02 / 05 / 2024

Şişecam 500 milyon dolarlık yatırım yapacak

Şişecam 500 milyon dolarlık yatırım yapacak

Şişecam yönetimi bu yıl 500 milyon dolar yatırım yapacak, Rusya ve Yunanistan başta olmak üzere satın alma gerçekleştirecek



Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kırman, Mısır'da Fransız Saint Gobain ile düzcam, Rusya Kazan'da otocam üretimine yönelik fabrika kurulması için anlaşma noktasına geldiklerini söyledi.

Bu yıl 500 milyon dolar yatırım yapacaklarını ifade eden Kırman başta Rusya ve Yunanistan olmak üzere satın almak için izledikleri şirketler olduğunu ifade etti.

‘Irak'ı izliyoruz'
Saint-Gobain ile Mısır'da ortak düzcam üretimine ise mayıs veya haziran ayında başlamayı planladıklarını söyleyen Kırman, cam konusunda gidilecek ortaklıkta, fabrikanın yönetiminin Şişecam'da olacağını anlatarak “Saint Gobain ile Mısır'daki ortaklıkta yönetim onlardaydı, Rusya'daki fabrikada ise bizde olacak” dedi.
Kırman, Irak yatırımıyla ilgili olarak pazarının Şişecam'ın Orta Doğu'ya olan ilgisiyle bağlantılı olarak değerlendirileceğini ancak ancak güvenlik, yatırım ortamı ve hukuki altyapı ile ilgili eksiklikler nedeniyle ülkeyi izlemeye aldıklarını ifade etti. Paşabahçe, Beykoz dahil atıl gayrimenkullerin satış yoluyla değerlendirileceğini ifade eden Kırman, Mısır'da 500-600 bin ton soda üretim tesisinin gündemde olduğunu anlattı.

Üretim hedefi 3.5 milyon
-  Şişecam 2009'u 2.7 milyon ton üretimle kapattı. 2010 için üretim hedefi 3.5 milyon ton.
-  Satışlarda yüzde 20 büyüme, istihdamı koruma hedefi var.
-  2009 cirosu 2.3 milyar dolar. Cironun yüzde 21'i düz camdan, yüzde 29'u cam ev eşyasından, yüzde 23'ü ambalajdan kalanı ise kimyasallardan.

Milliyet

Basında yer alan diğer haberler;

Şişecam, Fransız Saint Gobain ile Rusya'da otocam fabrikası kuracak

Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kırman, Kazan'da kurulacak fabrika için anlaşma noktasına geldiklerini, yönetimin kendilerinde olacağını söyledi.

ŞİŞECAM Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kırman, Fransız Saint Gobain ile Rusya Kazan'da otocam fabrikası kurmak için süren görüşmelerin de tamamlanma aşamasına geldiğini söyledi. "Rusya Kazan'da Alabuga Serbest Ticaret Bölgesi'nde Saint Gobain ile otocam fabrikası kurulması ile ilgili anlaşma yapma noktasına gelindi" diyen Kırman, "Saint Gobain ile Mısır'daki ortaklıkta yönetim onlardaydı, Rusya'daki fabrikada ise bizde olacak" diye konuştu. Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Kırman, Saint-Gobain ile Mısır'da ortak düzcam üretimine ise mayıs veya haziran ayında başlamayı planladıklarını söyledi. Kırman, Irak'taki mevcut bir cam fabrikasının alınması yönündeki fizibilite çalışmalarıyla ilgili olarak ise, Irak pazarının Şişecam'ın Ortadoğu'ya olan ilgisiyle bağlantılı olarak değerlendirilecek pazarlar arasında yer aldığını, ancak şu aşamada güvenlik, yatırım ortamı ve hukuki altyapı ile ilgili eksikler nedeniyle Irak'ı izlemeye aldıklarını ifade etti. Şişecam'ın iştiraki Trakya Cam, nisan ayında da Saint Gobain ile Mısır'da düzcam faaliyetlerini ortaklaşa geliştirme kararı alarak, niyet anlaşması imzalamış, aralık ayında da Saint Gobain ile yerel yatırımcı Mansour Maghraby Investment&Development'ın ortaklığında bulunan Saint Gobain Glass Egypt şirketine yüzde 14.87 oranında iştirak etme kararı almıştı. Kırman, soda sanayisine yönelik yatırım planlarının da sonuçlanma aşamasında olduğunu belirterek, "Soda sanayisine yönelik çalışmalarımız sürüyor. Mısır'da 500 -600 bin ton soda üretim tesisi gündemde" dedi.

Sabah


Geri Dön