29 / 04 / 2024

Maltepe Cezaevi'nde mimar mahkumlar cami yapıyor!

Maltepe Cezaevi'nde mimar mahkumlar cami yapıyor!

4 bin 700 mahkûmun bulunduğu Maltepe Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ne çift minareli ve 500 kişi kapasiteli cami yaptırılacak. Caminin plan-projesini ise taksirli suçlardan hüküm giyen mimar Mehmet Ö. ile inşaat mühendisi Ferruh A. çiziyor



20 gün önce başlatılan projenin, 1 ay içinde tamamlanıp Adalet Bakanlığı'na sunulması hedefleniyor. 4 yıl önce hizmete giren cezaevinde personel ve ziyaretçiler ibadet için kilometrelerce uzaktaki camilere gitmek zorunda kalıyordu.

Yaklaşık 4 bin 700 mahkûmun bulunduğu İstanbul Maltepe Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ne çift minareli ve 500 kişi kapasiteli cami yaptırılacak. Caminin plan ve projelerini ise mimar ve inşaat mühendisi olan 2 mahkûm çiziyor. 20 gün önce başlatılan projenin, 1 ay içinde tamamlanıp Adalet Bakanlığı'na sunulması hedefleniyor. 4 yıl önce hizmete giren Maltepe Cezaevi'nin en önemli eksikliklerinden biri kampüs içinde caminin olmaması. Dışarı çıkma izni olan mahkûmlar, kurum personeli ve kampüse ziyaret için gelen mahkûm yakınları, ibadetleri için kilometrelerce uzaktaki camilere gitmek zorunda kalıyor. Dışarı çıkamayanlar ise namazlarını bahçede veya otoparkta gazete üzerlerinde kılıyor.

Eksikliği fark eden kurum idarecileri 2004 yılında, Pendik'te yapılan Aliya İzzetbegoviç Camii'nin projesinin örneği ile çalışmalara başlamış. Caminin plan ve projelerini taksirli suçlardan cezaevinde bulunan mimar Mehmet Ö. ile inşaat mühendisi Ferruh A. birlikte hazırlıyor. Proje çizimi için teklifin gelmesine en çok onlar sevinmiş, çünkü içeride yapabilecekleri en iyi şey kendi mesleklerini sürdürmek. 2 ay sonra tahliye olacağını belirten mimar Mehmet Ö., çıktıktan sonra da bu işin takipçisi olacağını belirtiyor. Bir ay içinde bitirilmesi planlanan proje, Adalet Bakanlığı'na sunulacak. Onay gelmesi halinde inşaata başlanacak.

İŞSİZ MAHKûM YOK, HEPSİ ÇALIŞIYOR

Maltepe Açık Cezaevi bünyesinde bulunan fırın atölyesi ise Kartal ve Ümraniye dâhil olmak üzere 8 cezaevinin ekmek ihtiyacını karşılıyor. Kampüste 4 bin 679 mahkûm ve yaklaşık bin ceza infaz memuru bulunuyor. Yaklaşık 6 bin kişinin 3 öğün yemeğini de mahkûmlar hazırlıyor. Deniz Kuvvetleri'ne ait Pendik'teki tersanede 37 mahkûm hamaliye ve temizlik işleri için çalıştırılıyor. İstanbul Adliyesi'nin arşiv düzenlemesini de 17 mahkûm yapıyor. Açık cezaevinde işsiz mahkûm olmadığını söyleyen Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ünal Şaşmaz, "Sabah sayımından sonra koğuşlarda kimse kalmaz, herkes görevlendirildiği iş alanı ve eğitim kollarına dağılır. Mahkûmlar açık cezaevlerine çalışmak ve sosyal hayata adapte olmak için geliyorlar." diyor. 40 senedir aşçılık yapan mahkûm Baş Aşçı Aydın Ü. ise yemekhaneyi gezerken şu tavsiyede bulunuyor: "Patates kızartırken yağa, çok çekmemesi için bir çay kaşığı şeker atın."

Şule Dağlı/Zaman


Geri Dön