Manisa Gördes Barajı'ndaki çatlak 21 milyon TL'ye kapanacak!
DEVLET Su İşleri, 2009 yılında açılışı yapılan, 2011 yılında İzmir’e içme suyu vermeye başlanan Manisa’daki Gördes Barajı’nda imalat hatası iddialarına yol açan su sızıntısını önleyemeyince, onarım için barajdaki suyu boşalttı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu 2009 yılında açılışını yaptığı, İzmir’e 2011 yılından itibaren su verilmeye başlanan Gördes Barajı’ndaki su, Şubat 2015 tarihinden itibaren kademeli olarak boşaltılmaya başlandı. DSİ baraj göl alanının sağ sahilinde jeolojik formasyonun karstik kireç taşı ve mermer ardalanmasından oluşan doğal zeminin zafiyetinden kaynaklı bir kısım su sızıntısı olduğunu açıkladı. Baraj gölünün sahil bölümünün zeminindeki su geçirgenliği önlenemedi. Su, barajı gövdesini aşarak başka yerlerden çıktı. DSİ, barajın ilk su tutmaya başladığı dönemden farkına varılan kaçağı 2013 yılında alınan bazı tedbirlere karşın önleyemedi.
KAÇAĞI ÖNLEMEK İÇİN İHALE YAPILDI
DSİ 2’nci Bölge Müdürlüğü 2015 yılı başında Gördes barajında su tutma işleminin başlanmasını müteakip baraj gövdesi ile ilişkisi olmayan, baraj göl alanının sağ sahilinde jeolojik formasyonun karstik kireç taşı ve mermer ardalanmasından oluşan doğal zeminin zafiyetinden kaynaklı bir kısım su sızıntıları meydana geldiğini, bu nedenle göl alanının sağ yamacında 2013 yılında beton enjeksiyon çalışmaları ile zemin iyileştirme çalışmaları yapıldığını, ancak sonuç alınamadığını açıkladı.
Kalıcı çözüm için su sızıntılarının bulunduğu göl alanının sağ sahilinde yer alan bölgenin beton kaplaması yapılarak sorunun giderilmesinin planlandığını belirten DSİ 2’nci Bölge Müdürlüğü bu amaçla proje hazırladı. DSİ, 6 Temmuz’de ’Gördes Barajı Sağ Sahil Zemin İyileştirmesi 1’ci Kısım İnşaatı’ ihalesini yaptı. İhaleyi 22 milyon 899 bin 650 TL’yle Durmaz İnşaat kazandı. Yüklenici firmaya yer teslimi 17 Ağustos’ta yapıldı. Çalışmalar ihale şartanamesine göre 240 gün sürecek ve 13 Haziran 2016’da tamamlanacak.
DSİ 2. BÖLGE MÜDÜR ÇELENK: KASIM-ARALIK’A KADAR KRİTİK KISIMI BİTİRİRİZ
DSİ 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk, ihale sonrası yüklenici firmayla sözlemeyi imzaladıklarını, şantiyenin kurulma çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Baraj alanındaki suyun büyük bölümünün boşaltıldığını, tabanda 192 koduna kadar boşaltma işleminin pompalarla yapılacağını söyledi. Zeminde belli bir dolgu yapının su geçirimsiz memran ve jeosentetik örtüyle kapatılacağını belirten Çelenk, bunun üzerininde beton kaplama yapılacağını açıkladı. Çalışmanın amacının tabanda ve kireç taşlarının olduğu bölgede sızdırmazlığı sağlamak olduğunu dile getiren Çelenk, "Bölgede kireç taşı var. Geçmişte belli bir miktar su kaçabileceği öngörülmüş. İnşaat aşamasında kil örtü yapma düşüncesi de varmış. Maliyet hesaplamalarında kaçacak bir miktar suyu kabul edilmiş. Zeminin alında neyle karşılaşılacağını tahmin edemiyorsunuz. Ancak artık suyun önemi arttı. Suya ihtiyaç arttı. Bizim barajdan kaçan suyla ilgili tedbirleri almamız gerekliliği ortaya çıktı" dedi.
Çelenk, kasım ayına kadar minimum su seviyesine kadar olan kritik kısımda çalışmayı tamamlamayı ve Aralık ayından itibaren su tutmayı hedeflediklerini, kalan çalışmaların 2016 yılında da devam edeceğini belirtti.
İZMİR SU ALAMIYOR
Gördes Barajı’ndan İzmir’e 2011 yılında 11 milyon 630 bin metreküp, 2012 yılında 14 milyon 763 bin metreküp, 2013 yınlıda 27 milyon 156 bin metreküp, 2014 yılında 28 milyon 406 bin metreküp su verildi. 2015 yılında ise İzmir’e verilen su miktarı 14 Nisan’a kadar 7 milyon 977 bin metreküpe ulaştı. Dört yılda ise toplam 89 milyon metreküp su İzmir’e verildi. İZSU verilerine göre Gördes’den İzmir’e verilen su tüm kentin su ihtiyacının yüzde 15’ini karşılıyor. İzmir’e içme suyunun yüzde 35’i Tahtalı Barajı’ndan, Yüzde 46.9’u yeraltı su kaynaklarından ve yüzde 2.6’sı ise Balçova Barajı’ndan veriliyor. Çalışmalar nedeniyle İzmir’e Gökdes Barajı’ndan su gelişi kesildi. İzmir’e buradan ne zaman su verileceği ise belli değil.
MHP’Lİ BALKIZ’DAN İMALAT HATASI İDDİASI
MHP Manisa Milletvekili Zeynel Balkız, Gördes Barajı’nın imalat hatası nedeniyle önlenemeyen su kaçağı olduğu gerekçesiyle boşaltıldığını sölyedi. Balkız TBMM’de Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun cevaplaması talebiyle Temmuz ayında bir soru önergesi verdi. Balkız, Eroğlu’na "Kamu bütçesinde büyük zarara yol açan hatalı baraj imalatında bir kusur raporu hazırlanmış mıdır? Kaçağı önlemek için toprağa zerkedilen betonun maliyeti nedir? Kusurlu ve hatalı kimdir? Barajdan verilmeyen su kaybının maliyeti nedir?" sorularını yönetti.
Hürriyet