD'nin Çin menşeli güneş panellerine uyguladığı damping, Türk firmaların da yatırımlara dahil edilmesinin önünü açtı. Made in Turkey damgalı panellerle Çin bu pazarlara girmeyi planlıyor. 


Sabah


Geri Dön