Manhattan'daki dev plazalar hayalete döndü!
Kovid-19 salgını ile iş hayatının evlere taşınması dev plazaların bomboş kalmasına neden oldu. Özellikle ABD'de gökdelenler adeta hayalet oldu.
Dünyayı sarsan koronavirüs salgını çalışma hayatında da önemli değişimlere yol açtı. Salgının ilk başladığı dönemde dünyada çoğu şirket evden çalışma düzenine geçti. Salgının bir yıllık süreyi geçmesiyle hem dünyada hem de Türkiye'de çoğu şirket uzaktan çalışma düzenini kalıcı hale getirmeye başladı. Posta'da yer alan habere göre; iş hayatının evlere taşınması, dev plazaların bomboş kalmasına yol açtı. Özellikle ABD'de gökdelenler adeta hayalete döndü.
ABD'nin New York Times gazetesinde dün yayımlanan bir haber, ofislerdeki durumu gözler önüne serdi. ABD'nin ofis bölgelerinde meydana gelen değişimi anlatan habere göre, Manhattan'da 1.6 milyon kişi çalışırken, salgın döneminde bu kişilerin yüzde 90'ı ofislere gitmeden işlerini hallediyor. Gazete, evden çalışmaya geçen şirketlerden örnekler vererek, işverenlerin daha düşük ofis maliyetleri ve çalışanların da esneklik dahil olmak üzere uzaktan çalışmanın avantajlarını benimsediklerini vurguluyor.
Gazete bu örneklerin sadece New York'a özel olmadığını belirtse de en çok ofis binalarından oluşan gökdelenleriyle ünlü Manhattan'ın bu değişimden etkileneceği değerlendirmesinde bulundu. Daha fazla şirketin ofislere dönmekten vazgeçmesinin yalnızca ticari gayrimenkul sahiplerini değil restoran, kafe ve diğer işletmeleri de olumsuz etkilemesi bekleniyor. Mülk sahipleri ise kendilerini ödenmemiş kiralar için kiracılarla geri ödeme planlarını müzakere ederken ve boş alanları doldurmak için büyük indirimler teklif ederken buldular.
Gazete, örneğin New York'ta 16 katlık bir ofisi olan Spotify'ın çalışanlarına artık istedikleri yerde hatta başka eyaletlerde bile mesailerini yapabileceklerini söylemesinin ardından bu katların yüksek ihtimalle bir daha asla dolmayacağını ifade etti. Reklamcılık teknolojisi şirketi Media Math'in de aynı binadan çıkmayı planladığı anlatılan haberde, bu örneklerin giderek çoğaldığına dikkat çekilerek, uzaktan çalışmanın artık kalıcı hale geleceği belirtiliyor.
Uzaktan çalışmayla ofisler nasıl dönüşecek?
Hangi ofisler maliyet avantajı sunuyor?