28 / 04 / 2024

Malatya'daki tarihi Taş Köprü'nün restore edilmesi talebi mecliste!

Malatya'daki tarihi Taş Köprü'nün restore edilmesi talebi mecliste!

Malatya'nın Arapgir ilçesinde yer alan tarihi Taş Köprü'nün restore edilmesi talebi meclis gündemine taşındı. CHP'li Ağbaba, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya'nın Arapgir ilçesinde yer alan tarihi Taş Köprü'nün restore edilmesi talebine ilişkin soru önergesi verdi. Nuhoğlu, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Ağbaba, ''Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim'' diye konuştu.

Ağbaba, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Arapgir'de Suceyin Mahallesi sınırları içerisinde bulunan ve bölgedeki en eski tarihi eserler arasında yer alan Taş Köprü tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmese de yuvarlak kemerli oluşu, horasan harç ile örülmesi ile birlikte Roma Dönemi köprüleriyle aynı özellikleri göstermesi bakımından, Geç Roma Dönemi'ne (M.S. 3 yy. sonu ile M.S. 4. yy başı) tarihlenebileceği düşünülmektedir. 
Roma Dönemine ait olduğu düşünülen 4.30 m. ölçülerde taş döşemeli yol ile bağlantıyı sağlayan Taş Köprü'ye, Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 12.12.2014 tarih ve 1885 sayılı kararıyla I Grup Yapı olarak korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı niteliği kazandırılmıştır.''

Malatya daki tarihi Taş Köprü nün restore edilmesi talebi mecliste!

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın soruları:
1. Uzunluğunun 19 metre, yüksekliğinin 14 metre, kemer açıklığının 14 metre, kemer yüksekliğinin ise 8 metre olduğu belirtilen tarihi köprünün her iki yönündeki kasnaklarda bulunan taşların dökülmüş olduğu ve acilen onarılması gerektiği yapılan incelemeler sonunda rapor edilmiştir. İlgili rapordan hareketle bakanlığınız tarafından yeni bir inceleme başlatılması düşünülmekte midir? 
2. Doğal şartlara bağlı olarak her geçen gün tahrip olan tarihi taş köprü uzun süre tescil edilmeyi beklemiş, tescil edildikten sonra ise restorasyon yapılmasını beklemektedir. Arapgir İlçesi'ndeki tarihi taş köprünün restorasyon işlemleri ile ilgili Bakanlığınız tarafından bir çalışma yapılmakta mıdır? 
3. Tarihi ve doğal güzellikleriyle Malatya'nın eşsiz coğrafyalarından biri olan Arapgir İlçemize bir tarihi eser daha kazandırılması doğrultusunda bakanlığınız tarafından restorasyon işlemi için gerekli ödeneğin ne zaman çıkarılması planlanmaktadır? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com
 


Geri Dön