29 / 04 / 2024

Maltepe, doğal film platosuna dönüşecek!

Maltepe, doğal film platosuna dönüşecek!

Adını Cenevizliler zamanında yapılan beş çeşmeden alan meydan Maltepe Belediyesi tarafından ha ¬zırlanan bir proje ve bütün kamu kurum ve kuruluşlarının katılımı ile hayat bulmaya başladı



 

Sinema ve dizi filmlerin doğal platosu olan Maltepe Beşçeşmeler Meydanı orijinaline sadık kalınarak restore edilecek. Biz de projeyi ve hedefleri Maltepe Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Zengin ile konuştuk.

-  Sayın Başkan neden Beşçeşmeler

Benim belediye başkanı olarak amacım Maltepe'nin marka değerini yaratmak ve yükseltmek. Bir kentin marka değerini yaratırken en önemli ve kritik araçlardan birisi de o kentin tarihi kimliğidir.

Beşçeşmeler bizim tıpkı arkeopark gibi tarihle en değerli bağlarımızdan birisi. Cenevizlilere dayalıdır Beşçeşmeler'in öyküsü. Daha sonra bu bölge Osmanlı İmparatorluğu döneminde de önemli geçişlere hizmet etmiştir. Cumhuriyet döneminin de tanıklarından birisidir Beşçeşmeler. Ancak zaman içinde hak ettiği değeri bulmasında ve korunmasında bazı zorluklar yaşanmıştır. 1990 yılında kentsel sit alanı ilan edilen bölge için anlaşılmaz bir nedenden ötürü tam sekiz yıl sonra 1998 yılında koruma amaçlı imar planı yapıldı. Burası aynı zamanda tarihler boyu bir merkez, bir buluşma noktası oldu. Mahalle kültürünün halen yaşadığı bir yerdir Beşçeşmeler. Bu yüzden film yapımcılarının hep ilgisini çekmiştir. Mahalle kültürünün o bildiğimiz sıcak dayanışma ruhunu halen taşıyan, aynı zamanda da geçmişle bağımsız olan en önemli köprülerimizden birisidir Beşçeşmeler. Bu nedenle buranın aslına uygun olarak restore edilmesi çok önemli benim için.

-  Peki nasıl bir planlama öngörüyorsunuz

Öncelikle bu bölgenin ekonomik yapısını düzenleyeceğiz. Bunun için esnafın sorunlarını ve ihtiyaçlarını belirlemek ve esnafın sorunlarını çözüme kavuşturmayı amaçladık. Ortak kullanım alanları yaratarak işletim maliyetini düşürmek, mahalle ölçeğinde kaybolmakta olan meslek gruplarının yeniden canlandırılması, bölgede ihtiyaç duyulan ekonomik faaliyetlerin bölgeye taşınması dikkat ettiğimiz hususların başında geliyor.

Beşçeşmeler'de proje kapsamında yapılacak olan harcamalardan doğan ekonomik faydayı yerel esnafa dağıtmayı hedefliyoruz. Ayrıca bölgede ikamet eden ev hanımlarına proje kapsamında oluşturulacak yerlerde el sanatları yapım ve sergileme imkanı da sağlayacağız.

- Fiziksel açıdan neler değişecek Beşçeşmeler'de

Öncelikle bölgeye adını veren çeşmelerimizi restore ediyoruz. çalışmalarımız sürüyor. 1423 yılı dolaylarında yapıldığı sanılan çeşmelerden yeniden su akıtacağız. Hedefimiz burada bölgenin kimliğini oluşturan tarihi yapıların ön plana çıkması. Bölgede kamuya ve özel mülkiyete ait yapıların sahipleri ile anlaşarak bütün tarihi yapıların restorasyon ve restitüsyon çalışmalarını tamamlayacağız. Aynı zamanda bölgedeki tüm altyapı sorunlarının tespit edilerek uzun vadeli çözüme kavuşturacağız. Beşçeşmeler'in sahil şeridi, tren yolu ve çarşı ile bağlantılarını sağlayacağız. Diğer kamu kuruluşları ile ortak çalışarak bölgedeki otopark ihtiyacını karşılamaya yönelik çözümler üreteceğiz.

- Peki yeşil alanlar..

Bu konu bizim için çok önemli. Bakın Beşçeşmeler'de sadece çeşmeler binalar yok. Burada asırlık çınar ağaçlarımız var. Maltepe Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleri bu ağaçlarımızı korumak ve yaşatmak için adeta seferber oldular. Ve yaşları 50 ile 100 arasında değişen çınar ağaçlarımız böceklerden temizlendi ve sık sık bakımları yapılıyor. Ayrıca bölge için yapılacak yeni peyzaj düzenlemesi ile yeşil alanlarını daha da çoğaltacağız.

- Bütün bu çalışmalar sırasında sosyal yapı nasıl etkilenecek

Biz bu çalışmaları yaparken tek başımıza değiliz. Orada yaşayan, çalışan, orada buluşan vatandaşlanmız var. Ben belediye başkanı olarak yaptığım her işe vatandaşlarımızın katkı sağlamasından yanayım. Bu yüzden bölgenin sosyal yapısının geliştirilmesi; sivil toplum kuruluşlarının ve derneklerin en iyi kamusal hizmeti verebilecek şekilde organize edilmesini çok önemsiyorum.

Yapacağımız düzenlemelerde bölge güvenliğinin arttırılması ve gün içinde farklı zaman dilimlerinde sosyal hareketliliğin sağlanması amaçlandı. Zaman zaman küçük çaplı denemeler yapıyoruz ama hayalim Beşçeşmeler'in uluslararası arenada kendine özgün konser ve festivallerin yapıldığı bir alana dönüşmesi. Tıpkı Paris'teki entelektüel ve sanatsal yaşamın kalbi olan Montpamasse gibi. Neden olmasın

Fındıklı Mahallesi okuluna kavuştu

Maltepe Belediyesi'nin kendi arazisine bağışçılar aracılığı ile yaptırdığı okul 2011-2012 eğitim öğretim dönemine yetişiyor. Maltepe Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Zengin kendi adını taşıyan okul ile ilgili şu açıklamayı yaptı: 'Öncelikle Fındıklı Mahallesi'ndeki ilköğretim öğrencilerine bu benim bu dönem hediyem olsun. Meslek Lisesi olarak başladığımız inşaatımız tamamlandı. Ancak bu okulumuz bu yıl ilköğretim öğrencilerine hizmet verecek. İstanbul'un orta yerinde taşımalı eğitim ayıbından bu yıl bu çocuklarımızı kurtarıyoruz. Maltepe Kaymakamlığı ile birlikte okulun teşrifatı tamamlanacak ve yeni eğitim döneminde çocuklarımız kendi mahallelerinde eğitim görebilecek. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yaptırılması planlanan okul sorununun çözümünün ardından temelini atacağımız diğer okul ile birlikte burası Meslek Lisesi olarak gençlerimizi ağırlayacak. 16 derslikli okulda çocuklarımızın aydınlık yarınlara daha güvenle, huzurla hazırlanacağına inanıyorum. Bu benim belediye başkanı olmaktan önce eğitimci olarak, insan olarak görevim. Avrupa başkentinde 70-80 kişilik sınıflarda ders gören kendi mahallelerinin dışındaki okullara belediyenin servis araçları ile götürülen öğrenciler bu yıl bu sıkıntıları çekmeyecek. Başkan seçildikten sonra sıklıkla amacımın siyaset değil hizmet olduğunu dile getirdim. Ve bu sözümü tutmaktan dolayı onur duyuyorum.'


 


Geri Dön