Mango'dan 2009'da en az 150 mağaza!
Kriz nedeniyle tek bir mağaza bile kapatmayan Mango, 2009'da cirosunu da çalışan sayısını da artırmayı hedefliyor.
TÜRK İshak ve Nahman Andic Ermay kardeşlerin kurduğu ve kısa sürede önemli bir global başarı kazanan Mango, tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik krize rağmen 2009 yılında en az 150 mağaza açacak plan hazırladı. Kriz nedeniyle tek bir mağaza bile kapatmayan Mango, 2009'da cirosunu da çalışan sayısını da artırmayı hedefliyor. Nahman Andic Ermay, Mango'nun gelecek planlarını anlattı, krizin dünyadaki ve Türkiye'deki yansımaları üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu.
Kriz rakiplerinize verimsiz noktaları kapattırdı. Siz hiç mağaza kapatmadınız.
- Doğru işler yaparak büyümeyi sürdürüyoruz. Ancak kriz var diye durmak herşeyi bitirir. Çalışmaya devam edeceksin ki işler düzelsin. Motoru durdurmamak lazım. Biz tek bir mağaza bile kapatmadık. Kapanan noktalar yanlış yatırımlar olabilir. Şimdi krizi fırsata çevirerek o boşalan yerleri doldurabilen büyük başarı yakalar. Biz de krizden fırsat yaratmak niyetindeyiz.
Krizi hiç hissetmiyor musunuz?
- Elbette hissediyoruz. Satışlarda ufak bir düşüş var. Örneğin İspanya'da yüzde 10, Türkiye'de yüzde 5 satışlar geriledi. Ancak biz önlemimizi alıyoruz. Bu rakamlara bakınca Türkiye'de işlerin İspanya'dakinden daha iyi gittiğini söyleyebilirim.
ABD'de işler daha zor
Krizi en çok hangi ülkede hissediyorsunuz?
- Kriz en çok ABD'de hissediliyor. ABD zaten zor bir pazardı, krizle işler daha da zorlaştı. Fakat orada, New York'ta çok mağaza kapandı. O boşalan yerler değerlendirilebilir.
2008 yılında kaç mağazaya ulaştınız ve cironuz ne oldu?
- Türkiye'de 32 olan mağazaya sayımız 2008'de 48'ye çıktı. 77 milyon Euro olan ciromuz ise 80 milyon Euro'ya yükseldi. Türkiye satışlarımız toplam ciromuzun yüzde 6'sına denk geliyor. Dünyada 489'u bize ait, kalanı franchise 1228 mağazamız var. Şirket ciromuz ise franchise satışları hariç 1.4 milyar Euro'yu aştı. 2007'de bu rakam 1.3 milyar Euro'ydu. En büyük pazarlarımız sırasıyla İspanya, Fransa, Rusya ve Türkiye. Şu anda Türkiye'de 761 çalışanımız var. Türkiye dışında tüm dünyada ise çalışan sayısı 7 bin 450'yi buluyor.
Irak ve İran'a giriyor
2009 yılında da büyüme trendini sürdürebilecek misiniz?
- Hem bulunduğumuz ülkelerde mağazalar açacağız hem de yeni ülkelere gireceğiz. Belarus, Irak, İran yeni gireceğimiz ülkeler. Tahran'da bu hafta mağazamız açılıyor. Irak'ta ise Erbil'de yine aynı franchise bir mağaza açacak. Bu yıl açılacağı kesinleşmiş 150 kadar mağaza var. Yeni mağazalar açarak, koleksiyon, hizmet ve fiyat ile krizin etkilerini azaltıyoruz. Büyüme sürüyor. Hem çalışan sayımız hem ciromuz artacak. Erkek koleksiyonlarını sunduğumuz He mağazaları da hızla büyüyor. 2009'da 60 tane açarız. Aksesuar mağazalarımız Mango Touch da oldukça hızlı. Türkiye'de ise İstanbul City's, Forum İstanbul ve Adana'da mağaza açıyoruz.
Hızlı moda krize göre bir konsept
Hızlı moda krizden nasıl etkilenir?
- Hızlı moda tam da krize göre bir konsept. Krizde uzun vadeli bakıp, plan yapmak çok zor. Pazarın talebini görüp, kısa sürede, hızla ona cevap vermek lazım. Bu yeteneğe, bizim gibi hızlı moda yapan firmalar zaten sahip. Diğer firmalar da bu esnekliği gösterebilirse kriz etkilerini azaltabilirler. Kriz neden hızlı modayı yavaşlatsın? Tam tersi bir etki yaratır.
Teşhis edilememiş hastalığa ilaç zor
Krizde dip görüldü mü? Ne zaman toparlanma bekliyorsunuz?
- Bu krizi bir hastalığa bezetiyorum. Kimse hálá tam olarak hastalığı teşhis etmedi. Teşhis edilmemiş bir hastalığa ilaç bulmmak da zor. Dibi görmedik. Ne zaman toparlanma olur bilemiyorum. Aslında kimse de bilmiyor. Ama kısa sürede atlatılacak bir kriz değil bu.
Farkında değilsiniz Türkiye çok ilerledi
Türkiye ekonomik krizi iyi yönetebiliyor mu?
- Türkiye'de de kriz var tabii ki. Bu sadece Türkiye'nin değil dünyanın krizi. Fakat ben Türkiye'nin 10-15 yıldır inanılmaz ilerlediğini görüyorum. Siz Türkiye'de çok farkında değilsiniz ama Tükiye çok gelişti. Bu dışarıdan daha kolay görünüyor. Ben bir Türk olarak memleketimin bu gelişiminden çok gururluyum.
Türk tasarımcılardan teklif bekliyoruz
Lübnanlı Zuhair Murad ile Ortadoğu için ayrı koleksiyonlar hazırlıyorsunuz. Türk tasarımcılarla çalışmayı düşünür müsünüz?
- Düşünürüz ama bugüne kadar bize müracaat eden bir Türk tasarımcı olmadı. Onlardan teklif bekliyoruz.
Arabistan'da giyinme kabini yasak, yaşı ellerden anlıyoruz
İran'da mağaza açmak çok ilginç. Beklentileriniz neler?
- Bir mağaza açıp bakacağız. Suudi Arabistan'da giyim firması çok iş yapmaz gibi görünüyordu ama tam tersi oldu. Kadınlar evlerinin içinde giyime çok önem veriyor. Arabistan'da giyimne kabinleri yasak. İnsanlar evlerinde deniyorlar aldıklarını. Kadınlar gözlerine kadar kapandığı için, müşterinin yaşını ancak ellerine bakarak anlayabiliyorsunuz. Fakat çok başarılıyız o ülkede. İran'da öyle olacak bence.
Çok büyüyünce biz de çalışanları ortak aldık
Daha önce aralarında İshal Halfon'un da bulunduğu yönetim kurulu üyelerinizi, son olarak da Türkiye Genel Müdürü Sezai Eren'i ortak aldınız. Neden böyle bir yapıya gittiniz?
- Çok büyüdüğümüz için, şirketimizde yıllardır çok emek vermiş yönetim kurulu üyelerini ortak aldık. Biz iki kardeş hálá büyük ortağız, onlarınki sembolik ama çok kıymetli. Sezai Eren de 11 yıl Türkiye'de genel müdürlük yapmış, çok emek harcamış bir arkadaşımız. Onunla gurur duyuyorduk. Biz halka açılmak yerine, bu işe katkısı olanları alarak çok ortaklı bir şirket yapısına kavuştuk.