08 / 01 / 2025

Manas Enerji, 2013 yılında ısı pay ölçerde yerli üretime geçecek!

Manas Enerji, 2013 yılında ısı pay ölçerde yerli üretime geçecek!

Türkiye’ de ilk, yerli okuma ve faturalandırma yazılımını yapan Manas Enerji, 2013 yılında ısı pay ölçerde Türk malı, yerli üretime geçecek




 Yurt genelinde 500 bin adet konutta pay ölçer uygulaması yapmayı hedefleyen Manas Enerji, ısı giderleri paylaşım ürünleri için ilk yıl 500 bin Euro ve 2014 yılı sonuna kadar da yerli üretim yatırımı ile birlikte 1 milyon Euro yatırım yapacak. Yatırımların önemli kısmını üretim bandının revizyonu ve teknoloji transferi için gerçekleştirdiklerini ifade eden Manas Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Reşat Görür,”Ürün şu an İsviçre’de Manas Enerji için üretiliyor, 2013 yılı itibariyle ise gerçekleştireceğimiz teknoloji transferi ile beraber Ankara’daki fabrikamızda üretilecektir.”dedi.

2012 yılı itibariyle kullanımı zorunlu hale gelen ısı giderleri paylaşım ürünleri Türkiye’deki yaklaşık on milyon doğal gaz kullanıcısı ve bir o kadar da işyerinin enerji tasarrufunu sağlamak için önemli bir girişim kaynağı oldu.

Manas Enerji Yönetimi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Reşat Görür yüzde yüz yerli sermayeyle kurulan ve uluslararası çalışan bir Türk firması olduklarını belirterek gaz sektöründe toplam pazarın tamamına hitap ettiklerini ve %50‘lik Pazar payına sahip olduklarını ifade etti. Görür ayrıca ısı sayaçlarında yapılan ön ödemeli sistem ile Pazar payını arttırdıklarını ve ön ödemeli ısı sayaçları pazarında %70 paya sahip olduklarını belirtti.

 

Görür,”Türkiye’de 2007 yılında yürürlüğe giren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve 2008 yılında yayınlanan ilgili yönetmelikler ile ısı kontrol sistemlerinin merkezi ısıtma sistemli binalarda kullanılması zorunlu hale getirildi. 2012 yılı itibariyle bu sistemin kullanımına geçiş oranı çok düşük rakamlarda kaldı. 2012 Mayıs ayından sonra artan talepler doğrultusunda 2013 yılının sonuna kadar toplam kullanıcı sayısının yüzde 20’sini geçeceğini düşünüyoruz. Türkiye’de bulunan yaklaşık 2 milyon merkezi sistemli bina bu sistemi kullanacaktır. Böylelikle beklenen yüzde 30’luk bir tasarruf ile halkımız ısınma giderlerinde tasarruf sağlanırken ülkemizin de enerji giderlerinin azaltılması amaçlanmıştır.” dedi.

 

TÜRKİYE’DE İLK DEFA KULLANICIYA ÖZEL OKUMA SİSTEMİ…

Türkiye’de ilk defa kullanıcıya özel okuma sitemi geliştirdiklerinin altını çizen Görür,” Termostatik vanaların ve diğer sistem gereçlerinin montajından sonra faturalandırma kısmında müşteriye kendi okumasını gerçekleştirebileceği sistemi geliştirdik. Bu sistem sayesinde kullanıcı her ay kendi tüketimini kendisi okuyor. Müşteriye istedikleri okuma çözümlerini sunuyor ve sistemi komple veriyoruz.”dedi.

 

1996 yılında Ankara’da faaliyetlerine başlayan Manas Enerji A.Ş. ’Doğalgaz sayaçları, Su Sayaçları, Elektrik Sayaçları ve Isı Sayaçları konusunda çalışan ve komple çözümler sunan Türkiye’ deki ilk ve tek  firmadır.

2010 yılında yetkilendirilmiş ölçüm şirketi, bölgesel ısı dağıtım ve satış şirketi belgesini alan Manas Enerji Türkiye genelinde bayilik sistemini farklı bir anlayış ile geliştirmektedir.

 

SİSTEM İKİ YILDA KENDİNİ AMORTİ EDİYOR…

Kış sezonu öncesi sistemin inceliklerine değinen Ahmet Reşat Görür,” Sistemin getirisi gereği fazla ısınmak isteyenler yüklü faturalar ödeyecekken daha az ısınmakla yetinenler eski tüketimlerinden daha az faturalar ödeyeceklerdir. Bunun bilincine varan tüketiciler kışın fazla ısınan odalarının pencerelerini açmak yerine bu odaların termostatik vanalarını kısarak enerji tasarrufu sağlayacaklardır. Bu kapsamda yani kış sezonu öncesi ısı giderleri paylaşım sistemlerini kullanmak, merkezi sistem kullanıcıları için doğru bir tercih olacaktır.

Sistemin potansiyel kullanıcılar için getireceği masraf detaylarını açıklayan Görür, sistemin büyüklüğüne ve kullanılacak ek ürünlere göre maliyetinin değişeceğini ifade etti. Ortalama büyüklükteki bir daire için 600 ile 800 TL arasında maliyeti olduğunu belirten Görür, küçük daireler için ise 500 TL’nin altında olabileceğinin altını çizdi. 

Merkezi sistem ile ısınmayan binaların da bu sistemden faydalanabileceklerini ifade eden Ahmet Reşat Görür,” Kombi ile ısınan bir binanın öncelikle tüm sistemini merkezi sisteme dönüştürüp sonra bu ürünleri kullanması gerektiğini ve orta vadede bu dönüşümünde çok karlı olacağını vurguladı.

 


Geri Dön