29 / 04 / 2024

Malatya'da restore edilen evler turizme kazandırıldı!

Malatya'da restore edilen evler turizme kazandırıldı!

Malatya Yeşilyurt'ta Sokak Sağlıklaştırma Projesi restore edilen evler turizm amaçlı kullandırılmaya başlandı.



Malatya Yeşilyurt'ta yer alan yıkılmaya yüz tutmuş ve atıl durumdaki evler Sokak Sağlıklaştırma Projesi kapsamında yenilenerek müze, kahve konağı, ve butik otele çevrildi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; geçmişi 350 yıl öncesine dayanan ve özgü mimariye sahip kerpiç, ahşap ve taş kullanılarak inşa edilen ancak zaman içinde atıl hale gelen ev ve konaklar Yeşilyurt Belediyesi tarafından eski güzelliğine kavuşturuldu.
Çalışmalara yönelik açıklama yapan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, ilçede yer alan evlerin daha güzel bir görünüme kavuştuğunu söyleyerek şu açıklamalarda bulundu: 

"İlçemizin geçmişine tanıklık eden evler yaklaşık 300-350 yıllık. Tarihi evleri gelecek kuşaklara aktarmak için koruma planı yaptık. İlk etapta tescillenen tarihi evlerden satın alabildiklerimizi aldık, belediye imkanlarıyla kamulaştırdık. Aslına uygun şekilde restorasyon projelerini hazırladık. İlgili kurullardan alınan onayın ardından güçlendirme çalışması yaptık ve tarihi özelliklerini koruduk. İlçeye gelenler farklılıkları hissetsin, güzelliklerini görsün. Gizli kalmış bu mimari kültürü canlandırabilecek şekilde tasarımlar yaptık."

Malatya da restore edilen evler turizme kazandırıldı!

Sokaklar canlandı

Sokakta yer alan evlerin dış cephelerin yenilendiğini dile getiren Çınar sokağın daha da canlandığını aktardı. Sokaklardaki evlerin ahşap boyamalarla süslendiğini söyleyen Çınar şu açıklamalarda bulundu: 

"Cam, kapı, pencere, oluk ve çatı gibi kısımlarda ahşap renkleri olarak ağırlıklı kahverengi ve tonlarını kullandık. Osmanlı'nın pastel renklerini mavi, pembe, yeşil, sarı ve turuncu gibi farklı renklerle birleştirerek şehre bir hava kattık. Vatandaşlar tarafından da beğenildi ve sahiplenildi. Çalışmalarına 2 yıl önce başladığımız proje kapsamında 126'ncı evi bitirdik. Sadece eski Yeşilyurt bölgesinde değil Kiltepe, Çarmuzu, Kaynarca ve Melekbaba gibi biraz daha kenarda kalmış mahallelerde sokak sağlıklaştırma ile bir albeni oluşturduk.

Restore edilen atıl durumdaki evler, tercih edilmeye ve kiralanmaya başlandı. Nostalji yaşamak isteyenler, eski evlerine dönüş yapanlar da oldu. Evleri birer yaşayan müzeye dönüştürdük. Butik otel, Kent Belleği Müzesi, Gastronomi Müzesi, 44 Yıl Hatır Kahve Konağı gibi turistik mekanlara dönüştürerek hem yaşattık hem de rol model olduk."

Malatya Yeşilyurt Belediyesi'nden 70.5 milyon TL'ye inşaat işi ihalesi!


Geri Dön