04 / 05 / 2024

Manas Efendi Yalısı 2.3 milyona satıldı

Manas Efendi Yalısı 2.3 milyona satıldı

Manas Efendi Yalısını, 2,3 milyon TL'ye, yan tarafındaki yalının sahibi Erdal Aslan Menemenlioğlu satın aldı



Sultan Abdülmecid döneminde saray ressamlığı yapan Jozef Manas'ın inşa ettirdiği ve sahiplerinin paylaşamadığı Tarabya sahilindeki 131 yıllık tarihi yalı açık artırma ile satıldı. Manas Efendi Yalısını, 2,3 milyon TL'ye, yan tarafındaki yalının sahibi Erdal Aslan Menemenlioğlu satın aldı.

Ankara'da yaşayan Emekli Lahey Büyükelçisi Reşat Erhan, yalıyı 1955'te çocukluk arkadaşı Vehbi Koç'tan yazlık konut olarak satın aldı. Erhan daha sonra, dört katlı yalının bir katını kiralık verdiği Kerim Erduran'a evin yüzde 25 hissesini devretti.

Erhan ve Erduran yaşamını yitirince Erduran'ın ilk eşinden olan kızı ile son eşi arasında miras kavgası çıktı. Mahkemesi yalının tümünün satışa çıkarılmasına karar verdi. Bilirkişi,yalıya 2 milyon 750 bin TL değer biçti. Yalı, 2 milyon 397 bin TL'nin üzerinde teklif veren olmadığı için Menemenlioğlu'na satıldı.
Eray EROLLU/Hürriyet

Manas Efendi Yalısı 2.7 milyon liraya satılıyor

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

`Manas'tır tabi ki satılır
Kayserili Jozef Manas tarafından inşa edilen ve sahipleri tarafından paylaşılamayınca mahkeme kararıyla satışa çıkarılan Tarabya sahilindeki tarihi yalı, bitişikte oturan komşu tarafından 2 milyon 300 bin TL'ye satın alındı.

 Bundan 131 yıl önce inşaa edilen Manas Yalısı'nın satışına neden olan olaylar zinciri şöyle gelişti: Ankara'da yaşayan Emekle Lahey Büyükelçisi Reşat Erhan, Manas Efendi Yalısı'nı 1995 yılında çocukluk arkadaşı olan Vehbi Koç'tan yazlık konut olarak satın aldı. Kışları Ankara'da, yazları ise Tarabya caddesi üzerindeki bu yalıda geçiren Erhan, dört katlı yalının bir katını tüccar Kerim Erduran'a, bir katını ise Süleyman Simavi'ye kiraya verdi. Erhan bir süre sonra ise kiracısı Kerim Erduran'a yalının yüzde 25 hissesini devretti.

 

Miras kavgası

Ancak bu hisse devri yıllar sürecek bir davanın da başlamasına neden oldu. 1982 yılında emekli büyükelçi Reşat Erhan, 1985 yılında ise Kerim Erduran'ın yaşamını yitirmesinin ardından yeni hissedarlar yalının paylaşımı konusunda anlaşmazlığa düştü. Kerim Erduran'ın ilk eşinden olan kızı ile son eşi ile arasındaki miras kavgasına yalıya ortaklıkları nedeniyle Reşat Erhan'ın torunları Yasemin Kaplun ile Erhun Erhan'da dahil oldu.

 

2,7 milyon değer biçildi

Sarıyer Sulh Hukuk Mahkemesi'nde 1990 yılında açılan dava karşılıklı iddialarla yıllarca devam etti. Mahkeme, yargılama sonucunda yalının bilirkişi tarafından belirlenecek bedelle satışa çıkarılmasına ve hissedarlar arasında belirlenen oranlarla pay edilmesine karar verdi. Atanan bilirkişi Kireçburnu Caddesi üzerende, ikinci derecede tarihi eser ahşap iken 1980 yılında betonarme olarak yeniden inşa edilen 4 katlı 522 metrekarelik Manas yalısı'na 2 milyon 750 bin TL değer biçti.

 

Açık arttırma yapıldı

Yapılan değer tespitinin ardından yalı için açık arttırma tarihi belirlenerek gazeteye ilan verildi. Sarıyer İcra Müdürlüğü'nde önceki gün yapılan ihalede alıcıların yanı sıra paylaşılamayan yalının ortakları da avukatları ile birlikte hazır bulundu. Yaklaşık 2,7 milyon TL değer biçilen yalı için açık arttırma yüzde 40 düşük bedelle 1 milyon 650 bin TL'den başlatıldı.

 

"Yabancıya gitmedi"

Yapılan artırımlarla son talep, aynı cadde üzerinde 14 numarada bulunan yalının sahibi Erdal Aslan Menemenlioğlu'ndan geldi. Yalı 2 milyon 397 bin TL'lik bedelin üzerinde fiyat teklifi veren olmadığı için Menemenlioğlu'na satıldı. Menemenlioğlu, adliye çıkışında "Manas yalısının sahipleriyle yıllarımız bir arada geçti. Komşumuz olduğu için talip olduk. Yabancıya gitmesini istemedik. Yani aile içinde kalmış oldu" dedi.

Canan İSPİR/Gazete Habertürk


Tarihi Manas Yalısı 2.4 milyona satıldı

"Son Osmanlı saray ressamı" Kayserili Jozef Manas tarafından inşa edilen Tarabya sahilindeki "Manas Yalısı", açık arttırmada satıldı. 2.7 milyon TL tahmini değer biçilen yol yalısı, açık arttırmada yaklaşık 2.4 milyon TL veren yan yalının sahibi Erdal Aslan Menemenlioğlu'nun oldu. Ankara'da yaşayan emekli Lahey Büyükelçisi Reşat Erhan, Manas Efendi Yalısı'nı, 1995 yılında çocukluk arkadaşı olan Vehbi Koç'tan satın aldı. Hisse paylaşımı mahkemelik olan yalı için satışa çıkarılması ve hissedarlar arasında belirlenen oranlarla pay edilmesine karar verildi. Bilirkişi 4 katlı, 522 metrekarelik Manas yalısı'na 2 milyon 750 bin TL değer biçmişti.
Cahit YÜCE/Vatan


Geri Dön