23 / 12 / 2024

Manisa Akhisar'daki binalar dayanıksız zemin üzerinde uyarısı!

Manisa Akhisar'daki binalar dayanıksız zemin üzerinde uyarısı!

Jeoloji Mühendisleri Odası Manisa İl Temsilcisi Kerem Kadir Oğuz, Manisa Akhisar'da yaşanan sarsıntıların kuzeybatı-güneydoğu doğrultulu bir hat boyunca yoğunlaştığına dikkati çekip, bunun buradaki fay hattının bir kısmının hareket ettiğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.




Akhisar İlçesi'nde geçen 12 Eylül'de meydana gelen Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün 5 büyüklüğünde olduğunu açıkladığı deprem ve ardından yaşanan en büyüğü 3.8, en küçüğü ise 1.1 büyüklüğündeki yaklaşık 294 sarsıntı ilçede olduğu kadar il genelinde de tedirginlik yarattı. Jeoloji Mühendisleri Odası Manisa İl Temsilcisi Kerem Kadir Oğuz, Akhisar'ın kuzeybatı-güneydoğu doğrultulu bir hat boyunca yoğunlaşan sarsıntıların, buradaki fayın bir kısmının hareket ettiğini gösterdiğini söyledi. Oğuz, Ancak bu hareket bu zamana kadar birikmiş gerilimin enerji boşalımı veya başka bir fay üzerinde gerilme aktarımı da olabileceğini kaydetti. Tarihsel kayıtlar incelendiğinde Manisa ve çevresinin büyük yıkımlara yol açan depremler gördüğünün bir gerçek olduğununun altını çizen Oğuz, "Depremin ne zaman, nerede olacağından ziyade her zaman olabilecekmiş gibi hazırlıklı olur, güvenli yapılar yaparsak depremden korkmamız gerekmez" diye konuştu. 


İlçede meydana gelen depremlerin ardındran kamuoyunda bazı deprem bilimcilerin, "Çok büyük deprem olacak" açıklamalarını da değerlendiren Oğuz, "Dünyada depremin büyüklüğünü veya zamanının belirlenmesi için çok ciddi araştırmalar yapılmaktadır. Ancak henüz depremi önceden tespit edebilmek mümkün değildir. Yaklaşık olarak tahmin edilmeye çalışılabilir, olasılık hesapları yapılabilir. Yapıyoruz da. Ama deprem çok yakında, 'Şu veya bu şiddette olacak' demek yanlıştır. En büyük yanlışımız ise senelerdir depremin ne zaman, nerede, kaç şiddetinde olacağını tartışıyor olmamız. Bunların tartışılması yerine 'Binalarımızı inşa ederken ne kadar güvenli yapabiliyoruz?' konusunu tartışmamız gerekir Böyle bir yanlış içerisinde yaptığımız yorumlar, toplumda paniğe ve korkuya neden olmaktadır" dedi.


"BİNALAR DAYANIKSIZ ZEMİN ÜZERİNDE"


Oğuz, şöyle devam etti:


Manisa'daki bir çok binanın depreme dayanıklı olmadığını dile getiren Oğuz, şunları söyledi:


"Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Genel Müdürlüğü, 2012 yılında 'Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı (UDSEP) 2023 Programı'nı yürürlüğe sokarken, Manisa Valiliği'nin 'Manisa Deprem Stratejisi ve Eylem Planı (MADSEP) Programı uygulamaya girmiştir. Kentsel dönüşüm gibi kanunlarla bina stoklarının yenilenmesi sağlanmaktadır. Manisa'daki binaların büyük bir kısmı depremde büyük zarar oluşturabilecek dayanıksız zeminler üzerinde yer almaktadır. Deprem hazırlığı bir kere yapılarak bitecek bir olgu değil, sürekli hazırlık yapılması gereken bir süreçtir. Bu süreçte özellikle belediyelere büyük sorumluluklar düşmektedir. Sevindirici olan Manisa'da bir çok belediyede bina projelerini ve zemin etütlerini denetlenmesi için inşaat ve jeoloji mühendislerinin görev yapmasıdır. İnsanlarımızın güvenli yapılarda oturması için kamu denetimi kesinlikle şarttır. Ancak maalesef halen bazı belediyelerimiz ise jeoloji mühendisi bile bulunmuyor. İnsanlarımızın gelecekte depreme dayanıklı kentlerde yaşaması için belediyelerimizin bu kontrolleri yapmaları, gerekli personeli bulundurması gerekiyor." 




Hürriyet


Geri Dön