03 / 05 / 2024

Manavgat Side'ye 5 müze kurulacak!

Manavgat Side'ye 5 müze kurulacak!

Antalya´nın Manavgat ilçesine bağlı Side beldesi, kurulacak beş yeni müze ile "Müze Kent" haline getirilecek



Side Belediye Başkanı Abdülkadir Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Side Antik kentinin deniz, kum, güneş üçlüsünün dışında kültür merkezi olmaya hazırlandığını söyledi.
        
Antik kentin ´müze kent´ olması için 5 müze kuracaklarını belirten Uçar, şöyle konuştu:
        
"Side´de fiziki değişimin yanı sıra kültürel ve sanatsal anlamda çok büyük değişikliler yaşanacak. Side´yi antik kenti, deniz, kum, güneş üçlüsünün dışında tarihiyle birlikte kültür merkezi yapacağız. Mevcut arkeoloji müzemizin yanında Side Büyük Hamamı, Side Liman Hamamı gibi mekanların temalı müze olması için çalışmalar yürütüyoruz. Side´ye beş müze yapılacak. Bu çalışmaları Turizm ve Kültür Bakanlığı, Tarihi Kentler Birliği,  ÇEKÜL Vakfı ve ilgili kurumlar ile değerlendirerek en iyi noktada en hızlı şekilde hayata geçirmeyi planlıyoruz."
        
Side´nin kültürel ve tarihi özelliklerini koruyarak, Side´ye hizmet etmiş kişilerin heykellerini dikmek için de çalışmalar başlattıklarını anlatan Uçar, "Özellikle Girit göçünden sonra Side´ye yerleşmiş insanlarımızın hayatlarını ve o günden bu güne sıkıntıları. yaşamları, sosyal hayatları, sevinçleri ve üzüntülerin işlendiği ve beldenin kimliğini ortaya çıkartmış tüm kişi ve ailelerle ilgili Kent Müzesi haline dönüştüreceğimiz Öğretmen evi´nde çalışmalar yapılacak" dedi.
        
Side´nin tarihinin gün yüzüne çıkarılmasında büyük katkıları olan Prof. Dr. Arif Müfit Mansel´in isminin Kent Müzesi´ne verileceğini anlatan Abdülkadir Uçar, "1950´li yıllarda İstanbul Üniversitesi´nde öğretim üyesi olan Mansel, hem Türkiye, hem dünya, hem de Side arkeolojisine büyük katkılar sağladı. Bu nedenlerle onun adına bir müze düşünüyoruz" diye konuştu.
        
HALİKARNAS BALIKÇISI´NIN BÜSTÜ DİKİLECEK
        
Side´de turizmin başlamasına yol açan Suat Şakir Kabaağaç´ın büstünü de dikeceklerini ifade eden Uçar, sözlerini şöyle tamamladı:
        
"Side´de turizmi başlatan Suat Şakir Kabaağaç´ın büstünü dikeceğiz. Bodrum´u Bodrum yapan Halikarnas Balıkçısı olarak bilinen Cevat Şakir Kabaağaç´ın kardeşi Suat Kabaağaç´ın, beldemizin turizme geçmesinde büyük emeği olmuştur. Side´nin kaderi, Girit yerleşmesinden sonra değişti. Bu dönem tarım ve el sanatından turizme doğru döndüğü yılların mimarisi olmuştur. Bunun yanında Afgan asıllı Almanya´da yaşayan heykel sanatçısı Seyit Omar Berahna Masum da dünyada bir çok ünlünün heykelini yapmıştır. Kendisi Side´yi seven ve Side´ye katkı koymak isteyen bir sanatçıdır. Kendisi ile tanıştık bundan sonra birlikte çalışacağız."
AA


Geri Dön